Ovo je ekipa od koje definitivno može da se očekuje nešto ozbiljno u nadolazećem periodu, samo ako nastave da guraju u svom pravcu još jače i koncentrisanije

Zanimljiv zadatak se postavlja pred mene sa debi izdanjem benda HeretiK… Sa jedne strane nijedno metal glasilo mi ne obezbeđuje nikakve informacije o bendu, Metal arhive nema, takođe ni sama njihova zvanična Facebook stranica nije preterano bogata sa informacijama, osim činjenice da je ovo ekipa iz Niša i da Večna lovišta predstavlja njihov debitantski EP. Sa druge strane, pristup materijalu je samim tim potpuno neuprljan ikakvim spoljnim uticajima pa se izdanju pristupa potpuno čistog uma, bez ikakvih predrasuda. Pretpostavljam da je to i bio cilj benda, a ako nije – momci, poradite malo na marketingu, haha. No, da se batali šala i pristupi preslušavanju EP-a, koji je inače dostupan u celosti i na YouTube kanalu i Bandcamp stranici, pa ako se zainteresujete možete proveriti o čemu pričam.

Od same uvodne pesme “Hronika tame” jasno je da HeretiK tretira moderniji muzički metal izraz, jer nas ovde sreće smenjivanje loud/quiet delova i teški udarci reminiscentni sa recimo Cult of Luna, dok već sledeća numera “Bog mašina” donosi udaračke rifove i nepravilne ritmove kakve je Gojira uvela na velika vrata na metal scenu. Do kraja EP-a se mogu naći slične deonice, kao i tragovi hardcore, pa čak i ekstremnog metala, pa je jasno da se HeretiK ne vezuje za jedan žanr, već crpi različite uticaje u kreiranju svog muzičkog izraza. Iskreno, jako pohvalno za bend u ovoj fazi karijere, pa iako mogu uputiti neku minimalnu zamerku neuklapanja / naglog smenivanja pojedinih delova pesama na čudan način, sve će to vremenom sigurno doći na svoje i možemo slobodno da iščekujemo da će ova ekipa ponuditi još mnogo jačeg materijala u budućnosti.

Jasno je da se HeretiK ne vezuje za jedan žanr, već crpi različite uticaje u kreiranju svog muzičkog izraza

Produkcija je takođe solidno odrađena i može izneti adekvatno svu rifovsku težinu kojom se bend bavi, a zanimljiva je i činjenica da su tekstovi na srpskom jeziku i poprilično su razumljivi čak i u agresivnim deonicama (pored cleanova koji su manje zastupljeni). Treba pomenuti da je bend ponudio interesantnu opciju da svaki slušalac može da snimi svoje vokale i smisli tekst za poslednju pesmu “Prokletstvo istine”, a bend će se adekvatno revanširati.

Sve u svemu, nisam imao nikakva očekivanja od ovog benda, samo sam pustio muziku i doživeo prijatno iznenađenje. Ovo je ekipa od koje definitivno može da se očekuje nešto ozbiljno u nadolazećem periodu, samo ako nastave da guraju u svom pravcu još jače i koncentrisanije. Slobodno proverite o čemu pričam i takođe otkrijte dobar novi bend, ako su vam interesovanja okrenuta savremenijim sferama teškog zvuka.

HeretiK – Večna lovišta spisak pesama:

1. Hronika tame
2. Bog mašina
3. Duh vremena
4. Napušten
5. Iskonski greh
6. Prokletstvo istine

HeretiK - Večna lovišta
Produkcija80%
Originalnost70%
Vizuelni identitet60%
Uverljivost80%
73%Finalni utisak

Komentari