Norveški heavy power metalci Guardians of Time u okviru evropske mini turneje svratiće i do Srbije, te održati čak četiri koncerta u našim gradovima. Ekipa ne skriva oduševljenje što će biti u prilici da nas ponovo poseti, a kako kažu, oduševljeni su Srbijom – fanovima, hranom, devojkama…

Šta nas to očekuje ovoga puta, i zašto biste trebali da posetite jedan od ova četiri koncerta, pročitajte u ekskluzivnom razgovoru sa gitaristom Paulom Olsenom.

SMP: Pozdrav Paul, kako si i šta ima novo u Norveškoj ovih dana?

Paul: Uh, zima se približava pa postaje sve tamnije i hladnije iz dana u dan. Neki su srećni u ovom periodu a neki baš i nisu…Verovatno su momci iz Immortala jako srećni pošto im se bliži omiljeno godišne doba. <smeh>

Guardians of Time, dakle, ponovo dolaze u Srbiju i nastupiće u nekoliko gradova širom zemlje. Otkud to, s obzirom da ste već svirali u Srbiji ove godine u martu?

– Vrlo je jednostavno, uvek se vraćaš tamo gde ti je bilo super! Nama je poseta vašoj zemlji bila fenomenalno iskustvo i svi u bendu smo želeli da se vratimo i sviramo još koncerata. Svi nastupi su bili odlični, fanovi odlični i ne možemo da dočekamo povratak. Oh da, jesam li pomenuo vaše prelepe devojke i jako ukusnu hranu? <smeh>

Znamo da ste imali jako dobru reakciju publike, vaših fanova, ali i medija na nastupe u Srbiji. Na koncert u Beogradu koji ste svirali sa Sabatonom, jedna TV stanica je došla da uradi intervju samo sa vama to veče. Da li vas je to iznenadilo?

– O da, jako nas je iznenadilo. Rekacije su bile totalno neočekivane, stvarno nismo znali šta nas čeka kod vas, ali, bilo je fantastično!

U novembru svirate kraću turneju po Evropi od čega su čak četiri koncerta u Srbiji. Šta fanovi mogu da očekuju na vašim nastupima? Zašto treba da dođu na vaše koncerte, šta je posebno u vezi Guardians of Time po tebi?

– Ma znaš kako, mi prosto ovo što sviramo, jednostavno sviramo sa jebenim mudima i zaista volimo to što radimo. Naš heavy power metal je nastao na uzorima koje cenimo ceo život: Maiden, Halloween, Judas Priest i to prenosimo dalje kroz naš zvuk i našu atmosferu. Naši koncerti su sirova energija i sviramo ono što bismo i sami da vidimo kada odemo na neki koncert. Dođite, nema šanse da vas nećemo razmrdati!

Jedan od koncerata, u Novom Sadu, biće humanitarnog karaktera. Šta misliš o koncertima tog tipa i samoj poruci koju takvi događaji nose?

– Čim smo dobili poziv da sviramo na tom koncertu, istog trena smo rekli da. Duh i volja ljudi koji organizuju takve događaje su neprocenjivi, pa je najmanje što smo mogli da udimo da se pridružimo i pomognemo koliko možemo. Jedva čekam to veče, video sam da će biti dosta dobrih bendova i svi mi zajedno ćemo udariti svom snagom i dovesti mesto do usijanja. Nadam se da će dosta metal frikova biti tamo sa nama.

Volimo black metal!

Dobro, hajde malo da pričamo o istoriji benda. Nastali ste sada već davne 1997. godine. Dosta je vremena iza vas, kako se osećaš kada pogledaš unazad iz današnje perspektive? U period kada ste startovali celu priču…

– Ne znam šta da ti kažem, osećam se kao da se ništa nije ni desilo. I dalje su naveći rock heavy bendovi: AC/DC, Kiss, Iron Maiden, Judas Priest itd… Neki novi se penju, kao recimo Sabaton. Ali to je sve, a neko zaista treba da preuzme ogromno metal nasleđe i da puni stadione na koncertima, zar nije tako?

U periodu kada ste nastali, Norveška je bila preplavljena black metal trendom. Otkud to da ste vi krenuli da svirate tada ne baš popularan heavy power zvuk?

– Naravno, mi svi u bendu volimo black metal i super smo prijatelji sa dosta fanova i posebno muzičara iz raznih bendova sa scene. Međutim, ovaj bend nikada nije pratio trend te smo svirali ono što stvarno volimo bez jurnjave za nekom lažnom slavom. Radi ono što znaš najbolje i nemoj da slediš bilo kakav trend. AC/DC su živi dokaz za ovu izreku!

guardiansoftime123123_beograd

A kako je scena tada reagovala na vaš prvi demo snimak i kasnije album?

– Sećam se da je scena bila jako iznenađena našom pojavom. U jeku black metal ekspanzije pojavljuje se heavy power bend niotkuda. Tada je situacija bila dosta pritupa, pa su fanovi bili podeljeni ili na ekstremne pravce ili na heavy, nije bilo ništa između. Danas je srećom drugačije, pa među našim fanovima imamo i dosta black metal poklonika koji dolaze na naše koncerte i smeju da priznaju da nas vole, a da ne izgube kredibilitet. <smeh> Kako bilo, naš demo snimak je dobio odlične kritike i doveo nas do ugovora sa Crazy Life Music / Shark Records za koje smo objavili prvi album, a to je tada bila velika stvar.

