(FOTO) Crowbar, očekivano ubistveno!

Kada neko napusti jednu od najpoznatijih super-grupa na svetu kako bi mogao da se u potpunosti posveti svom matičnom bendu, jasno vam je o kom nivou iskrenosti i ljubavi prema istom se radi. Upravo je to učinio i Kirk Windstein kada je rešio da se povuče iz Downa kako bi se 100% dao svom Crowbaru i, iako se mnogim fanovima to činilo kao pogrešna odluka, dovoljno je otići na samo jedan Crowbar koncert i uveriti se koliko je to za Kirka zapravo bio prirodan izbor. Jednostavno, ta autentična i čista emocija koja izbija iz muzike teškaša iz Nju Orleansa je i dan-danas ostala podjednako ubedljiva i autentična, a ovdašnja publika je imala priliku da se u to uveri na koncertu ovog kultnog sastava u beogradskom Božidarcu.

  • Nastupili: Crowbar + Siempre Peligroso, In From the Cold
  • Lokacija: Centar za kulturu „Božidarac“, Beograd
  • Datum: 06.03.2015.
  • Piše: Miroslav Lelek
  • Foto: Milica Cvetković
  • Copyright: SMP, 2015.

No, pre analize samog nastupa Kirka i ekipe, vredi napomenuti još nekoliko stvari: pre svega, da je poseta bila na odličnom nivou, čak i iznad očekivanja, te da je zaista bio dobar osećaj videti ispunjen Božidarac koji je prosto obećavao dobar provod tokom ostatka večeri. Takođe, satnica je u potpunosti ispoštovana i sve se dešavalo u skladu sa najavljenim rasporedom, a odličnu uvertiru u Crowbar nastup su priredile dve dobro odabrane predgrupe – Siempre Peligroso i In From The Cold, odlični sastavi koji uopšte nisu “headliner za siromašne”, kako to u praksi često zna da bude sa predgrupama, nego se radi o bendovima koji itekako imaju prepoznatljiv lični izraz, a koji su na ovom koncertu imali sjajnu priliku da predstave prisutnima svoje nove albume, te su datu šansu u potpunosti i iskoristili.

02

Nakon što su pomenute predgrupe valjano zagrejale sve prisutne, došlo je i vreme za ono glavno – posle kraće pauze, Kirk i ekipa se penju na binu i počinje „The Cemetery Angels“. Iako je zvuk bio pomalo mutan i definitivno smo u ovom prostoru imali prilike da čujemo i čistiji, energija i snaga su nadoknađivali taj nedostatak, te su stvari odmah krenule pravim putem. Nakon dve pesme sa novog albuma („Walk With Knowledge Wisely“ i „Symmetry In White“), Crowbar odlučuju da nas provedu kroz maltene celu svoju diskografiju. Uvek raduje kada bend koji ranije nije nastupao u vašem kraju odluči da vam priredi nešto više od puke promocije novog materijala, tako da je ostatak setliste predstavljao pravo uživanje za sve fanove.

crowbar002

Dobro poznate himne koje su u mnogome formirale ceo sludge kao pravac su se samo smenjivale, i bez obzira da li je svirana „To Build A Mountain“, „I Have Failed“ ili „New Dawn“, svaka je vrhunski dočekana, te je i sam Kirk bio vidno zadovoljan reakcijama vrlo entuzijastične publike. Ali, najveće oduševljenje su ipak izazvale „The Lasting Dose“ i „Planets Collide“, kao dva verovatno najveća hita celokupne Crowbar diskografije. Nakon ubistvene završnice regularnog dela koncerta – sjajne Zepp obrade „No Quarter“, pomenute „Planets…“ i kultne „All I Had (I Gave)“ dolazi vreme i za bis kada bivamo počašćeni još jednim starim kultom – pesmom „Vacuum“, ali raspoložena publika još uvek nije želela da pusti bend sa bine. „Na kraju krajeva, petak je!“, reče Kirk, te se bend vratio i na apsolutno zaslužen drugi bis i za sam kraj smlatio „Self-Inflicted“ kao savršenu, energijom nabijenu odjavnu špicu za ovu žurku.

Nakon svega, finalni utisci su više nego pozitivni – već mesecima iščekivana svirka uopšte nije razočarala (upravo suprotno – provod je bio vrhunski), domaća publika je kako posetom tako i energijom ostavila jedan od ponajboljih utisaka u poslednje vreme, a nadajmo se i da je organizator ostao u više nego zasluženom plusu, te da ćemo biti u prilici da ovakve koncerte gledamo i slušamo što češće.

Komentari