Poljski prog rockeri Riverside nakon 12 godina karijere i pet studijskih albuma, konačno su se koncertno predstavili i srpskoj publici. Imajući u vidu koliko prog i nije među popularnijim žanrovima kod nas, i u ovom slučaju će morati da važi ona stara – bolje ikad nego nikad.

  • Piše: Nebojša Lakić
  • Foto: Nebojša Lakić, Marijana Papić
  • Copyright: SMP, 2013.
  • Nastupili: Riverside
  • Lokacija: Klub Fest, Zemun
  • Datum: 04.06.2013.

Četvorka iz Varšave tako je u zemunskom klubu Fest, pred oko 200 fanova (znajući koliki je kapacitet tog kluba, mnogo više ne bi ni moglo da stane), prezentovala aktuelni album Shrine of New Generation Slaves (Inside Out), te pokoju stariju pesmu.

I upravo tako je i bilo – novi album prešli su uzduž i popreko, pesme su zvučale ubedljivije nego na studijskom snimku, a kako i ne bi kada je zvuk bio jednostavno savršen, a ekipa usvirana i nadahnuta, pa kada tome pridodamo i raspoloženu publiku koja je Poljake zdušno bodrila posle svake pesme u intimnoj atmosferi malog kluba, nije teško zaključiti da smo bili u prilici da prisustvujemo nesvakidašnjem koncertnom događaju… a i vremenske prilike koje uglavnom psujemo i proklinjemo ovih dana u potpunosti su pogodovale stvaranju atmosfere pred nastup benda kao što je Riverside.

riverside234243

Mariusz Duda, frontmen benda, briljirao je i kao pevač i kao basista, dok je i ostalo društvo pokazalo da im je bina druga kuća. Redale su se pesma za pesmom, a izvedba benda bez ikakve mane; gledajući ih, čovek nije mogao a da se ne uhvati u razmišljanju zašto ovakvih događaja nema više.

Negde posle prvog sata svirke, počeo je da se ukazuje „problem“ sa set listom, barem kod onog dela ekipe (među kojima je i moja malenkost) koji je imao čast da se sa ovim bendom upozna još prilikom objavljivanja magičnog debi albuma Out of Myself – Riverside su akcenat u potpunosti bacili na promociju aktuelnog materijala. To je, složićemo se, sa njihove strane razumljivo i lako objašnjivo, ali imajući u vidu da je ovo ujedno bio njihov premijerni nastup u zemlji Srbiji, možda je moglo nešto da se uradi po tom pitanju. „Conceiving You“ je najranije što su zašli u sopstvenu prošlost (drugi album), a bilo bi lepo da smo, barem na bis, mogli čuti i stvari poput „Loose Heart“, „The Curtain Falls“ „Reality Dream“ i druge.

Novi album je, dakle, zauzeo najveći deo repertoara, a sudeći i prema izjavama benda, na njemu su po prvi put „uboli“ pravi Riverside zvuk, dok su, kako kažu, raniji albumi mogli da podsete na neke druge, u prog žanru relevantne bendove. Publika je bez obzira na sve iznad pomenuto, izgledala veoma zadovoljna, a rekao bih da su i Poljaci. Svakako da će biti dodatno zadovoljni kada bace pogled na pazar ostvaren na merchandise štandu, jer majice i DVD-ovi prodavali su se više nego dobro.

riverside12313123h

Organizacija događaja (Ninoslav i ekipa iz Resetor booking & promotion kolektiva) bila je na najvišem nivou – koncert je počeo kada je i najavljeno, a momci iz benda bili su raspoloženi za fotografisanje sa fanovima, potpisivanje merchandisea, te grupno slikanje ispred kluba. Lep gest za kraj jedne lepe večeri.

riversidecrew

Komentari