Villagers of Ioannina City u Novom Sadu

(VIDEO, FOTO) Kosmički ples u noći

Sa kojom otrcanom izrekom da počnem izveštaj sa sinoćnjeg koncerta? “Ko čeka, taj i dočeka” bi verovatno bila najadekvatnija da opiše događaj kojem smo prisustvovali, ali isto tako i nedovoljno precizno. Ona nam samo govori da smo svi mi, sinoć prisutni, na svirku Epirskih momaka čekali dve godine, od kako je prvi koncert otkazan. Za te dve godine, apsolutno sam sigurna, VIC nisu izgubili nijednog fana, nego im se baza slušalaca lagano i uvećavala. To svakako potvrđuje rasprodat SKCNS Fabrika i prava gužva u publici na kakvu ne nailazimo baš toliko često.

Ono što je bilo posebno zanimljivo za primetiti, pre nego što je skupina stoner rock/folk rock muzičara iz Janjina izašla na binu, je da se u publici nalaze razne ekipe. Rekla bih da je to jedna od stvari koje ukazuju na činjenicu da muzika koju ovaj bend stvara predstavlja neku vrstu univerzalnog jezika.

Dočekani uz gromko oduševljenje, koncert su (sada već možda i tradicionalno) otvorili pesmom “Welcome” koja se lagano, ali sigurno pretočila u “Age of Aquarius”. Malo je reći da ekipa svira besprekorno, a vrlo pamtljivi rifovi, sa primesama klarineta i drugih ne-rock instrumenata koje ovaj bend zdušno koristi su na publiku delovali kao Čarobni frulaš na miševe. Tako ste mogli primetiti da se i masa koja se nalazila dalje od bine jednako prepuštala atmosferi pa su ljudi i pevali i pomalo i plesali – baš onako kako bi i priličilo u Plesu noći.

Kao što u najavi koncerta spomenusmo, bendu je ovo bio premijerni nastup u Srbiji, a Novi Sad prvi datum na turneji koja je srećno nazvana World’s on Fire. Dakle, odmorniji i spremniji nastup nismo mogli dobiti, a to se osetilo i videlo na njihovim licima. Prepuni energije, VIC su odsvirali gotovo ceo Age of Aquarios koji ih je izbacio u internacionalnu orbitu, ali nikako nisu zaboravili ni na debi album Riza, te EP Zvara/Karakolia, izdanja koje zapravo mnogi obožavaju jer su otpevana na grčkom jeziku. Da su se silna letovanja u prelepoj Grčkoj isplatila pokazaše i naši fanovi koji su mnoge pesme („Krasi“, „Ti kako“…) pevali u glas sa Alexom Karametisom. Folky delovi su se automatski stopili sa ljudima i proradila je ta neka balkanska crta koja tradicionalno i povezuje naše kulture.

Ono što je svakako bilo specifično za ovaj nastup je i nekoliko izlazaka na bis, jer se na kraju krajeva ovaj spektakl samo tako i mogao završiti. Publika je bila gladna, bend isto. I taman kada su svi pomislili da je sada definitivno kraj, a mnogi i napustili Fabriku, momci izlaze još jednom i završavaju ovaj koncert o kojem će se zaista pričati, koliko god to zvučalo kao kliše.

Za kraj izveštaja, spomenućemo da je nastup trajao puna dva sata (kvalitetnog programa). Merch je po korektnim cenama bio prodavan munjevito, ali nažalost u ponudi nije bilo nosača zvukova. Ko je bio dovoljno uporan dočekao je i bend koji se velikodušno fotkao sa ljudima i davao autograme. Kako smo načuli, Villagers of Ioannina City već uveliko rade na novom materijalu koji se očekuje na proleće a onda dolaze ponovo. Psssst, ovo vam nismo mi rekli.

Komentari