Drugi studijski album je izašao pod okriljem legendarnih Massacre Records. Šta nam možeš reći o tome? Da li je to možda i vrh tadašnje karijere benda?

– Pa, to je ustvari bio licencni ugovor između našeg tadašnjeg izdavača FaceFront Records i Massacre Records, što je naravno isto jako bitna stvar sama po sebi. Koliko znamo, album je prošao vrlo dobro, posebno u Japanu gde je izašao licencno za tamošnji Spiritual Beast Records i bukvalno eksplodirao širom njihove scene. Mislim da nikada nećemo saznati prave brojke oko prodaje kopija, ali bili smo zadovoljni celom kampanjom i reakcijama.

Iznenađujuće, nakon svega toga, bend usporava sa aktivnostima i bukvalno staje sa radom. Šta se desilo da dođe do takve odluke?

– Eh, nakon izlaska albuma, bend je bio jako aktivan sa živim svirkama. Non stop smo bili na turneji širom Norveške itd., a to je neminovno ostavilo jak pečat na privatne živote, odnose unutar porodica, što možeš i da pretpostaviš, pa je nekoliko tadašnjih članova rešilo da napusti bend. To je zadalo težak udarac ostatku ekipe i nikako nismo uspeli da se oporavimo od toga, pa smo rešili da stanemo sa aktivnostima.

Šta se dešava nakon toga? Znam da si ti počeo da sviraš sa Trail of Tears tada, da li si još sa njima?

– Pevač i basista su bili u bendu koji se zove Nobodies i stalno su svirali širom Norveške. Ostatak članova koji su napustili bend nisu bili aktivni u muzici, nisu ni dan danas. Ja sam oformio bend pod imenom Eon, ali nikako nam nije išlo, pa sam i to obustavio. Kako si već pomenuo, svirao sam sa Trail of Tears nekoliko godina. Izdao sam jedan album sa njima i dosta svirao turnje po Americi, Evropi itd. Bio je to dosta aktivan period za mene lično. Negde 2010. sam rešio da napustim bend, jer mi je ideja o ponovnom radu sa Guardians of Time bila sve jača i prisutnija. Inače, kada ih već pominjemo, Trail of Tears su prekinuli sve aktivnosti pre par meseci kako sam čuo.

guardiansoftime123123_turneja

Članovi benda su bili aktivni u dosta dobrih bendova sa vaše scene kao: Harm, Trail of Tears, Susperia itd. Koje je tvoje mišljenje o norveškoj metal sceni danas? Imali ste velika dešavanja u 90-im sa black metal ekspanzijom i danas nakon dvadeset godina sve je i dalje tu. Dosta komercijalnije, popularnije širom sveta, ali je tu…

– Da, kao što si rekao, black metal je postao mainstream. Nekada je bio dubok underground i ilegala, ali sada je ogroman. Ali mislim da je to sve, ništa drugo se nije promenilo. Nekoliko imena je isplivalo, ali i dalje je ovde veći deo scene underground i tako će i ostati. Kao uostalom i svuda u svetu.
Jedva čekamo koncerte

I gde su Guardians of Time u svemu tome?

– Ako pričamo o heavy power zvuku kod nas, onda imamo dosta jak status ovde. Ali sa druge strane, Norveška je dosta mala zemlja, pa to i nije neka velika scena… Ne znam šta da kažem, ali mi smo zadovoljni definitivno.

Vaš treći album je izašao 2011. godine. Kada, kako i zašto ste rešili da bend krene sa aktivnostima nakon pauze? Kakva je atmosfera u bendu danas, ako je porediš sa onom koja je bila pred pauzu?

– Nekoliko godina nakon raspada benda, ja sam pozvao pevača da uradi vokale na jednoj pesmi koju sam tada uradio. I onda, znaš kako sve ide, jedna stvar vodi ka drugoj i mi smo nakon nekog vremena shvatili da radimo novi materijal za bend. <smeh> Onda smo, naravno, pitali ostale bivše članove da li je njima ok da nastavimo sa bendom i čak da li žele da nastavimo dalje zajedno. Oni to nisu prihvatili, ali su nam dali zeleno svetlo za nastavak aktivnosti i, evo nas danas ovde. Energija i entuzijazam u bendu nisu nikada bili ovako jaki i sama atmosfera u bendu je odlična. Trenutno jedva čekamo da krenemo na put i sviramo predstojeće koncerte.

I koji su planovi benda, sem nadolazeće turneje?

– Već neko vreme radimo na novom materijalu i nadam se da ćemo snimiti novi album uskoro. Naravno, nakon toga neće nam škoditi i nova turneja!

Recimo da je to sve za ovaj razgovor. Pošto uskoro dolazite u naše krajeve, vidimo se na koncertima i ako želiš, poruči nešto prijateljima i fanovima u Srbiji.

– Za sve naše prijatelje i fanove u Srbiji važi isto, dođite na naše koncerte da napravimo ludu heavy žurku i provedemo se 100%! Vidimo se ljudi, još malo pa smo sa vama!

Kikinda, Zemun, Novi Sad, Smederevo

Guardians of Time će, u okviru mini turneje po Srbiji, posetiti Kikindu, gde će da nastupe 3. novembra u klubu Terrarossa, a dan kasnije, zabavljaće publiku u klubu Fest u Zemunu. U sredu, 6. novembra, očekuje ih nastup na humanitarnom koncertu u Novom Sadu, dok je svirka u Smederevu planirana za 7. novembar u klubu Doc Holliday. Više informacija potražite na Facebook stranici organizatora Serbian Hellbangers.

Komentari