Momci iz Oresta obećavaju da na sledeće izdanje nećemo dugo čekati, a ja ću biti jedan od onih koji će ga sa nestrpljenjem očekivati, pošto je Iza ogledala fenomenalno debitansko ostvarenje koje preporučujem ljubiteljima maltene celokupnog metal/rock opusa

  • Žanr: Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2014.
  • Web: Facebook
  • Piše: Sava Karadžić

E, ovo je pravo, pozitivno osveženje na našoj sceni!

Relativno mlada grupa Orest (osnovana 2008. godine u Beogradu) dočekala je izlazak prvenca (nažalost, u formi samizdata). Na albumu Iza ogledala nalaze se numere koje su stvarane u prethodnih šest godina, što se itekako odrazilo na kvalitet prezentovanog materijala, te se tako u svakoj pesmi oseća da je dovedena do savršenstva i da je vođeno računa i o najmanjim sitnicama.

Što se tiče muzičke priče, ovaj album je prava mešavina uticaja. Ja lično čujem korelacije sa prva tri albuma Iron Maidena, zatim je tu veza sa Icon/Draconian Times erom Paradise Losta, potom dosta punk rocka, starog thrash/groove metala, a na momente čak i dašaka alternativne scene, kao i mnogo toga drugog. E sad, stvar je u tome što su svi ovi uticaji maestralno spojeni u koherentnu smesu, što je relativno redak slučaj i u svetskim razmerama.

Još jedno osveženje, pored muzičke komponente, jesu i tekstovi (i to dosta dobri) na srpskom jeziku, što je (na sveopštu nesreću) veoma retka pojava na našoj metal sceni. Stvarno ne razumem to jezičko zapostavljanje i uvek se prijatno iznenadim kada čujem da neka grupa vodi računa i o tom segmentu celokupne priče.

orest-band

Pevač Bojan Kovačević (osnivač grupe, pored gitariste Mladena Tatljaka) je za mene takođe otkrovenje, pošto se radi o svestranom “vokalnom solisti“ koji kombinuje testosteronom nabijene metalcore deonice sa alternativnim pevanjem i maltene naratorskim improvizacijama. Iznenađuje i to što se nikada ne zna koja će vrsta vokala biti korišćena u kom delu kompozicije, što samo doprinosi raznovrsnosti izdanja.

Jedina (mala) zamerka koju mogu primetiti što se tiče (inače odličnog) producentskog posla Luke Matkovića (gitariste/pevača Space Eatera), jeste donekle tanak i ravan zvuk gitara. Bilo bi dobro da su malo “namašćenije“ u težačkim delovima pesama, kako bi zvučno poduprle razbijački glas.

Momci iz Oresta obećavaju da na sledeće izdanje nećemo dugo čekati, a ja ću biti jedan od onih koji će ga sa nestrpljenjem očekivati, pošto je Iza ogledala fenomenalno debitansko ostvarenje koje preporučujem ljubiteljima maltene celokupnog metal/rock opusa, pošto ovde ima da se nađe ponešto za svakoga.

Spisak pesama:

1. Alkohol
2. Organe mi daj
3. Srce
4. Moj život je mala greška
5. Strah
6. Heroin
7. Iza ogledala
8. Ogledalo
9. Vernik
10. Kap sa neba

Orest - Iza ogledala
Produkcija87%
Originalnost90%
Vizuelni faktor77%
Uverljivost91%
86%Finalni utisak

Komentari