Orest je izbacio album koji ih vraća nekoliko koraka unazad, uz nadu da to neće biti jednosmerna putanja

„Momci iz Oresta obećavaju da na sledeće izdanje nećemo dugo čekati, a ja ću biti jedan od onih koji će ga sa nestrpljenjem očekivati…’’. Ovako je glasio deo poslednje rečenice moje (pozitivne) recenzije debitantskog albuma Iza ogledala, te iz tog razloga već na početku moram sa velikim žaljenjem konstatovati da su momci iz Oresta podbacili. Sledi i zašto…

Neverovatne istinolikosti otvara ubedljivo najbolja pesma “Pofligraf”, koja u sebi sadrži sve ono što sam toliko cenio na Orestovom prvencu, a to su odlično uklopljene kompozicije koje su u isti mah i “komercijalne” i progresivne (ma koliko to čudno zvučalo) i koje poseduju veliku energiju i osećaj iščekivanja onoga što sledi u sledećoj strofi, mostu  i/ili refrenu, koji su često bili nepredvidljivi, ali i zauzdani u kalupu racionalnosti. Na novom albumu, Orest nam nudi još veću raznolikost i nepredviljivost koje, avaj, niko izgleda nije umeo da kanališe ka konkretnom pravcu, već sve uglavnom zvuči kao gomila dobrih ideja koje su ostale samo to – ideje. To se donekle može opravdati činjenicom da su pesme za Iza ogledala pisane u razdoblju od šest godina (od nastanka grupe do izlaska samog albuma), te je bilo dosta vremena za njihovo brušenje i usavršavanje. Međutim, to opravdanje ne pije vodu iz prostog razloga što Neverovatne istinolikosti izlaze tri godine posle prvog izdanja, što je sasvim dovoljno za svaku analizu i korekciju.

Orest

Neverovatne istinolikosti sadrži i nekoliko novosti u odnosu na Iza ogledala, novosti od kojih ni jedna ne ide u njegovu korist. Za početak, imamo dve bespotrebno dugačke pesme, “Mrtva zemlja” u trajanju od skoro devet i “Monstruozni osmesi” sa preko 11 minuta, koje su same za sebe dovoljan argument za sve ono što sam do sada napisao. Zatim, imamo jednu pravu pravcatu baladu “Stakleni pogled” koja zatvara album i time samo pojačava negativni utisak svojim, kako idejnim, tako i (pre svega) vokalnim promašajem. Takođe, Neverovatne istinolikosti sadrži i daleko manje metalni, a mnogo više alternativnih uticaja, što ne mora nužno biti loše, ali se ovde i previše oseća te ostavlja gorak ukus u čulima.

Album sadrži i daleko manje metalnih, a mnogo više alternativnih uticaja, što ne mora nužno biti loše, ali se ovde i previše oseća te ostavlja gorak ukus u čulima

Ova recenzija na prvi pogled može izgledati oštro, ali ona je takva jedino iz saznanja da ovi momci mogu mnogo bolje i više, što su dokazali na prvencu. Ovako, Orest je izbacio album koji ih vraća nekoliko koraka unazad, uz nadu da to neće biti jednosmerna putanja.

Orest – Neverovatne istinolikosti spisak pesama:

1. Poligraf
2. Mrtva zemlja
3. Bolestan um
4. IV
5. Savršeni kamen
6. Ni kap krvi
7. Monstruozni osmesi
8. Stakleni pogled

Orest - Neverovatne istinolikosti
Produkcija84%
Originalnost79%
Vizuelni identitet69%
Uverljivost62%
74%Finalni utisak

Komentari