Sve u svemu, vrlo vredno izdanje i svaka čast, kako bendu, tako i izdavaču, što su ovu priču izgurali do kraja

Ritam Nereda, kao što je to, verujem, svima dobro poznato, nema preterano mnogo dodira sa metalom, ali je red da ukratko spomenemo ovo zanimljivo antologijsko izdanje. Siguran sam da mnogi metalci nekako tradicionalno vole ovaj bend, bas kao što je to slučaj i sa mnom.

Legendarni novosadski sastav, dakle, ove godine proslavlja 30 (!!!) godina postojanja i tu im moramo skinuti kapu, nije to mala to stvar. Bendovi, odnosno izdavačke kuće, u ovakvim prilikama obično naprave klasična “best of” izdanja, retrospektivu, možda pridodaju poneku neobjavljenu pesmu, ali je u ovom slučaju RN otišao malo dalje. I interesantnije. Naime, odlučili su da odaberu najbolje pesme kompletne karijere, dakle od najranijih demo početaka i ponovo ih snime, te im daju novo ruho i približe ih i novijoj generaciji fanova. Meni se ova ideja, te i sama realizacija, i te kako svidela. I sami znate / možete zaključiti kako su zvučale domaće underground produkcije pre 20 i kusur godina. Mnoge pesme, koliko god bile dobre, jednostavno nisam mogao slušati zbog toga. Sada, toliko godina kasnije, i to je ispravljeno. No, verujem da su mnogi vezani za originalne snimke, kakvi god da su, ali na kraju krajeva, svako ima izbor da sluša ono što mu više godi. Uspešna karijera zabeležena je na duplom digipaku koji sadrži 26 pesama. A da su imali hitova, imali su, tu ništa sporno nije. Mnoge od ovih numera su hitovi za sva vremena.

Foto: Bojan Hohnjec

Foto: Bojan Hohnjec

Nered na ovom izdanju zvuči iskusno, ozbiljno i besno. Da su kilometri i kilometri iza njih, čuje se iz aviona. Takođe, na disku je naznačeno da je sve ovo usnimljeno uživo u studiju. Tu i tamo je promenjen po neki stih, neki ton, ali je srž ostala ista. Gotovo svi refreni su obogaćeni horskim pevanjem.

Mnoge od ovih numera su hitovi za sva vremena

Ono što mi svakako smeta je nepostojanje bukleta iliti knjižice koje su uz antologijska izdanja obavezna stvar. Biografija, činjenice, zanimljivosti, retke fotografije, sve to fali. Drugo, slučajno sam saznao da je na pesmi „Nikad više“ svirao jedan od bivših bubnjara Aleksandar Savić Savara, a o tome nikakvih podataka, takođe.

Sve u svemu, vrlo vredno izdanje i svaka čast, kako bendu, tako i izdavaču, što su ovu priču izgurali do samog kraja. A ti dragi čitaoče, DA LI OSEĆAŠ BES?

Ritam Nereda – 30 godina spisak pesama:

CD 1
1. Suton
2. Heroj
3. Ne
4. Noć
5. Nije kraj
6. WAB
7. Nikad više
8. Put beznađa
9. Boje se
10. Zvuci bola
11. Nebo
12. Protiv svih
13. Poslednji dan

CD 2
1. Sećanja
2. Crno je sve
3. 10 godina
4. Ajde
5. Ima nas
6. Nikad
7. Hiljade
8. Onkelz
9. Buldožer
10. Zemlja
11. Elita
12. Gloria
13. Boli me sve

Ritam Nereda - 30 godina
Produkcija89%
Originalnost86%
Vizuelni identitet79%
Uverljivost93%
87%Finalni utisak

Komentari