Ovaj EP sigurno je nešto najbolje što, pored aktuelnih izdanja The Stonea, srpski black metal danas ima da ponudi

Pančevački black metalci All My Sins, poprilično neočekivano, nastavili su sa konkretnim radom posle 11 godina tišine koju su prekidala tek periodična talasanja – preciznije, pokoji koncert i jedan singl – i rezultat svega toga je EP Lunar / Solar, koji će na jesen biti objavljen za Black Death Production iz Poljske, a čiju recenziju premijerno čitate na SMP-u.

All My Sins i grad Pančevo generalno bude najlepše uspomene kod potpisnika ovih redova. Sa ekipom iz benda prošlo se mnogo toga u vremenu kada je moja malenkost svirala u sastavu Interfector. Bilo je tu dosta zajedničkih koncerata, ali i propratnih, divnih trenutaka, kao što su brojne žurke, rođendani, te nezaobilazna pijanstva na relaciji Beograd – Pančevo. Osim toga, bilo je to odlično vreme za srpski metal, priča koju smo mnogo puta ispričali, a koju dobro poznaje generacija koja je to i doživela, pa je ovoga puta nećemo ponavljati, ali tim više moje srce obuzme radost kada iskoči nešto što podseti na taj period, poput u ovom slučaju reuniona ovog sastava. I na kraju, posebno raduje činjenica da ovaj EP zvuči znatno bolje nego što sam i mogao da pretpostavim!

Posebno raduje činjenica da ovaj EP zvuči znatno bolje nego što sam i mogao da pretpostavim

U All My Sins redovima danas su dva originalna člana i session bubnjar. Nav Cosmos obavio je vokalne dužnosti, te odsvirao bas gitaru na EP-u, V potpisuje gitare i klavijature te takođe i deo bas deonica, dok je za bubnjem Nemir, koji je naveden kao session član. EP je snimljen, miksan i produciran u studiju Wormhole u Pančevu tokom jula meseca, a taj deo posla potpisuje V, čovek koga, između ostalog, znamo i iz rada sa bendovima Bethor, Dead Shell of Universe i Terrorhammer. Na Lunar / Solaru nalaze se četiri pesme, a materijal je, kažu zvanični podaci, posvećen Nebu kao mitologijskom biću. Pomenimo još i to da je omot dizajnirao Miloš Čkonjović, kao i gostovanje B.B.K. Necro Doctora (Terrorhammer) na fretless bas gitari u numeri “Pomen usnulom suncu”.

Ekipa je svoj povratak najavila singlom “Pod mesecom prastari hrast” i kao što već pomenuh, ostao sam zatečen kvalitetom koji nam je prezentovan. Mišljenja sam da se radi o jednoj od najboljih srpskih black metal pesama generalno gledano, a drago mi je da je i ostatak EP-a ispratio visoke standarde koji je ovaj singl nametnuo, a što smo sa pravom očekivali.

EP otvara numera “Jeka prve kiše”, i ona može da se opiše i kao svojevrstan intro, dok poslednja, “Zbogom”, nastavlja sličnu priču i prigodno je nazvati je outrom. Između njih dve je pomenuti singl, te pesma “Pomen usnulom suncu”, o kojima ćemo reći reč-dve u nastavku.

All My Sins

Produkcijski, na EP-u je odrađen fantastičan posao. Iako V(ermisa) poznajem dugi niz godina i pratim njegovo kretanje na sceni, nisam imao predstavu da je kao producent ovoliko napredovao, pa ni da se bavi tom vrstom posla. Materijal dobija najveće ocene u tom segmentu. Dalje, svirka je precizna i inspirativna, ekipa je raspoložena i srčana, kako i treba, jer zaista, ništa gore od traljavog reuniona nekog benda koji zvuči umorno, tužno i besmisleno. Ništa od toga nije primenjivo u ovom slučaju. Pevač Nav takođe dobija najveće ocene – blackersko pevanje često zna biti ništa više od običnog vrištanja gde se ne razume ništa čak i ako su tekstovi pred vama. U ovom slučaju, uprkos klasičnom BM performansu, sve je razgovetno i za praćenje teksta nije vam potrebno ništa više od samog slušanja pesama. All My Sins su se opredelili za srpski jezik na ovom EP-u i to je pravi put, ako mene pitate, jer ovaj pravac ima neku posebnu draž i auru kada su tekstovi na našem jeziku. Dalje, ne znam tačno ko se krije iza pseudonima Nemir, ali valja reći da je bubanj na EP-u takođe među najboljim momentima ovog izdanja. Precizno i silovito odsvirano.

Svirka je precizna i inspirativna, ekipa je raspoložena i srčana, kako i treba, jer zaista, ništa gore od traljavog reuniona nekog benda koji zvuči umorno, tužno i besmisleno

“Prastari hrast” već pohvalih i opisah kao jednu od najboljih domaćih black metal pesama, a iskren da budem, slično može da se kaže i za ovu drugu, “Pomen usnulom suncu”. Još raznovrsnija od prvog singla, zbog akustičnog introa gde dominira srcu mi veoma drag fretless bas (progresivno razmišljanje i spremnost na eksperimentisanje sa zvukovima i instrumentima unutar black metala uvek sa radošću dočekujem), ali i zbog neobičnih melodija kojima pesma obiluje. Rekao bih da nikada nisam čuo nešto slično unutar black metala kao pravca… Strofa, ali i posebno refren, veoma su upečatljivi, pamtljivi i nesvakidašnji, kao da je reč o nekakvim tradicionalnim/etno pasažima odsviranim u BM maniru.

nakon ovakve demonstracije znanja, kvaliteta i profesionalizma na svim poljima, zaista bi bilo šteta da u nekoj doglednoj budućnosti ne dobijemo i full length album

Etno melodije u metalu, naravno, nisu naročita novost, ali ovde je to odrađeno sa dozom dobrog ukusa, odnosno, sve je veoma lepo upakovano i znalački aranžirano. Ova pesma nas uvodi u završnu “Zbogom”, za koju se nadamo da nije “zbogom zauvek”, odnosno, da ovaj EP nije zadnje što ćemo čuti od AMS, jer nakon ovakve demonstracije znanja, kvaliteta i profesionalizma na svim poljima, zaista bi bilo šteta da u nekoj doglednoj budućnosti ne dobijemo i full length album.

Srpski black metal godinama na pravi način (poprilično usamljeno u tom segmentu) predstavlja sastav The Stone, a iako smo daleko od vremena kada je svaki grad u regionu imao po jedan ili više aktivnih BM sastava, lepo je čuti da domaći underground još uvek zna da iznenadi, pa makar to bio reunion zaboravljenog benda. Sve ovo najbolji je dokaz da kvalitet pre ili posle ispliva na površinu, i da će oni uporni i posvećeni znati da poentiraju na najbolji mogući način. A ovaj EP sigurno je nešto najbolje što, pored aktuelnih izdanja (i sveukupnog rada) pomenutog The Stonea, srpski black metal danas ima da ponudi.

All My Sins – Lunar / Solar spisak pesama:

1. Jeka prve kiše
2. Pod mesecom prastari hrast
3. Pomen usnulom suncu
4. Zbogom

All My Sins - Lunar / Solar
Produkcija95%
Originalnost88%
Vizuelni identitet93%
Uverljivost98%
94%Finalni utisak

Komentari