Metal diva Tarja Turunen koja će, kako je već poznato, nastupiti na ovogodišnjem EXIT festivalu, za SMP kaže da je veoma zahvalna na prilici da ponovo zapeva pred srpskom publikom.

– Setlista će biti ubistvena, u to budite sigurni. Sviraćemo dosta pesama sa svih mojih solo albuma kao i novu pesmu sa nadolazećeg albuma In the Raw. Sigurna sam da će me fanovi podržati kao nikada do sada – kaže Tarja u razgovoru za naš portal.

SMP: U Srbiji  si nastupala nekoliko puta, u Beogradu, ali i na moto-susretu u malom mestu Debeljača. Da li pamtiš te koncerte, fanove, hranu, gostoprimstvo? Koja je glavna razlika između koncerata u velikim gradovima i malim mestima?

Tarja Turunen: Moram reći da je moto-susret u Debeljači bilo baš čudno iskustvo za nas, posebno zbog toga jer publika verovatno nije znala nijednu moju pesmu (smeh). Ali iskreno, ljudima se svideo nastup i pokazali su ogromno poštovanje tako da smo otišli kući vrlo zadovoljni i srećni! U većim gradovima publika je obično nešto internacionalnija, dok je u unutrašnjosti zemlje uglavnom lokalna. Tako je svuda. Posebno ću istaći gostoprimstvo u malim mestima gde ljudi zaista žele da se osećate prijatno.

OK, nedavno si predstavila novi singl „Dead Promises“. Čestitamo! Da li je i ostatak albuma takav?

Hvala! Vrlo sam srećna što vam se dopada najavni singl, verujem da će vam se svideti i ostatak albuma! (smeh)

Tarja TurunenGde bi mogla naznačiti razlike između nadolazećeg albuma i prethodnih radova? Da li nam možeš predstaviti muzičare koji su ovog puta radili s tobom?

Mogu reći da je ovaj album verovatno najžešći u mojoj solo karijeri, ali u isto vreme sa mnogo orkestracija kojih ima više nego ikad. Linija između heavy zvuka i simfonijske strane moje muzike je veoma živopisna na ovom albumu. Takođe, ovo je i moj najličniji album do sada. Što se muzičara tiče, ista je ekipa kao i ranije osim bubnjara Timma Schreinera. Pozvala sam par gostiju koji su ljudima dobro poznati pa ih neću posebno predstavljati: Carlinhos Brown, Cristina Scabbia, Tommy Karevik i Björn ”Speed” Strid.

Odmah nakon objave prvog solo albuma doživela si popriličan uspeh. Albumi su zaista dobro prihvaćeni širom sveta. Da li si doživela neke izazove kada si krenula sa pisanjem pesama kao solo muzičar?

Na početku je ceo jedan novi i nepoznati svet bio ispred mene. Da budem iskrena, nisam baš najsigurnija bila da li ću moći da se nosim s tim, ali sam nekako uspela. Ne vidim sebe u drugim stvarima osim muzike. Bio je izazov da počnem sa pisanjem pesama ali sam na početku imala pomoć drugih profesionalaca u našem poslu. Oni su me podstakli da krenem sama da radim. Kada sam napokon postala samouverena, osećala sam se sjajno! Prošla sam dug put dovde, ali danas kada sednem i pišem pesme imam osećaj da to radim ceo život.

Ako pričamo o muzičkom stilu, kako bi uporedila solo karijeru sa tvojim bivšim bendom Nigthwish?

Elementi muzike su poprilično isti, ali pisanje pesama, produkcija i muzički stil ne. Zaista ne bih ni upoređivala moju muziku sa Nightwish gde nisam učestvovala u pisanju pesama. Sve je drugačije, čak i moj glas zvuči drugačije nego ranije zahvaljujući atipičnom pristupu u produkciji.

Turneje su te vodile po celoj planeti. Da li postoje neke zemlje ili gradovi gde još uvek nisi svirala a volela bi?

Ostalo je malo mesta na svetu gde se nisam predstavila kao umetnik, ali recimo da bih volela da više posećujem Aziju, recimo Tajland i Vijetnam.

Hvala ti na izdvojenom vremenu. Imaš li neku poruku za fanove?

Hvala i vama na podršci i ljubavi! Želim da vas sve vidim na EXIT-u! Hajde da slavimo ljubav i život zajedno sa muzikom. Hvala vam što ste tu za mene!

EXIT 2019

Kao i prethodnih 18 izdanja, EXIT festival na svetski poznatoj Petrovaradinskoj tvrđavi u periodu od 4. do 7. jula i ovaj put će biti mesto muzičkog hodočašća za posetioce iz preko 90 zemalja širom sveta! Festival koji je već godinama unazad pri vrhu svih lista najboljih evropskih, ali i svetskih muzičkih događaja i u 2019. dovodi vrhunske hitmejkere i veterane muzičke scene na glavnu binu, kao što su The Cure, Skepta, DJ Snake, The Chainsmokers, Greta Van Fleet, Philip H. Anselmo & The Illegals, Chase & Status RTRN II Jungle, Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Desiigner, Tom Walker i mnogi drugi, najveća svetska elektronska imena na kolosalnu mts Dance arenu među kojima su Carl Cox, Solomun, Jeff Mills, Tale Of Us, Amelie Lens, Maceo Plex, Boris Brejcha, Paul Kalkbrenner, Peggy Gou, kao i neki od najžešćih bendova za sve ljubitelje hardcorea, metala, punka i svakojakih podžanrova ekstremnog zvuka među kojima su Whitechapel, Arcturus, Soilwork, Entombed A.D, Peter and the Test Tube Babies, Booze & Glory, Total Chaos, Das Ich i drugi, uz više nego raznovrstan muzički program na preko 40 različitih bina i zona širom Tvrđave.

Komentari