Jedan od bendova koje je Srbija imala priliku da ugosti na prošlogodišnjem EXIT festivalu je October Tide, doom/death metal ekipa iz Švedske, predvođena srpskoj publici poznatim Fredrikom „North“ Norrmanom. U našim krajevima imali smo prilike da ga vidimo kako svira sa nekoliko bendova – svojevremeno je to bila Katatonia, a autorka intervjua se iz sveg srca nadala da će 2020. godina u našem pravcu navesti i njegov mekši, ali nikako manje zanimljiv projekat TheNightTimeProject. Tekuća 2020. se svakako ne odvija ni po čijem planu, ovakav scenario niko od nas nije mogao ni da sanja, te smo duže vreme uskraćeni za koncertne aktivnosti omiljenih muzičara i bendova. Shodno tome, ako već ne možemo da uživamo u živoj svirci, možemo bar da popričamo sa Fredom i čujemo kako se oni nose sa celom situacijom…

SMP: Pozdrav Fred. Kaži nam, za početak, kako provodite vreme u toku pauze koncertnih aktivnosti na globalnom nivou?

Fredrik Norrman: Ostajemo kući i pišemo pesme. Za mene lično je praktično isto kao i pre pandemije. Ja nisam društven, ni otvoren. Svakako sam uglavnom kod kuće, radim oko nje, provodim vreme sa decom, pišem muziku i viđam se sa najbliskijim prijateljima sa vremena na vreme.

Možeš li našim čitaocima da približiš TheNightTimeProject? Koje su muzičke vode u kojima se bend kreće, i da li ste uopšte žanrovski ograničeni?

– TNTP je bend iz Švedske, koji se sastoji od članova bendova October Tide i Letters from the Colony. Sviramo neku vrstu alternativne muzike. U pitanju je miks mnogih žanrova, kao što su rock, pop, metal i prog. Ideja o projektu koji nije baziran na metalu i distorziranim gitarama mi se javila još pre nego što sam napustio Katatoniu. Pretpostavljam da sam u stvari hteo da sviram neki oblik popa. I na kraju je tako i ispalo, ali to nije važno. Inspirisan sam sa mnogo stvari i različitom muzikom, i verujem da to možete i da čujete u našim pesmama. Sve je moguće, i to je ono što mi godi kod ovog projekta, u suštini nema ograničenja. Doduše, nećete nas čuti kako sviramo brutalni death metal. (smeh)

Kada si osnivao bend, da li si imao dugoročne planove u vidu, ili si pustio da te sopstvena kreativnost odvede u svom pravcu?

– Imao sam nekakav dugoročni plan. Naravno, prvo sam želeo kompletan bend, koji bi mogao da svira uživo. Ali, čak i kad ne bih imao kompletan bend, nastavio bih da pišem i izdajem muziku, i TNTP je platforma preko koje bih to radio.

TheNightTimeProject

Znamo da je ovaj bend jedan od nekoliko u kojima si aktivan, kao autor i gitarista. Da li se autorski rad ovih bendova prožima međusobno? Imaju li nešto zajedničko?

– Ne, zapravo mislim da je vrlo lako odvojiti ova dva benda. TNTP ne treba da bude metal, a OT nije ništa drugo do metal.

Koliko rad sa više bendova utiče na vreme provedeno u studiju, a koliko vremena odlazi na svirke? Pretpostavljam da se to mora odraziti i na lični život.

– Mi u stvari ne idemo mnogo na turneje ni sa jednim bendom. Najviše sam u kući, pišem muziku za oba benda i na to mi zapravo odlazi jako puno vremena. Ako bih bio plaćen za sve to vreme, bio bih bogat čovek. Tako da je odgovor da, to se odražava na moj privatni život. Naziv benda je zapravo nastao u periodu mog života, kada sam muziku mogao da pišem isključivo noću. Kada mi je stvaranje muzike postao noćni projekat.

