Luciferian je jedno fenomenalno i potpuno zaokruženo izdanje koje nema konkurenciju na ovim prostorima, dok će, nadam se, dospeti do mračnih duša širom sveta zahvaljujući internacionalnom izdavaču

  • Žanr: Experimental / Ambient / Dark / Neofolk
  • Izdavač: Casus Belli Musica, 2016.
  • Web: Facebook
  • Piše: Nebojša Lakić

Neumoljivi Timur Iskandarov finalizovao je četvrto studijsko ostvarenje sa svojim ambijentalnim dark/neofolk projektom Tamerlan. Luciferian će, dakle, biti objavljen 15. decembra za rusku izdavačku kuću Casis Belli Musica, a SMP je u prilici da vam ovo izdanje predstavi pre zvaničnog objavljivanja.

Siguran da će svima onima koji su upućeni u dosadašnji Tamerlan katalog, ali i onima koji vole ovaj žanr i mračniji pristup muzici, Luciferian biti odličan soundtrack za godišnje doba koje je pred nama

Timura i Tamerlan poznajem od samih početaka (ima tome već decenija) i prilikom pisanja recenzije za svako novo izdanje uvek se nađem u sličnim razmišljanjima – koliko je zapravo neverovatno da ovako nešto postoji kod nas, da zvuči toliko inspirativno i jedinstveno, i da traje evo već dugi niz godina, što je, imajući u vidu gde živimo i kakva je situacija u društvu generalno gledano, praktično domen naučne fantastike. Tim više čini me srećnim što je ovo priča koja traje, i što je primetna konstantna evolucija u pozitivnom smeru – komponovanje je od izdanja do izdanja sve zrelije, atmosfera je sve slojevitija i mračnija, produkcija u potpunosti odgovarajuća i bez ikakvih nedostataka… Jednostavno, sve je na svom mestu, i ima smisla, te sam siguran da će svima onima koji su upućeni u dosadašnji Tamerlan katalog, ali i onima koji vole navedene žanrove i mračniji pristup muzici, Luciferian biti odličan soundtrack za godišnje doba koje je pred nama.

Na albumu se nalazi osam numera, a ono što je stidljivo kročilo u zvučnu sliku ovog projekta je pre svega gothic žanr, što se posebno ogleda u vokalnim deonicama i melodijama već od prve pesme. Tu je i “demonska” aura, ako bismo tako mogli da je nazovemo, odnosno jasno izraženi occult rock elementi koji, baš kao i gothic, ovde su više nego dobrodošli. Tamerlan je, svakako, i dalje akustični projekat, sa prepoznatljivom atmosferom logorske vatre u zimskoj noći, i aktuelne tendencije i žanrovska preplitanja realizovani su veoma iskusno i ukusno, te je zvučna slika koju Tamerlan kreira danas još bogatija i efektnija.

Tamerlan

Kao što je to bio slučaj i u prošlosti, i ovoga puta Timuru je pomoglo nekoliko gostujućih muzičara, među kojima su bubnjari Bornyhake (Borgne) i Aleksandar Maksimović (The Father of Serpents/Tibia), perkusionista Will Connor (Seesar, Perkelt), pevačica Cecilia Bjargo (Der Blaue Reiter, Sophia, ex. Arcana), dok u numeri „Lucifer’s Son” čujemo i violinu koju je odsvirao Khrargash (Khargash/Obscured). Produkcijski deo posla obavio je frontmen novosadskog industrial sastava Dreddup, Mihajlo Obrenov Inquisitor (DURU Studio), a taj čovek nesumnjivo zna svoj posao, i pravi je izbor za Tamerlan.

Sve u svemu, Luciferian je jedno fenomenalno i potpuno zaokruženo izdanje koje nema konkurenciju na ovim prostorima (što i nije neko naročito iznenađenje), dok će, nadam se, dospeti do mračnih duša širom sveta zahvaljujući internacionalnom izdavaču.

Tamerlan – Luciferian spisak pesama:

1. Patricide
2. Burn in Peace
3. Until Dreams Are All That’s Left
4. Come and See
5. The Beholder
6. Apotheosis
7. Lucifer’s Son
8. Faces in the Fog

Tamerlan - Luciferian
Produkcija91%
Originalnost87%
Vizuelni identitet89%
Uverljivost90%
89%Finalni utisak

Komentari