Jedan od bendova koji će nas počastvovati prisustvom na ovogodišnjem Exitu je prava poslastica za doom/death metal sladokusce, koji posebno vole melodične švedske inkarnacije upravo ovih pravaca (kao npr. autorka ovog intervjua). Reč je o bendu October Tide.

Neki od vas ga možda znaju baš po čoveku sa kojim smo razgovarali, osnivaču benda, gitaristi i glavnom kompozitoru – Fredriku „North“ Norrmanu. Freda većina ljudi verovatno zna i po njegovom dugogodišnjem radu u, na ovim prostorima vrlo poznatom i voljenom, doom/death metal bendu Katatonia. Dotični je osnovao October Tide daleke 1995. godine, a album prvenac Rain Without End izašao je 1997. godine, sa Jonasom Renkseom za mikrofonom. Nakon drugog dugosvirajućeg albuma Grey Dawn, Norrman je raspustio October Tide, sve do rane 2009., kada je napustio Katatoniju i reoformio OT. Na ovogodišnji Exit nam dolaze sa aktuelnim albumom In Splendor Below, koji je izašao u maju ove godine.

SMP: Pre svega, hajde da razgovaramo o vašem aktuelnom albumu In Splendor Below. Objavljen je 17. maja, otprilike oko tri godine nakon prethodnog Winged Waltz. Kako je protekao proces pisanja i snimanja?

Fredrik Norrman: Moram da kažem da je protekao dosta dobro, bar po prijemu na koji smo naišli. Želeli smo da ovaj album bude za nijansu agresivniji i hladniji i mislim da nam je to pošlo za rukom. Imam osećaj da ćemo u budućnosti naginjati više u pravcu death metala. Ne super brzog, ali malo brutalniji rifovi bi bili svakako zabavniji. Takođe, ovaj put su mi u pisanju pesama pomagali Mattias i Johan. Stvarno se unapred radujem zajedničkom pisanju pesama sa njima dvojicom u budućnosti.

Vaša muzika je sjajan miks melodičnog doom i death metala. Da li inspiraciju crpiš iz iskustva iz prethodnih bendova, ili je nalaziš negde drugde?

– Uglavnom sam inspirisan metal scenom 80-ih i 90-ih. Naravno, ponekad i moderniji uticaji nađu put do mene. Krajem devedesetih sam se umorio od modernog i jako ispoliranog metala i od toga se nikada nisam potpuno oporavio. Stare stvari su i dalje ono što volim.

Vaša trenutna postava je oformljena 2016. godine. Koliko dobro mašina zvana October Tide funkcioniše ovih dana?

– Funkcioniše jako dobro. Svi mi želimo da sviramo i svako od nas u bendu je prilično angažovan. Već sam spomenuo da su Johan i Mattias doprineli pisanju. Takođe, ovaj put je Alex napisao većinu tekstova. Na prethodnim albumima, jedan moj prijatelj iz SAD je pomagao oko tekstova. Alex je uradio vraški dobar posao na novom albumu. Koristi svoj glas mnogo drugačije od svega što je do sada uradio. Nikada do sada nisam čuo da toliko dobro zvuči.

Pitanje za tebe kao dugogodišnjeg gitaristu – koju opremu trenutno koristiš? Pojačala, pedale?

– Ja ustvari koristim samo Kemper, kako za snimanje, tako i za žive svirke. Mala zelena digitalna stvar koja izgleda kao toster. Ali je vrlo zgodna. Skoro da nema težinu i ako pronađeš dobar zvuk, niko i ne može da čuje razliku između njega i pravog pojačala. Što se gitarskog zvuka na albumu tiče, snimio sam clean signal, a zatim ga reampovao na četiri različita pojačala na Kemperu, koji su kasnije sjedinjeni u miksu. Ispalo je poprilično dobro.

October Tide - In Splendor Below

Gledaćemo vas na ovogodišnjem Exitu, na Explosive bini 5. jula, da budemo precizniji. Ovo je vaš prvi put da dolazite u Srbiju, i jedan od prvih koncerata koji svirate ove godine. Koja su vaša očekivanja, i šta fanovi mogu da očekuju od October Tide?

– Nisam siguran šta možemo da očekujemo, ali se stvarno radujem sviranju u Srbiji. Svirao sam tamo pre dosta godina sa Katatonijom i bilo je fantastično. Mi nismo Iron Maiden, ali možete da očekujete 50 minuta dobro odsviranog švedskog doom/death metala!

Da li ste spremni za vreli talas u julu? Temperature ovde idu do 40°C.

– Apsolutno ne. 40°C je bar za 15-20°C previše. (smeh)

Gde vidiš October Tide u nadolazećim godinama?

– Za sada se baziramo na planiranju i sviranju svirki. U dogledno vreme počećemo da pišemo nove pesme. Moj cilj je da sledeći album izađe za manje od tri godine, ali videćemo kako će to ići.

Komentari