(VIDEO, FOTO) EXIT 2018 okupio 200.000 ljudi, Explosive stage bolji nego ikada!

Završeno je osamnaesto izdanje EXIT festivala sa posetom od gotovo 200.000 posetilaca koji su tokom četiri noći i dana prošli kroz festivalske kapije i uživali u brojnim sadržajima jednog od najvećih muzičkih događaja u Evropi.

Kako na ostalim binama nije bilo zvuka koji bi zanimao naše čitaoce, i ove godine smo se fokusirali na Explosive. Da ne izmišljamo toplu vodu, mislim da je do sada svima jasno da je Explosive bina na Exit festivalu jedna od najorganizovanijih i pravo poprište fanova žešćeg zvuka. Kompletan muzičko-vizuelni ugođaj nije nedostajao ni ove godine, te svako ko je kročio na Explosive mogao je to videti i osetiti, makar bio tu i slučajno. Sopstveni pub sa klupama poput onih na metal festivalima, merch štand, meet and greet (ove godine bili prisutni ludi Abbath i Bömbers, Brujeria, legendarni Grave Digger i Asphyx), posebni ketering, te Explosive DJ pult za kojim su se kroz četiri dana smenjivale dobro poznate njuške iz sveta novinarstva i muzike. Sve ovo jasno govori da Explosive nije samo još jedan random stage na festivalu. Ovo mesto je sudar generacija, fanova, muzičara, fotografa, novinara i koga sve ne.

Bina koja ozbiljno radi na sebi i svake godine je sve bolja i bolja jer je u rukama pravih ljudi. Ono što svakako nedostaje (gotovo svake godine) je nešto bolja posećenost, odnosno podrška fanova. Okej, jasno je svima da će bendovi headlineri uvek pošteno napuniti prostor (koji inače prima i nekoliko hiljada posetilaca) što je bio ovogodišnji slučaj sa recimo fenomenalnim Dog Eat Dog ili Madball, dok su nešto slabije, da kažemo solidne posete imali kultni The Cockney Rejects, preludi meksikanci Brujeria, Slapshot, Bömbers (ultimativno zabavni Motörhead tribute udarac), Asphyx i Grave Digger. Da se ne lažemo, moglo je to i bolje, jača podrška je falila. Bilo je uslova – bina je bila zasigurno najbolja (čini mi se i najveća) od kada je dostupna na festivalu, te zvuk/rasveta koji je bili i više nego dobri. Ali dobro, to je neka generalna zamerka koja nije nepoznanica ljudima sa ovih prostora.

Jedno je sigurno, svima mora biti jasno da bez ovakvih projekata, neće biti ni scene, te da mnoge naše omiljene bendove više nećemo biti u prilici gledati/slušati, barem kod nas. Sa druge strane, pregršt bendova koji su svirali pred gotovo praznim prostorom je nešto što nikako ne bismo trebali dozvoliti. Ne znam koja je priča sa organizacijom, ali možda da se suzi broj izvođača po danu te da isti ne sviraju jako rano, odnosno jako kasno. Ove godine, ako se ne varam, nastupilo je tačno 35 bendova.

Bilo kako bilo, ekipa SMP, koja je bila najbrojnija od svih portala i koja je bila glavni medijski pokrovitelj Explosive bine je u četiri dana propratila gotovo sve bendove te ćemo ovom prilikom izdvojiti i pohvaliti Skyforger, The Stone, Noctiferia, Terrörhammer, Dr. Living Dead!, Evil Invaders, The Hellfreaks. U stvari, znate šta, svi su bili dobri. Ne bi ih Explosive ekipa ni pozvala da je drugačije…

Da ne pričamo puno, uživajte u galerijama i snimcima koje smo spremili za vas. Do sledeće godine!

Povezano:

Komentari