(VIDEO, FOTO) Stara škola: Overkill i Sanctuary održali lekciju iz metala!

Tekuća 2015. godina je definitivno najbolja po pitanju metal koncerata odvajkada: od početka godine već smo ugostili neka jaka imena, Festival Podzemlja je iznenađujuće dobro prošao, po najavama kao što su Judas Priest / Helloween, Blind Guardian, Cannibal Corpse i Annihilator nas čuda tek čekaju a 9.3. ostaje markiran u kalendarima kao vreme održavanja jednog od jačih događaja sezone: legendarni američki bendovi Sanctuary i Overkill su udarili svom snagom old school metal pesnice u Domu omladine Beograda!

  • Nastupili: Overkill, Sanctuary + Suborned, Methedras
  • Lokacija: Dom omladine, Beograd
  • Datum: 09.03.2015.
  • Piše: Slobodan Trifunović
  • Foto: Milica Cvetković
  • Copyright: SMP, 2015.

Predgrupe Methedras i Suborned sam nažalost propustio, pa ćete ostati bez izveštaja o njihovim satnicama ovog puta (sa druge strane, naš fotoreporter odradio je svoj deo posla, pa nastup oba benda pogledajte u foto galeriji), ipak se moralo podgrejati za događaj u obližnjoj kafani, pa je noć za mene počela u 21.30h pred sam početak nastupa legendarnih Sanctuary. Pri samom ulasku obradovala me činjenica da je velika sala Doma omladine bila dobrano ispunjena, čak i iznad mojih očekivanja, što uliva nadu u budućnost koncerata i metal scene uopšte u Srbiji.

IMG_9528

Kultni Sanctuary započinju nastup u 21.45h i konačno se još jedna stavka može precrtati sa ličnog spiska: susret sa gospodinom Warrel Daneom! Zvuk je na početku bio malo neizbalansiran i glasan, ali kako je svirka odmicala, sve se apsolutno upeglalo za perfektan ugođaj. Bend zvuči kao sat, setlista je odlična mešavina najjačih momenata sa povratničkog The Year the Sun Died i legendardna prva dva albuma, pa smo mogli čuti „Arise and Purify“, „Let The Serpent Follow Me“, „Question Existence Fading“ (koja je upala umesto predviđene „Sanctuary“), „Frozen“ i naslovnu sa novog, rame uz rame sa klasicima „Die For My Sins“, „Mirror Black“, „Taste Revenge“, „Future Tense“, „Seasons of Destruction“ i „Battle Angels“.

Ono čega sam se lično pomalo pribojavao je Warrel sam: bariton po vokaciji, decenijama nije koristio vriskove koji su obojili karijeru Sanctuarya, ali ono što se sinoć videlo i čulo je prevazišlo naoptimističnija očekivanja. Iako se vidno muči, Warrel donosi sve kao sa snimaka, a dodatni bonus je što je bio sjajno raspoložen, ćaskao i šalio se sa publikom između svake pesme, jednostavno vidno uživo u onome što radi i očigledno je da su teški dani raspada Nevermorea iza njega. Sve u svemu, Sanctuary je na elegantan način preneo sumorni svet sa svojih snimaka i priredio događaj koji ostaje urezan u pamćenje.

Ako su Sanctuary jedni od povratnika iz mrtvih, legendarni New Jersey band Overkill je jedan od najjačih survivora metala: u karijeri dugoj preko 30 godina nisu apsolutno ni za crtu mrdnuli sa svog kursa tvrdoglavo radeći i svirajući nesmanjenim intenzitetom preživljavajući apsolutno sve na sceni. Intro sa novog albuma uvodi nas u „Armorist“ i još jedan legendarni frontmen ispred nas: Bobby Blitz praćen vernim sapatnikom D.D. Vernyjem i kompanijom još od prve pesme bukvalno raznosi klub Doma omladine svom silinom thrash metal zvuka i pokazuje da se Big IV konstelacija valja ozbiljno razmotriti, bar po pitanju live snimaka. Zaista, prosto je neverovatno da bend staža Overkilla tako zvuči uživo, prosto prkoseći godinama, i pokazujući srednjak ličnoj karti, udaraju po kultnoj „Hammerhead“ i pakao ne jenjava.

overkill3

Još jedan u nepreglednom nizu pluseva za veče je stavka da je Overkill odlučio da ne promoviše novi album (samo „Armorist“ i „Bitter Pill“ sa njega), već je dobro promešao karte i isporučio hitove iz cele karijere tako da su se mogle čuti pesme kao „In Union We Stand“, „Ironbound“, „Rotten to the Core“, himna „Overkill“, „Electric Rattlesnake“, „End Of The Line“, „Necroshine“, „Horrorscope“… Takođe sam jedva čekao da vidim kako se Bobby Blitz drži na sceni, čovek je bukvalno doživeo šlog 2002. na stejdžu, ali ništa od toga se ne da primetiti u njegovom glasu, taj delivery pun vrisaka i visokih deonica je Bobby sinoć apsolutno bezgrešno izveo. Jedina činjenica koja odaje godine mu se mogla videti za vreme svih solaža kad se krio iza pojačala, hvatao dah i bukvalno delovao kao da će kolabirati, ali odmah zatim se vraćao za mikrofon na još jednu lekciju iz polja Metal frontmen. Bend ga prati bez greške, publika poslovično mahnita uz crowd surfing, slamovanje i moshpitove koji ne staju ceo koncert i atmosfera je bukvalno bila na vatri sve vreme.

Vrhunac se ipak desio za vreme bisa posle „Bitter Pill“ kada je bend udario sa „Elimination“: najveći moshpit večeri u kome su se mogle videti štake, pobratim kao od majke rođen i čovek koji je glavom overio pod – prizor apsolutno kao iz starih thrash videa!

Za kraj himna „Fuck You“, svi srednji prsti visoko u vazduhu i kraj.

Nedvojbeno, Overkill je pokazao zašto je tu gde jeste i da su i dalje jedni od vrhunaca thrash metala i old school bendova u globalu bez i najmanje namere da stanu uskoro. Kao što su sami rekli: Overkill will never die!

Komentari