(VIDEO, FOTO) Urok u Beogradu: Hronologija mrtvih svetova

Neočekivano i neuobičajeno, mrak noći ugledao je i projekat (ovo da se uzme sa rezervom) Urok.

Šta je zapravo Urok? Ne znamo. Znamo ko su protagonisti, svi IH ili bar, svi GA znamo lično. Ali karakter Uroka ostaje nepoznanica. Kada kažem da ga znamo, mislim na Milana Rakića. Njegova primarna delatnost je poznata svima i zaobići ćemo je ovaj put. Ono na šta stavljamo akcenat je vizuelno-sonični performans entiteta koji sebe naziva Urok. Za pedesetak minuta, koliko je isti trajao, Urokovi svedoci, publika koja se iz neznanih nam pobuda ili pak čiste radoznalosti, našla u tami Hronologije mrtvih svetova, ispunjava zadatak da zabeleži ovaj nastup u uglovima sećanja.

Drugi ugao gledanja bile bi suve činjenice da je, po sopstvenom priznanju gore navedene persone, kreativni poriv dugo, sticajem okolnosti, bio marginalizovan i da je Urok materijalizovao bar jedan deo ideja koje su isplivale tokom perioda stvaralačke neaktivnosti.

Da dodam još nešto – kada je ovakav događaj u pitanju, vrlo je nezahvalno opisivati bilo šta na način koji bi neki reporter ili kritičar uradio jer je doživljaj Uroka vrlo verovatno različit kod svake individue koja je prisustvovala i imajući to u vidu, kratak video zapis i nešto fotografija će poslužiti kao letimičan podsetnik koji je dostupan svakome na uvid.

Da li će nastupa Uroka još biti? Ne znam. Možda je poneki u planu. Možda i ne. Videćemo. Samo je znano da smo svakako prisustvovali nečemu što je originalno i nesvakidašnje, bez ambicija da se svidi širem auditorijumu. Prisustvovali smo nečemu što je zaista lično. I neka se tekst ovde završi. Reči Uroku nisu bile potrebne ni sinoć, nema potrebe trošiti ih dalje ni sada.

 

Komentari