Naišla sam negde na podatak da si u studiju svirao i bas i klavijature…

– Tačno, na prvom albumu sam svirao sve bas deonice i klavijature. Ja definitivno nisam klavijaturista, ali nisam želeo ni da ih programiram, tako da sam zaista morao da vežbam pre snimanja. Dugotrajan proces, ali vrlo zabavan.

Kad smo kod rada u studiju, podsetiću te da smo se prošli put dotakli teme vezane za opremu koju koristiš. S obzirom da jedan deo čitalaca našeg portala čine i muzičari, otkrij nam svima koju opremu preferiraš da koristiš? Koje gitare, bas gitare, pojačala i ostalu studijsku opremu?

– Veći deo albuma je snimljen na mom starom Fender Telecasteru, na kom imam Lundgren P-90 magnete. Stvarno volim njegov zvuk. Takođe sam koristio svoje Amfisound gitare, ali pretežno kod solo deonica, koliko se sećam. Alexander je koristio svog Gibsona Les Paula za svoje delove, a Mattias Warwick bas gitare. A pošto živimo u digitalnom dobu, koristili smo Kempere za zvuk. Bubnjevi su snimljeni u studiju u kom Alexander povremeno radi.

Da se dotaknemo podele funkcija u bendu, ko trenutno čini postavu TNTP?

– Trenutna postava je ista kao na albumu. Činimo je ja – Fred, kao gitarista, Alexander Backlund, gitare i vokal, Mattias Norrman kao basista i Jonas Sköld za bubnjevima. Postava čvrsta kao stena.

“Pale Season” slušaocima nudi i jedno iznenađenje, u vidu gostujućeg vokala na osmoj numeri “Signals in the Sky”. U pitanju je Heike Langhans (Draconian, Lor3l3i). Kako je došlo do ideje za ovu saradnju?

– Svojevremeno, pre par godina, sam komentarisao jednu njenu Facebook objavu, i rekao joj da bih voleo da mi gostuje u jednoj pesmi. Ona je tada odgovorila i rekla da pristaje. Kada sam napisao „Signals in the Sky“, osetio sam da je to prava pesma za nju. Ona je smislila naslov, tekst i vokalne linije. Pesma je ispala fantastično. Heike ima jedan od najboljih vokala na sceni i jako sam srećan što je želela da učestvuje.

Zadovolji našu radoznalost – na trećem albumu October Tide se nalazi instrumental „The Nighttime Project“. Da li je to slučajnost? Koliko se atmosfera ovog instrumentala i muzika TNTP prožimaju međusobno?

– Da, ima neke sličnosti sa Nighttime. Ta pesma je takođe mogla i da pripadne TNTP. Ali, mislim da sam je napisao pre nego što je ovaj bend zaživeo. Ono što je očigledno je korišćenje imena ove pesme za naziv benda.

TheNightTimeProject - Pale Season

 Pale Season vam je drugo dugosvirajuće izdanje. Na kakav je prijem naišlo kod kritike i publike?

Kritika ga je odlično primila. Pročitao sam skoro samo pozitivne recenzije. Ali, nije još uvek zaista dopreo do većeg auditorijuma. Stvarno bi trebali da krenemo da sviramo materijal uživo, ali kao što znamo, to sad ne dolazi u obzir.

Nadamo se da planirana promocija „Pale Season“ podrazumeva i dolazak u Srbiju u nekom trenutku?

– Ja se zaista nadam.

OK, umesto poruke za kraj, možeš li da našim čitaocima daš predlog za plejlistu – šta slušati u periodu aktuelne pandemije virusa korona?

– Trenutno slušam: Sweven – The Eternal Resonance, Myrkur – Folkesange, Wheel – Moving Backwards, Dead Kosmonaut – Gravitas, sve od Lane del Rey, Kent – Tigerdrottningen, Unleashed – As Yggdrasil Trembles, Susanne Sundfor – Music For People in Trouble,  Judas Priest – Defenders of the Faith, Dool – Summerland.

 

Komentari