Čestitke bendu koji se upisao kao prvi sa stoner izdanjem u CG, te i izdavaču koji im je pomogao kada je to najpotrebnije. Podržite i vi!

Da se stvari sa metal muzikom u bratskoj nam Crnoj Gori pomeraju sa mrtve tačke, dokazuje i debi album podgoričkih metalaca Goblin Zeppelin koji je objavila kultna domaća etiketa Take it or Leave it Records i time im dala još jači vetar u leđa.

O čemu se zapravo radi? Goblin Zeppelin, koji ime verovatno uzeše iz Warcrafta, deklarišu se kao stoner metal bend, što u osnovi i jeste tačno, s tim da u muzici možemo čuti dosta tradicionalnijih metal podžanrova, kao što je recimo thrash, toga ima ponajviše. Groove metal je takođe prisutan u numerama. Momci imaju staža u raznim metal bendovima, pa je logično da su tu i tamo usvojili elemente i primenili ih ovde. Kako bilo, nije to toliko ni bitno, jer pred nama je nesumnjivo jedan zaista korektan album i osam numera poprilično ujednačenog kvaliteta. Dobra rifologija, nadasve drugačiji stil pevanja od onog na šta smo navikli u ovakvim sastavima, te vrlo moćna ritam sekcija. Bas gitara je istaknuta gotovo u prvi plan i meni se lično tako nešto veoma sviđa – što kako je odsvirana, što kako zvuči.

Pred nama je jedan zaista korektan album i osam numera poprilično ujednačenog kvaliteta

Pesme su, kao što rekoh, ujednačenog kvaliteta, i većina vozi baš kako treba, dok su, sa druge strane, neke možda i previše razvučene. Ne znam da li je to slučaj i ovde, ali dosta bendova za prvenac snimi pesme koje su nastale godinama unazad, te sve lepo dođe na svoje mesto već na narednom materijalu. Da će do drugog albuma ovog benda doći, siguran sam. Osetimo uticaje tate Sabbatha (da li ih neki stoner bend nema?), ali i recimo Metallice. Neki delovi me vokalno podsećaju na Živića (pevač grupe Eyesburn na Dog Life albumu). Ono što, međutim, pod hitno moraju smisliti je kako da isti što više i uživo predstave, a to neće biti baš lako. Vrata naših klubova i prostora su im otvorena, te ih i ovim putem pozivam da navrate. Pozitivnu famu koja je oko njih u ovom trenutku moraju maksimalno iskoristiti.

Goblin Zeppelin

Produkcija je vrlo dobra za naše uslove, čvrsta, glasna, jasna, možda i previše moderna tj. ispolirana za stoner zvuk, ali s obzirom da u CG nema previše mesta za snimati, rezultat je i više nego zadovoljavajući. Trud se čuje i čestitam im na tome. Takođe, ono što moram pohvaliti je i više nego efektan omot za koji je bio zadužen Branislav Pantić (dizajnirao i za Instead of a Kill, Belgrade Bleed to Death festival).

Još jednom, čestitke bendu koji se upisao kao prvi sa stoner izdanjem u CG, te i izdavaču koji im je pomogao kada je to najpotrebnije. Podržite i vi!

Goblin Zeppelin – Burn the Idol spisak pesama:

1. My Black Skin
2. Necromancer Erotica
3. Evil
4. It’s All Over
5. Goblin Zeppelin
6. Voracious Idol
7. Graveyard Beast
8. The Machine

Goblin Zeppelin - Burn the Idol
Produkcija82%
Originalnost70%
Vizuelni identitet93%
Uverljivost74%
80%Finalni utisak

Komentari