Završetak ovogodišnje trijumfalne novosadske povratničke turneje jedinog progressive benda kod nas (© by Nebojša L., sva prava zadržana), i to kakav!

  • Piše: Bojan Vlajić
  • Copyright: SMP, 2005.
  • Nastupao: Pero Defformero
  • Lokacija: NS Time, Novi Sad
  • Datum: 24.12.2005.

(Podaci koji slijede su circculativni.)
– 30 sati bez skidanja obuće
– 30 sati bez kreveta
– 30 sati bez voljene žene
– 880 pređenih kilometara, 900 uključujući hodanje
– brza hrana u vrijednosti od 500 dinara
– literatura: „Scandal“ u vrijednosti od 30 dinara
– retro konobarica – neprocjenjivo

Maske, perika, premijera dve nove pjesme, kultni ljubičasti sako, plesačice, rogovi, i … klavijaturista! Taj je i sve započeo. Obećavajući produžen dramatičan uvod na klavijaturama nam je dao do znanja da to neće biti tek još jedna PD svirka. A koja je i bila tek još jedna? Dramatični obećavajući produženi uvod na klavijaturama se nastavlja u premijeru nove pjesme kojoj ime ne znam, ali znam da je odlična. Biške pokazuje ni da mu visine (a i težine) operskih pjevačica nisu strane. Naravno, govori se o glasovnim mogućnostima, a sve uz pomoć vjetra u kosi koji je duvao iz premoćnog ozvučenja. U trenutku ovom se može onako usput pomenuti da je zvuk, eto, bio, odličan – u nivou sa svirkom, a ista se nastavlja uz neke već poznate pjesme, samo veselo. Hitovi sa prva dva albuma („Silvana“, „Preko Brega“ i dr.), uz neke poznate mutacije („39.2“ na „Child in Time“ podlogu) kao i neke novitete („Crni leptir“ na „Nothing Else Matters“), nailaze na nepodijeljeno oduševljenje prisutnih, jerbo, činjenica je – veće zabave od svirki ovog benda jednostavno nema.

Usljed svog ludila, vrijedi napomenuti da se tu provukla još jedna nova (originalna?!) pjesma, kojoj je, sudeći po refrenu, naslov, vjerovatno „Kauboj iz Bosne“ što se rimuje sa lomljenjem fosni glavom, ili glave fosnama. Ipak, fosni glavom. Ni ovaj put vicevi nisu izostali, ali, za razliku od prošlih puta, bosanci su pomenuti samo u pjesmi prethodno navedenoj. Koncert se završava sa „Tomorrow“ kojoj je, ako se ne varam, prethodila „Screaming“ gdje smo osjetili duh Šandorova, i za bis, koja druga, nego ona sa riječima „Došli smo do kraja puta naše ljubavi!“

Suština je sljedeća: NEMA DALJE, NEMA BLIŽE.

Komentari