(FOTO) Alestorm u Beogradu: Pirati uspešno uplovili u Srbiju!

Priznajem, pisati o uspelom koncertu je izuzetno lako. Kada nema kolizije između benda, publike i organizatora, piskaralo uglavnom napiše par redova hvale, uputi na galeriju fotki i svima lepo. U doba kada je pamćenje sve slabije, skladištenje uspomena preračunato u megabajte, a uspomene ostavljene na milost i nemilost socijalnih mreža, neki koncerti se ponekad ipak izdvoje kao vanvremensko dešavanje, vredno pravog, organskog, hemijskog, moždanog pamćenja. Da li je sinoćnji nastup Alestorma takav – nemam pojma, videćemo. Ali je žurka zato bila vrhunska!

Dolazak zime, a beše hladno sinoć, uglavnom označava skrnavljenje kućnog budžeta zarad podmirivanja računa za grejanje i smrzavanje na stanicama međugradskog prevoza, koji je ubogaljen javnim radovima. A znano je da se lažan osećaj toplote stvara konzumiranjem alkohola. Pazi slučajnosti, svirka Alestorma je pravo mesto za to, po svim parametrima. OK, problem je što ne konzumiram alkohol već neko vreme, ali koga briga kada je atmosfera koju momci prave vrhunska!

Jedini gostujući bend, Skálmöld, ispratio je popriličan broj duša, koji je tokom njihovog nastupa rastao aritmetičnom progresijom. Zasluženo sve. Skálmöld su sjajan bend u svom podžanru, koji od milošte zovemo Viking Metal/Folk Metal, ili kako ga već krste. Komunikacija sa publikom takođe sjajna, reč da bih rekao. Mislim, nije da sam neki super fan benda, ali kada nešto valja, onda valja.

Alestorm. Prvo, dugujem bendu i organizatoru izvinjenje, jerbo sam bio izuzetno skeptičan po svim pitanjima vezanim za ovaj koncert. Zabava (arhaičnog li izraza), je bila vrhunska, atmosfera tako pozitivna i bez pada adrenalina. Ovi momci stvarno umeju i da sviraju, i da animiraju raju. Facijalne ekpresije gospodina za mikrofonom i sa genetski modifikovanom melodikom u rukama su još jedna stvar pride za pamćenje.

Pošto se kvalitetna svirka izgleda podrazumevala, istakao bih i njihovu fizičku spremu kao atribut. A njih publika voli i to ih voli baš. Ne bez razloga. Ta ista publika ovaj put ne pušta nigde bodove na domaćem terenu. Prepostavljam da je atmosfera na svakoj svirci ovih momaka ista, ali bez adekvatnog učešća fanova, brzo bi se ista smlačila. Ko bi rekao da ovaj bend ima jaku bazu u ovim krajevima… I mogu sada otvoreno da kažem da mi je drago zbog toga. Za set listu i tome slične stvari ne mogu da garantujem, nisam neki veliki fan benda. Ali iskreno, nije ni bitno, ja bih glat ponovo došao da ih gledam i slušam.

Rekoh već, imao sam sreće da mi kao zadatak pripadne uspešan koncert, ali svejedno, kapa dole svima, bendovima, publici (dobar, zaista dobar odziv) i organizatoru, ekipi MH Concerts/Serbian Hellbangers, kako na realizovanom koncertu, tako i zbog odnosa prema ekipama medija, koje su pratile žurku. Do sledećeg viđenja – cheers!

Komentari