Ovo delo bi moglo poslužiti kao zvezda vodilja svim mlađim metal poklonicima, kao i onima koji bi to tek mogli postati

  • Autor: Goran Samolovac
  • Izdavač: Ars Metallicum / Rock Express
  • Godina: 2006.
  • Tip dela: Ilustrovana biografija
  • Jezik: Srpski
  • Kontakt: Web, E-mail
  • Recenzent: Nebojša Lakić

Jahači munje je naziv prve ikada objavljene Metallica biografije na srpskom jeziku. Autor knjige je Goran Samolovac, dugogodišnji saradnik i novinar Rock i Metal Express magazina, a izdavač je biblioteka Ars Metallicum, koja predstavlja svež projekat braće Rogošić, Branka i Zorana (Rock Express). Na našim stranicama smo vam već predstavili dva prethodna izdanja, Iron Maiden biografiju i džepni priručnik HM za Početnike. Na redu je, dakle, Metallica.

Prva stvar koja mi nikako nije jasna – zašto autor koristi srpski jezik pri pisanju imena benda? Metalika. Imalo bi logike da su i ostala imena pisana tako, ali ako su imena Jamesa, Larsa, Kirka, Jasona pisana u originalu, zašto onda pisati Metalika sa slovom „k“? Dobro, to je možda manje važno, ali u startu mi je zapalo za oči.

Na 84 stranice ove biografije, hronološki je prikazan rad jednog od najvećih metal sastava svih vremena. Nažalost, u stilu pisanja se da osetiti da je autor već neko vreme srcem udaljen od ovog benda, jer rečenice su hladne, komentara skoro da nema, već su tu samo šture poslagane činjenice, imena i najbitniji datumi. Ako ste dugogodišnji fan Metallice, u ovom delu nećete proćitati ništa što do sada niste znali, a pretpostavljam da bi upravo manje poznate činjenice i pikanterije bile glavni razlog za kupovinu jednog ovakvog dela. Ovako, ne znam šta bih rekao.

Pored biografije i istorijskih podataka vezanih za bend, tu su i pojedinačne biografije svih članova benda, kao i onih koji više nisu deo grupe. Posle tog dela slede dva intervjua, prvi objavljen 2004. u Metal Expressu (by Saša Stojanović), a drugi 2001. u Rock Expressu (by Zoran Rogošić). Nešto odabranih stihova, i na kraju diskografija i videografija. Za razliku od Iron Maiden knjige, ovde nema recenzija albuma, a taj deo bi sigurno upotpunio ovaj projekat.

Nakon svega, ovo delo bi moglo poslužiti kao zvezda vodilja svim mlađim metal poklonicima, kao i onima koji bi to tek mogli postati. Dok svi vi koji pratite Metallicu godinama unazad možete slobodno i da ga zaobiđete.

Komentari