(FOTO) Premijera za pamćenje: Anthrax ODUVAO na Arsenalu!

Sedmo izadnje kragujevačkog Arsenal festa otpočelo je veoma žestoko – legendarni thrash metal sastav Anthrax nastupio je posle svih tih godina plodonosne karijere konačno i u našoj zemlji. Desetak hiljada prisutnih uverilo se zašto je ovo jedan od najvećih bendova koje je metal scena ikada iznedrila!

  • Nastupili: Anthrax + Ritam Nereda, Alitor, Forever Storm, Dead Joker…
  • Lokacija: Arsenal fest, Kragujevac
  • Datum: 22.06.2017.
  • Tekst i foto: Zoran Stanić
  • Izvor: SMP, 2017.

 – Ne mogu da verujem da nam je tako dugo trebalo da dođemo u ovu predivnu zemlju – reči su koje je izgovorio Scott Ian, i one poprilično dobro sumiraju, kako naše, tako i raspoloženje i emocije ovog velikog sastava povodom premijernog nastupa u zemlji Srbiji. Ni odsustvo Benantea, kojeg je, kako smo razumeli, zbog povrede ruke privremeno zamenio John Dette (dobro poznato ime u bubnjarskoj branši), nije uopšte poremetilo sjajan vajb događaja. Srpska publika se (još jednom) pokazala u pravom svetlu, a kada ispred sebe ima jednu ovakvu veličinu, zaključak je da koncert i nije mogao da bude nikakav drugačiji, nego savršen.

Anthrax nas je proveo kroz bogatu karijeru, a svakako da su legendarni hitovi poput „Indians“ ili „Caught in a Mosh“ izazvali najveću euforiju, no i pored toga treba izdvojiti činjenicu da je novi materijal benda naišao na prijem kakav, verovatno, ni oni sami nisu očekivali.

„Antisocial“, te već pomenuta „Indians“ poslužile su kao veliko finale koncerta kojim je i sam Arsenal Fest pokupio lovorike (čestitke organizatoru na ovom sjajnom i hrabrom potezu) i koji je zaista bio događaj koji će svim protagonistima dugo ostati urezan u memoriju.

Pokazna vežba live nastupa, a ništa manje od Anthraxa, realno, nismo ni očekivali. Par smislenih rečenica, ovaj put iz olovke (tastature) fotografa i jedna galerija iste osobe, ostaju tu da svakoga ko posumnja u velicinu thrash metal legendi odmah opomenu i nateraju da se zapita šta traži u metalu uopšte!

Domaće snage

Iako smo zbog očigledne važnosti nastupa jedinog benda iz velike thrash metal četvorke kog do sada nismo videli na domaćem terenu akcenat ovaj put potpuno stavili na Anthrax, pomenimo i to da je prve večeri Arsenal festa zasviralo još nekoliko odličnih domaćih sastava. Publiku u Kragujevcu zabavljali su veterani Kerber, beskompromisni Ritam Nereda, slovenački Elvis Jackson, te žestoka metal trojka – Alitor, Forever Storm i Dead Joker, a delić atmosfere sa nastupa ovih bendova pogledajte u galeriji iznad.

Sve u svemu, veče za pamćenje, koje će, sigurni smo, regionom proneti pozitivan glas o ovom festivalu, kao i o gradu Kragujevcu!

Komentari