Jedno od najprijatnijih iznenađenja na našoj metal sceni za 2014 je svakako bio misteriozni black metal entitet Vragh koji je potpuno iznenadno udario debi albumom Iskopan. Uprkos dobrim rečima koje se pronose o ovom izdanju, za sada se, barem zvanično, ne zna ni ko uopšte stoji iza ovog imena. Ipak, SMP je saznao identitete ovih individua putevima koji uključuju crnu magiju, nekromansiju i alhemiju, te pomoću medijuma sazvao Vrahga na razgovor.

Nažalost, u celom tom procesu, mistične zakletve su položene i tajna će i dalje ostati sakrivena u Grotlu gde i pripada. No, to Vas ne sprečava da pustite Vragha u svoj život kroz ovaj intervju…

  • Pitanja: Slobodan Trifunović
  • Odgovori: Vragh
  • Web: Facebook
  • Copyright: Srpski Metal Portal, 2015.

SMP: Pozdrav za bend Vragh i dobrodošli na stranice SMP-a! Kako je u vražjem taboru ovih dana?

Vragh: Metalni pozdrav za sve demone i čitaoce Srpskog Metal Portala! U Vragh čoporu je pakleno, ku(r)vaju se razne ideje koje polako pretačemo u nove pesme. Baš smo zadovoljni, ushićeni i napaljeni jer poprimaju pravi oblik i sjaj!

Pošto je bend još uvek nepoznanica većem broju fanova, zamolio bih Vas da predstavite Vragh u nekoliko ključnih rečenica našim čitaocima: stil, izdanje, ideologija…?

– Crni metal u biti, opkoljen raznoraznim uticajima. Kratak, udaran, himničan, mračan album. Odan je korenima, a opet otvoren za nove ideje. Tekstovi su na srpskom, tako će i ostati.

Prvo javljanje i s neba pa u rebra, full length Iskopan… Nikakve aktivnosti nisu prethodile albumu, pa mi izgleda da je cela priča započela kranje spontano i nepretenciozno, zar ne?

– Upravo tako, početna ideja je bio neki pijani, sirovi black metal sa posprdnim tekstovima, tipa snimili bi ga na kasetofonu. Međutim iz dana u dan šikljale su nove ideje i ceo projekat je izrastao u bend, a par nabacanih riffova je počelo da dobija smisao i da se sviđa ljudima… I onda hajde da snimimo jebeni album! Iskopan je bukvalno iskopan, svih 6 pesama je nastalo za 6 dana i 6 sati.

Metal je najbolji kad ga sam iskopaš!

U pripremi za intervju sam malo krstario po dostupnim člancima o bendu i tek sad sam zapazio jednu stvar: identitet članova benda se nigde ne pominje. Da li je to namerno odrađeno i šta mislite o tom narastajućem trendu u metalu koji reprezentuju bendovi kao Ghost ili Deathspell Omega?

– Hteli smo da uhvatimo taj paljevinski talas navedenih bendova. Metal je nazanimljiviji kad je mističan i skrovit, kad moraš sam da ga iskopaš. Kada kao tizer imaš recimo samo omot (u najboljem slučaju) i po njemu pokušavaš da proceniš o kakvoj muzici je reč. Ne valja sve servirati odjednom, ljudi su ionako bombardovani hiljadama informacija. Cilj je bio zagolicati maštu, a ne gurati proizvod niz grlo potrošaču! Metal treba da ostane tajanstven, treba ga vratiti iz trenda u neku životnu ideologiju!

Iskopan krasi zaista frapantno dobra produkcija za bend vaših razmera, recite nam gde je materijal odrađen i da li sami članovi benda stoje iza toga?

– Kompletan album je snimljen u ‘’Grotlo’’ studiju tokom zime 2013. Kad sve bejaše prekriveno snegom i ledom. Sami smo ga producirali i odsvirali, potpuno iskreno i potpuno blekerski. Cilj je bio da se najviše svidi nama i da pobegnemo od današnjih šablona i kamiona. Šalu na stranu, sa budžetom koji smo imali hehe, produkcija je ispala ambicioznije nego što smo očekivali, hvala svim silama na tome!

U vezi sa mojim prethodim pitanjem, na Iskopan ste koristili veštačke bubnjeve (što se iskreno veoma teško čuje), da li imate nameru da nađete pravog bubnjara?

