Take It Or Leave It je pravi muški album, sa 0% kompromisa, iskrenim stavom, mnogo dobrih pesama i sa diskutabilnim procentom originalnosti, koji je itekako bio potreban na ovim prostorima

Tiho i bez neke veće pompe, kragujevački Motorcharge, predvođen hiperaktivnim Milošem Stošićem (aka Stole), frontmenom Deadly Mosha, koji se ovog puta našao u dvojakoj ulozi, tačnije i kao pevač i basista, predstavljaju album prvenac i održavaju obećanje dato prošle godine. Znači od reči jesu, a na nama je da vidimo šta mi to u paketu zapravo dobijamo.

Paket podrazumeva izdanje na, pazi sada, kaseti. Jeste, kaseti, majku mu! Dakle pre nego što krenemo sa analizom muzike, obratićemo pažnju na ovaj detalj i videti kakve pluseve i minuse donosi. Za imidž, koliko mi se čini, ovaj potez svakako ima smisla, bez obzira što je ovaj nosač zvuka gotovo zaboravljen. Ako je cilj da se stvori jezgro supervernih fanova, koji sve posmatraju crno-belo, bez namere da se kompromisi prave, potez je dobar. Što se same prodaje tiče i ekonomske opravdanosti, to će momci osetiti najbolje po svom džepu ili neće, vreme će pokazati. Dakle za ovaj potez, za sada plusić. Grafičko, tj. vizuelno rešenje je možda moglo da bude i srećnije, ali se opet nekako uklapa u priču i leže na svoje mesto onog momenta kada se album presluša i slika kompletira. Ah da, kaseta takođe nosi i neka ograničenja koja su u međuvremenu izmilela na površinu, a to je u ovom slučaju raspored pesama koji je po mom mišljenju trebao biti drugačiji da bi album eventualno imao drugačiji tok, ali što nije bilo izvodljivo iz gore navedenih razloga, A/B strana, vremensko ograničenje, bla, bla.

motorcharge-2016

No, da se posvetimo sada najbitnijoj stavki, muzici.

Šumadijski Motörhead, kako su od milošte često opisivani od strane najbližih prijatelja (a pokazaće se da ta teza ima i osnova), na album pakuje 11 pesama. Jedanaest komada punih prave ulične prljavštine, smrada cigareta i alkohola, zvuka svetlosnim godinama daleko od gomile ispoliranih bendova proteklih godina. Čak bih mogao da kažem da je Motorcharge prava antiteza Stoletovom Deadly Moshu. Malo tu čega ima originalnog u sviranju i idejama, što ih čini vrlo unikatnim na domaćoj sceni. Paradoksalno zvuči, zar ne? Da pojasnim, nema bendova koji ovako nešto sviraju, a i ako ih ima, za razliku od ovog trilinga, nisu ni približno ubedljivi. Red Motörheada, red NWOBHM talasa, prstohvat ranog Venoma i malo panka, mnogo vatre i žara, brdo sjajno upakovanih klišea i to je to! Zvuk stravično sirov (gitare po principu – Marshall on 11), ali vrlo kvalitetan i odgovarajuć priči i stavu ekipe. Majstor za miksetom, Vuja iz kultnog KBO, u čijem je studiju „Češnjak“ kompletan materijal i snimljen. Za rekordno kratko vreme, da napomenem. Ovo je imalo za posledicu da materijal ne zvuči sintetički, već vrlo prirodno, bez nepotrebne kozmetike i šminkanja, jer to bendu ovakvog profila apsolutno nije potrebno, pa ćemo zbog toga progledati kroz prste povremenim „out of tune“ gitarama i sviračkim stativama (čitaj: solaže – najslabiji segment albuma).

Red Motörheada, red NWOBHM talasa, prstohvat ranog Venoma i malo panka, mnogo vatre i žara, brdo sjajno upakovanih klišea i to je to!

Cela ekipa na nivou, Stole sjajan za mikrofonom, kao i uvek. Zaključak je da je Take It Or Leave It pravi muški album, sa 0% kompromisa, iskrenim stavom, mnogo dobrih pesama i sa diskutabilnim procentom originalnosti, koji je itekako bio potreban na ovim prostorima.

Lični favorit je poslednja pesma na albumu „Forever Rock and Roll“, stvar svetskog nivoa, koja najbolje sumira filing albuma.

Za kraj ću dati sebi slobodu da dam bendu i jednu preporuku, a to je da se hitno posvete i ostalim oblicima promocije materijala, gde njihov „Fuck You!“, „Fuck Off!“ ili kako već stav, nema puno uticaja. To je pre svega vizuelni deo. Obrni, okreni, ovom delu posla se ipak mora posvetiti velika pažnja i što pre ova ekipa to shvati, napredak i rast benda će biti brži. Kvalitetan video materijal i fotografije su sada obaveza i tu dileme nema.

Dakle, Motorcharge je sebi dakle obezbedio sjajnu startnu poziciju, a kako će dalje, ostaje da vidimo, odnosno čujemo. A pošto garantujem da većina vas nema ispravan kasetofon kod kuće, na BandCamp stranici benda  možete digitalno kupiti ili preslušati album.

Motorcharge – Take It Or Leave It spisak pesama:

1. Headbanger
2. Let’s Do It
3. Metal
4. Leave Me
5. Masterplan
6. Live or Die
7. Dirty Whore
8. Queen of the Night
9. Motorcharge
10. The Show
11. Forever Rock and Roll

Motorcharge - Take It Or Leave It
Produkcija73%
Originalnost69%
Vizuelni identitet64%
Uverljivost96%
76%Finalni utisak

Komentari