Željko Marinović (muzičar svetskog kova koji nastupa pod umetničkim imenom Nick Z Marino), klavijaturista i pevač čuvenog Yngwie Malmsteen’s Rising Force benda, te sopstvenog power metal sastava NZM (sa kojim je objavio tri albuma) gostovaće u Srbiji posle skoro 30 godina karijere. Koncerti će biti održani tokom aprila, a prvi na redu je klub Fest u Zemunu 12. aprila. Dan kasnije, Marino i ekipa nastupiće u kragujevačkom Domu omladine. Treći koncert biće održan u klubu Doma kulture Negotin (inače Željkov rodni grad).

Uspeli smo da ga uhvatimo i nakratko porazgovaramo o njegovom radu, iskustvu i predstojećim koncertima. Posebnu zahvalnost dugujemo Ljiljani Zdravković na organizaciji intervjua.

SMP: Željko, dobrodošao na stranice SMP-a! Za početak, reci nam kako si prošao na skoro završenoj turneji Generation Axe? Kakve utiske nosiš sa tih koncerata?

Željko Marinović: Zdravo i pozdrav vašim čitaocima! Zapravo, turneja sa Generation Axe 2018. je moja druga SAD/Kanada turneja i kao i prvi put, utisak je fenomenalan. Delio sam binu i tour bus sa istinskim gitarskim herojima kao što su Steve Vai, Zakk Wylde, Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt  i Tosin Abasi. Mnogo rada i napora za mene, basistu (Pere Griffin) i bubnjara (JP Bouvet) kao prateće muzičare. Turneja je trajala puna dva meseca, a sami koncerti su bili dugi i do četiri sata. Probe su bile skoro svakog dana u trajanju od 3-4 sata. Veoma naporno, ali osećaj euforije na bini i energija publike bili su fantastični! Druženje u busu i ćaskanje, šale i raznolike priče u bekstejdžu su nezaboravno životno iskustvo.

Nick Z MarinoKako izgleda biti pevač i klavijaturista za veličinu poput Yngwie Malmsteena?

– Svirati i pevati sa gospodinom Malmsteenom je neverovatan osećaj. Kako bih rekao, to je osećaj snažne energije heavy metal muzike podstaknute Vivaldijem, Bahom i Betovenom kao večnom inspiracijom.

Šta je zajedničko svim pravim rock zvezdama sa kojima si imao prilike da sviraš ili da ih upoznaš i koliko su oni u stvari svesni svoje veličine?

– Svi su pratili svoj san of A do Z i ostali su dosledni sebi bez odstupanja. Imati samopouzdanje i veru u sebe je ključ uspeha…

Kako si odabrao srpsku verziju benda koji će te pratiti na predstojećim koncertima?

– Srpsku verziju mog NZM benda sam odabrao uz pomoć mog dobrog druga Hedija. Za momke sam čuo i ranije, a posebno cenim njihov rad u Queen Tribute bendu. Za one koji ne znaju, sa mnom će na čak tri koncerta nastupiti gitarista Nenad Bojković, basista Ivan Đerfi i bubnjar Miloš Mića Kovačević.

Koliko često dolaziš u Srbiju i da li si čuo neke žešće bendove odavde?

– Kao što znate, moja rodbina je u Negotinu u Istočnoj Srbiji, a dolazim barem jednom godišnje. Zbog obaveza to je, nažalost, uvek kratko. Što se tiče heavy metal bendova, posebno mi se dopada Alogia!

NZM

Koje obrade ćeš svirati na koncertima u Srbiji i šta očekuješ od ovih nastupa?

– Pre svega, ovde želim da sviram i predstavim svoje kompozicije, naravno, nekoliko pesama Yngwie Malmsteena (s kojim radim već punih 10 godina!), a biće mesta i za koju pesmu od Black Sabbath, Ronny James Dio, Iron Maiden, Led Zeppelin, Deep Purple and Ozzy Osbourne. Očekujem da sa ovim nastupima otvorim vrata ka više angažmana u Srbiji a i na Balkanu ubuduće. Poslednji put sam ovde nastupao davne 1991. godine. Verujte mi da se vrlo radujem povratku!

Koji srpski specijalitet obožavaš a nema ga u Americi?

– Srpski specijalitet? Hmmmm… ćevapčići u lepinji i gibanica sa kiselim mlekom!

Kakvi su ti planovi za naredni period i kada možemo opet da te očekujemo na ovim prostorima?

– Planovi su da češće nastupam, eventualno na nekom većem rock festivalu, svakako duža balkanska turneja, moguć nastup i sa Malmsteenom ovde, zašto da ne? I ono, standard za muzičare, snimanje nove ploče i video spota itd.

Komentari