– Tako je! ‘’Kucanac’’, kako volimo da ga zovemo, naš omiljeni član benda! Razmišljamo o tome da ga angažujemo i za sledeće izadanje, pod uslovom da ostane trezan i veran. Svakako želimo da ubacimo i bubnjara od krvi i mesa u naš mračni kotao, prvenstveno zbog eventualnih nastupa.

Što se tiče same muzičke strane izdanja, naše poznantstvo me navodi da pri slušanju materijala posmislim na black metal devedesetih, posebno rani Cradle of Filth, ali očigledno je da ima dosta više u zvuku. Kako bi vi lično definisali stil albuma Iskopan?

– Da li je to trik pitanje? 90-e se definitivno prožimaju kroz album, svi smo fanovi tog zvuka i nekako mu ostali dužni za sve ove godine uživanja. Ton je hladan, mračan i jeziv, a u isto vreme težak, tvrd i ljutit, reži i grokće na slušaoca, tu i tamo ga i nežno miluje.

Kada pričamo o tekstualnoj strani mnogi su povezali Vragh sa poezijom benda The Stone, ali meni se ipak čini da se Iskopan više bazira na čisto nihilističke poglede bez baziranja na pagansko nasleđe kojim se The Stone često bavi. Koja je Vaša interpretacija tekstova?

– Istina. Držali smo se dalje od ideologija i dogmi. Čudno je to što je glavni uticaj na tekstove jednostavan, svakodnevni život okićen fantazijskim motivima, metaforama i pizdama materinama.

Veoma bitan aspekat vašeg albuma je sjajan i neobičan cover art koji je svima privukao pažnju. Recite nam ko je umetnik zaslužan za ovo delo i šta ono simbolizuje?

– Umetnik je Doodahh, naš blizak prijatelj, saradnik i spiritualni saveznik! Uspela je da otelotvori sve što nam se motalo po glavama. Hteli smo da na slušaoca ostavimo jak utisak, da ga zbunimo… Tu opet treba pomenuti kalupe i stereotipe koji vladaju danas u metalu i po pitanju kavera, i njih smo u širokom luku izbegli. Ostale njene radove možete da vidite na Doodahh.com.

vraghbandcamp

Iskopan je, zasad, samo digitalno izdanje pa nam recite kad će, do Vragha (nisam mogao da propustim haha) fizičko izdanje albuma i da li će ga uopšte biti? Znam da se slažete sa mnom da nema alternative pravom kolekcionarstvu, pa podelite stavove zašto uvek ceo album i fizičko izdanje?

– Kao kolekcionari nismo baš ljubitelji ovog digitalnog medijuma. Muzika treba da se deli iz ruke u ruku, sa kolena na koleno. Međutim, kad staviš stvari na papir, shvatiš da je digitalno izdanje, trenutno, jedino i najbolje rešenje koje imamo. To nam je i jedina promocija. Album je besplatan, i možete ga skinuti na našoj BandCamp stranici. Trenutno, nažalost, nema nikakvih ozbiljnijih planova za fizički nosač zvuka što se tiče prvog albuma.

Radimo na trećem albumu!

Da li je Vragh još uvek projekat, planirate li žive nastupe u bliskoj budućnosti i kako bi po Vama izgledao idealan nastup Vragha?

– Teško je reći šta je Vragh zapravo, mnogi bi rekli da nije pravi bend ako ne svira uživo, sa druge strane imamo Darkthrone koji sedi na tronu black metal scene, a svirali su pet puta ukupno. Vreme će pokazati, volimo da se stvari odvijaju spontano i bez žurbe jer … Smrt nigde ne žuri…  a idealan nastup, hmmm, Dynamo ‘97.

Šta leži u budućnosti za Vragh, da li se već kuva neki novi materijal? Kako mislite da će se priča dalje razvijati?

– Trenutno se kuva, krčka i isparava u ‘’Grotlu’’. Uveliko radimo na trećem albumu. Strašni hitovi čuče u mraku i cerekaju se.

Prikladno je da završimo na 13. pitanju – za kraj, želim da Vam se zahvalim na vremenu i poželim sve najbolje bendu! Poslednja poruka pre nego što kolektivno utonete u tamu?

– Hvala i tebi Slobodane! Veliki vražiji pozdrav za sve čitaoce Serbian Metala. Želimo svima da uživaju i odmore se tokom januarskih praznika u krugu najbližih i najvoljenijih. Uživajte u životu, radujte se i smejte jer … Smrt nigde ne žuri…

Komentari