Oba izdanja doživljavam kao beskompromisan izliv mladalačkog besa i energije, dok u daljem radu očekujem kanalisanje i uobličavanje istih u nešto jasnije i zrelije. Na dobrom su putu…

Od dragih kolega iz SMP-a sam dobio na recenziju dva izdanja benda Kobold, za mene nepoznatog beogradskog thrash metal tria, formiranog pre samo dve godine, a koji iza sebe ima jedan EP (Madman’s Overture), objavljen 2015. i recenziran na našem portalu. Fokus ćemo ovom prilikom staviti na studijsko izdanje Death Parade, ali pomenućemo svakako u par rečenica i koncertni EP Live Act of Violence.

U sastavu Elio Rigonat na vokalu/gitari, Sergej Radan na bubnju i Savo Kraljević na bas gitari, u studiju Citadela, kod Luke Matkovića, koji je snimio sijaset albuma za domaće metal (pretežno thrash/death/deathrash) sastave, snimljen je debi album Death Parade, na kom se nalazi 15 pesama – 14 autorskih (od toga dva instrumentala) i obrada kanadskog speed kulta – Exciter.

Kobold

Nakon odličnog instrumentalnog uvoda, album otvaraju naslovnom numerom i već tu nam je jasno da se ovde radi o brzom, melodičnom speed/thrash zvuku, brzih rifova i visokih clean vokala u fazonu Nuclear Assaulta, ili, ako vam treba domaća paralela – Space Eatera. Nije uopšte loše što je pevanje iz muda ušlo u modu na ovim prostorima, nakon decenija smatranja istog za untrue :). Pored rečenog, album je vokalno začinjen još jednim thrash trejdmarkom – obiljem kolektivnog cheer&chanta u stilu Anthraxa/Exodusa. Ne nedostaje ni neizbežnih scream/growl deonica, sve u funkciji ovog eneregetskog pražnjenja.

Nije uopšte loše što je pevanje iz muda ušlo u modu na ovim prostorima, nakon decenija smatranja istog za „untrue“

Što se zvuka tiče – sve pohvale za to kako zvuče solo gitare i bas. Posebno je zadovoljstvo što je bas gitari ostavljeno dosta prostora, pa se fino čuje duboko oranje a la Dan Lilker. Ritam gitare su za moje stare uši malo premunjene, a najveću zamerku imam na zvuk bubnja, mada to nikako nije upropastilo album, već se radi o bubnjarsko/slušalačkim finesama. Inače, i bubanj i gitare su odsvirani na visini zadatka. Jasna mi je potreba da sve zvuči glasno, moćno i jako, ali nisam ljubitelj produkcije koja je danas dominantna u metalu, jednostavno, za mene je sve to preglasno, do nivoa kada bubne opne počinju da osećaju nelagodu.

U poslednje vreme (čitaj: 10 godina, minimum) nemam tolerancije za albume koji zvuče od početka do kraja kao ravna linija, potrebno mi je da čujem nešto upečatljivo, nesvakidašnje, jer smo toliko zatrpani zvukom (i bukom) da je to jedini način da te neko uopšte uoči, čuje, primeti. Stoga, posebno bih istakao pesme „I, Icarus“, sporiju, sabatovsku „Soul Funeral“, ili pankersku „Headless Horseman“, koje se kreativno razlikuju od ostatka i smatram ih najzanimljivijim elementima albuma.

Kada je reč o pomenutom koncertnom izdanju, Live Act of Violence EP sadrži live verzije šest pesama sa iznad predstavljenog albuma, i to onih najžešćih, mada i najstandardnijih za ovaj žanr, te će se svaka stara thrash kajla zapitati – nisam li ovo već čuo mnogo puta, a onda će i ovde čuti Exciterov cover. Bend je uvežban i mogao bi da praši do sutra, mada možda ne bi bilo loše da uživo imaju još jednu ritam gitaru, što bi poboljšalo zvuk i olakšalo posao pevaču.

Bend je uvežban i mogao bi da praši do sutra

Sve u svemu – oba izdanja doživljavam kao beskompromisan izliv mladalačkog besa i energije, dok u daljem radu očekujem kanalisanje i uobličavanje istih u nešto jasnije i zrelije. Na dobrom su putu…

Kobold – Death Parade spisak pesama:

1. Madman’s Overture (feat. Dan Brudar – Marrow of Salvation)
2. Death Parade
3. Fale (feat. Dača – Nadimač)
4. Random Act of Violence
5. I, Icarus
6. When the Eyes Turn Inwards
7. Die Hard
8. NWO (feat. Dan Brudar – Marrow of Salvation)
10. Ministry of Propaganda
11. Headless Horseman
12. Warth Child
13. Thrill for Speed
14. Mistress of the Night
15. Stand up and Fight (Exciter)

Kobold – Live Act of Violence (Live EP) spisak pesama:

1. Die Hard (Live)
2. Thrill for Speed (Live)
3. Random Act of Violence (Live)
4. Death Parade (Live)
5. Ministry of Propaganda (Live)
6. Stand up and Fight (Exciter)

Kobold - Death Parade
Produkcija75%
Originalnost70%
Vizuelni identitet85%
Uverljivost90%
80%Finalni utisak

Komentari