Pesme gotovo i da nemaju oscilacija u kvalitetu, što znači da Let the Whole World Bleed može bez problema (a samo tako bi i trebalo) da se sluša u komadu. Ne preterano originalno, ali koga briga za to, ako je to dobro kao u ovom slučaju

Spletom kojekakvih okolnosti i prisutne akutne lenjosti recenzenta, momci iz benda Chaosium su i pored sopstvene ekspeditivnosti (CD je u moj porodični dom stigao gotovo istog momenta kada se pojavio u prodaji), morali malo da sačekaju na tekst, ali pošto mi ovakva rabota obezbeđuje sitno, kratkotrajno malograđansko zadovoljstvo da skačem po živcima Upravnom Odboru SMP-a zbog očiglednog kašnjenja, izvinjenja neće biti, već je sada kada imam potrebnu minutažu preslušavanja Let the Whole World Bleed, slika kristalno jasna, a recenzija spremna za realizaciju.

Dakle, šta dobijamo u paketu? Prvo, album prvenac kojim Chaosium bez nekih većih problema definiše sopstveni stil i gradi identitet benda. Svrha debitantskog albuma je po tom pitanju ispunjena, nešto što ne polazi svakome za rukom. Drugo, to je izvedeno vrlo dobro i kvalitetno. Amin. EP kojim je Chaosium obelodanio svoje postojanje ostavio je par nedoumica, pre svega po pitanjima kako će se bend razvijati, a sada tih nedoumica više nema. Šta to znači? To znači sledeće: gitarski rad, rifove (a, Bože moj, u našoj branši se mahom sve i vrti oko rifovanja) krasi odlična, mada ne uvek originalna izvedba, ali sa druge strane vrlo efikasna i nadasve ubojita. Težina gitarskih rifova se oseti na ramenima, a oni su isto tako aranžirani zaista jako kvalitetno i dobro, što svedoči o posvećenosti momaka građenju sopstvenog izražaja.

Chaosium

Foto: Facebook / Chaosium

Pesme gotovo i da nemaju oscilacija u kvalitetu (eto mene opet sa svojom urođenom boljkom), što znači da Let the Whole World Bleed može bez problema (a samo tako bi i trebalo) da se sluša u komadu. Ponoviću dakle još jednom, ne preterano originalno, ali koga briga za to, ako je to dobro kao u ovom slučaju. Nisko štimane gitare su svakako pomogle dojmu težine da bude jako “boostovan”, uz samo jednu tehničku manu koje nose sa sobom, a to je da se malo gubi, žargonski rečeno, “bite”. No dobro, ovo je tehnička finesa, ništa što bitnije utiče na ocenu, a zapravo ne utiče uopšte, jer je to stvar ukusa i opredeljenja muzičara. Kada smo kod gitara, pohvalićemo solaže. Bez mudrovanja i grandioznih rešenja, savršeno rade svoj deo posla. Savršeno. Ostali instrumenti, kao i vokal, odrađuju zadatke takođe na potrebnom (visokom) nivou.

Kada se sumiraju svi utisci, dobijamo, na opšte zadovoljstvo, vrlo kvalitetan album, još jedan u nizu ove godine

Što se tiče tehnikalija, pohvalićemo i producentski učinak Stefana Kovačevića iz Forever Storm iz jednog prostog razloga, jer je uspeo Chaosiumu na ovom albumu pomoći da dođe jako brzo do tog, svog sounda, koji će verovatno gajiti i u budućnosti i tako dao svoj pečat koji će ovaj album nositi. A za to, majku mu, producent i služi. Miks i zvuk generalno je stvar ukusa, meni je on legao, a ako bih ja možda imao sugestije (da se razumemo, ne zamerke, nego sugestije), to bi bile po pitanju izvedbe vokala, koji je malkice suvlji za moj ukus i bubnjeva koji su gurnuti nešto više napred, ali opet kažem, to je sada već karakteristično za ovu ekipu i ovaj album.

Grafičko rešenje je varijacija na već poznato sa prethodnog EP-ja. Kada se sumiraju svi utisci, dobijamo, na opšte zadovoljstvo, vrlo kvalitetan album, još jedan u nizu ove godine, kome ja neću tražiti žanrovsku odrednicu (iskreno nemam pojma gde bih ga i strpao), niti izdvajati posebno tzv. “adute” među pesmama, već ću dati preporuku za kupovinu istog, čime će se rad i trud ovih momaka nagraditi kako dolikuje. Sve je apsolutno zasluženo.

Chaosium – Let the Whole World Bleed spisak pesama:

1. Let the Whole World Bleed
2. Eradicate
3. Malicious Design
4. I Am the Face of Death
5. The Tyranny
6. Dagon
7. Cannibals Revelry
8. All Safety Mutates
9. No Quarter
10. The Brood of Vipers

Chaosium - Let the Whole World Bleed
Produkcija78%
Originalnost73%
Vizuelni identitet73%
Uverljivost87%
78%Finalni utisak

Komentari