Elio Rigonat (i čovek i projekat) su jedna od najvećih srpskih metal uzdanica u nastupajućem vremenu

Elio Rigonat je ime čoveka/mladića i njegovog tek stvorenog one-man projekta. Ako mene pitate, radi se o više nego uspešnoj sveobuhvatnoj simbiozi, u svakom smislu. Egregor I je jedno od izdanja koje može slobodno predstavljati srpski ekstremni metal u svetskim metaliziranim vodama.

Odakle početi? Pa, prvo što me je oduvalo jeste to da tako mlađan momčić (sudeći bar po slikama), može za tako kratko vreme bivstvovanja na srpskoj metal sceni (počeo 2015. sa i dalje aktuelnim, odličnim thrash metal grupama Kobolt i Merciful Angel), stvoriti ovakvo izdanje! Drugo, stvoriti ga sasvim sam! Sve što ćete čuti na Egregor I, Elio Rigonat je odradio svojeručno, počevši od vokala pa do svakog instrumenta ponaosob. I što je najvažnije, sve je odrađeno vrhunski! Mogu samo da zamislim koliko je samopregornog truda i vremena to iziskivalo.

Elio RigonatDalje, na Egregor I nalazi se deset naslova, od kojih su osam prave pesme, koje se nalaze u sedviču između odličnog uvoda i istog takavog završetka. Svih osam kompozicija je vrhunskog kvaliteta (zbog čega ih neću ni pominjati poimenice), što će vam omogućiti nenaporno preslušavanje u jednom dahu, u čemu će od koristi biti i sasvim dobra produkcija.

Rifovi su ono što najviše vuče ovo izdanje. Rifovi koji nisu previše originalni (i često podsećaju na nešto što ste ranije čuli), ali su tako poletni, razbijački i ukusno odrađeni i raspoređeni po celom albumu da je konstantno mlataranje glavom zagarantovano.

Elio Rigonat nam nudi i drugačije vokalno izvođenje od onog koje smo čuli u Merciful Angel. Ovoga puta radi se o brutalnom, ubistvenom glasu koji je maestralno prenesen na “traku“ i koji me najviše podseća na Jeff Walkera iz Carcassa, benda koji je ujedno jedna od glavnih inspiracija/uzora na Egregor I, uz masu drugih velikih melodic death/thrash/groove metal grupa. Bubnjevi, na moje veliko iznenađenje (pošto se radi o one-man projektu) ne igraju ulogu statiste, već udaraju na sve strane, ne ustupajući nimalo gitarama.

Egregor I je jedno od izdanja koje može slobodno predstavljati srpski ekstremni metal u svetskim metaliziranim vodama

Sve u svemu, Elio Rigonat (i čovek i projekat) su jedna od najvećih srpskih metal uzdanica u nastupajućem vremenu. Ono što je isporučeno na Egregor I je nešto što se definitivno ne očekuje od nečijeg prvenca. Zbog visokog kvaliteta ovog albuma biće više nego zanimljivo čuti šta će nam Elio Rigonat ponuditi na sledećim izdajima. Za sada mogu samo da mu čestitam i poželim svako dobro, uz napomenu da ne odustaje, jer ovakva ostvarenja polažu nadu u uveliko nadolazeće bolje dane srpskog metala (bar kada je reč o umetničkom kvalitetu)!

Elio Rigonat – Egregor I spisak pesama:

1. Alpha
2. Chaos Factory
3. I Am the Reason
4. Rise
5. Stitching My Soul
6. Death Incarnates
7. 4th Dimension
8. Remodeled
9. Norther
10. Omega

Elio Rigonat - Egregor I
Produkcija84%
Originalnost80%
Vizuelni identitet81%
Uverljivost96%
85%Finalni utisak

Komentari