(VIDEO, FOTO) Emotivno veče uz neponovljivu Anneke

Kada je tačno tamno nebo najsvetlije? Što se nas tiče, komotno možemo da tvrdimo da je naša tama sinoć bila jarko osvetljena glasom i ličnošću legendarne pevačice Anneke Van Giersbergen. Ako ne znate kako izgleda kada jedna osoba zrači toliko da vam ugreje dušu, trebali ste da budete prisutni u Domu Omladine 9. Novembra 2022. godine, gde je Anneke prisutnima pružila jedno vantelesno iskustvo.

Smešten u veliku salu Doma omladine u kojoj je publici omogućeno da sedi, ovaj koncert je mirisao na posebnu vrstu intime, upravo onako kako ga je Anneke i najavila u intervjuu. Veče je započelo domaćom podrškom, gde je Danilo Nikodinovski (Consecration, Nikola Vranjković bend) na sebi svojstven način interpretirao miks pesama uz akustičnu gitaru. Posebnu atmosferu je upotpunila Aleksandra Gegović svojim vokalom.

Iako sala nije bila dupke puna (nažalost), ljudi koji su se u njoj sinoć zatekli nisu otišli razočarani. Talas oduševljenja je prostrujao među redovima sedišta istog momenta kada je Anneke iskoračila na binu. Ova predivna žena, koja je uživo jednako prijatna kao i online, i koja svoj zarazni osmeh ne krije ni u jednom momentu je nastupila sama, ali nikako usamljena. Pokazala nam je kako neko ko je tako velika ličnost i ko iza sebe ima mnogo značajnog rada, stvara poseban odnos sa svojim vernim fanovima.

Pružila nam je red pesama iz svoje bogate diskografije, pa su se tu našle i numere sa njenog poslednjeg solo albuma The Darkest Skies Are the Brightest prepletene sa radom Devin Townsenda, Arjen Lucassena i pokojim hitom sedamdesetih i osamdesetih. Svaku narednu pesmu publika je sve žudnije upijala, a najavom i izvođenjem numere “Saturnine” Annekinog legendarnog benda The Gathering, uspela je da iz svojih fanova izvuče najviše emocija.

Ali ono što je ovo veče učinilo zaista posebnim je njen pristup ideji intimnog koncerta. Ova velika žena, koja je možda sitna rastom, ali joj je ličnost ispunila salu od zida do zida je sa svojom publikom razgovarala i razmenjivala priče. Svaka pesma je imala svoju anegdotu, ili svoju posebnu naraciju pre početka. Tako smo saznali kako je naučila pravilan izgovor reči Agape, što je uvodna pesma na njenom albumu. Kao i njenu reakciju kada je davnih osamdesetih prvi put na televiziji videla Kate Bush i čula “Wuthering Heights.” Publika se, na njen zahtev, i intenzivnije uključila u nastup kao pratnja na Cohenovom velikom hitu “Hallelujah.”

Moram da budem pomalo sebična i kažem da je ekipa SMP-a uspela da joj ukrade koji minut za sebe, da ovekovečimo susret pokojom slikom, razgovorom i posvetom sa autogramom. I za kraj, možda možemo da diskutujemo oko toga ko je najbolji, najlepši i najmoćniji ženski vokal koji svoje korene vuče iz metal žanra, ali onaj ko je bio prisutan sinoć svakako nema tu dilemu.

 

Komentari