Aleksandra Radosavljević, pevačica zavidnog glasa dokazana u raznim projektima i bendovima, te moskovski muzičar Roman Arsafes Iskorostenskiy, udruženim snagama stvorili su veoma lep atmosferični moderni progressive metal projekat Above the Earth. Pošto baš i nije svakodnevnica da neko iz Srbije ode do Rusije i tamo snima i stvara bilo kakav metal, proverili smo iz prve ruke kako je došlo do ove neobične saradnje.

– Arsafes je video klip „Potato Salad„, koji je nastao dok sam još uvek bila u Destiny Potatou (mladi srpski metal bend koji je potpisao ugovor sa Century Media Records – prim.aut), i kada je došao do informacije da više nisam u bendu, kontaktirao me je i tako je sve počelo – kaže Aleksandra u intervjuu za SMP.

  • Pitanja: Nebojša Lakić
  • Odgovori: Aleksandra Radosavljević
  • Web: Facebook
  • Copyright: SMP, 2013.

SMP: Koliko je bilo teško realizovati debi EP? Ti si čak putovala i u Moskvu da snimiš vokale…

Nezgodno je, ali ne i neizvodljivo. Radili smo tako što bi mi Arsafes poslao neke demo instrumentale, ja bih smislila melodiju na to, i onda bismo zajedno radili na tekstu ili na melodiji. Kada je sve bilo gotovo, ja sam se spakovala i otputovala za Moskvu…

abovetheearth350Jesi li zadovoljna finalnim rezultatom i da li bi možda, sad kad slušaš EP, nešto promenila?

Zadovoljna sam EP-jem i reakcijama ljudi, ali uvek može bolje, naravno, vremenom i upornim radom. Sada kada slušam EP, ima sitnica koje bih želela da promenim, ali biće prilike da još bolje pokažemo šta znamo u našem budućem radu.

Kakve uspomene nosiš iz Moskve i Rusije? Kako bi opisala tamošnju metal scenu i muzičare, ako si bila u prilici da upoznaš lokalnu ekipu?

Bila sam samo u Moskvi i grad me je oduševio svojom veličinom i nekom čudnom atmosferom. Još jedna stvar koja je ostavila dobar utisak je to što mi je svako kome sam rekla odakle dolazim rekao da Rusi vole Srbe i da sam dobrodošla. Što se njihove metal scene tiče, iskreno, nisam imala prilike da slušam njihove bendove, ali na osnovu Romanove priče, situacija, nažalost, nije mnogo drugačija od naše.

Postoje li planovi za Above the Earth koncerte ili će ovo da ostane isključivo studijski projekat, imajući u vidu razdaljinu i slične poteškoće?

Naravno,ova godina će biti bitna za Above the Earth, imamo dosta planova. Krenuli smo kao studijski projekat, ali sada je priča daleko ozbiljnija. Izbacili smo EP i, motivisani pozitivnim rekacijama ljudi, polako krećemo sa spremanjem albuma. Čekaju nas nastupi u inostranstvu i još mnogo toga, ali budući da se radi o za sada nezvaničnim informacijama, ne bih detaljnije da govorim o tome, ali bićete obavešteni o svemu uskoro.

Da li je Above the Earth danas tvoj prioritetni projekat, tj. pevaš li još negde?

Above The Earth je moj jedini bend, i pored moje solo karijere, sumnjam da ću imati vremena da budem deo neke druge priče, tako da, da, definitvno je moj prioritet.

abovetheearth2

OK, ti si u dosadašnjoj karijeri pevala „sve i svašta“, sarađivala sa raznim muzičarima i kretala se kroz razne žanrove. Šta ti je ostalo u najboljem sećanju, i kakve su ti generalno ambicije kada je muzika u pitanju?

Muziku delim na dobru i lošu i zaista se ne ograničavam žanrovima. To što me sada ima više u „metal vodama“, ne znači da ne radim na svojoj pop karijeri, štaviše, možda ćete uskoro imati prilike da me čujete i u nekom projektu elektronske muzike. Šta mi je ostalo u najboljem sećanju ne bih mogla tek tako da kažem, jer je svaki period u mojoj karijeri imao uticaja na moje muzičko sazrevanje i bio poseban na svoj način. Snimila sam svoj solo EP, ovog puta na engleskom, koji posvećujem svim emotivcima kao što sam ja, i jedva čekam da bude gotov i da ga podelim s vama. Detaljnije informacije o svemu će biti na internetu, stoga ovom prilikom pozivam sve vas koji čitate, ukoliko vam se sviđa ono što radim, da pratite moju Facebook stranu i stranu mog benda Above the Earth.

Destiny Potato, Eyesburn, Organized Chaos…

Pratiš li domaću scenu i imaš li eventualno neke favorite?

Iskreno, pratim tek ponešto, što mi se učini zanimljivim… Izdvojila bih Destiny Potato naravno. Zatim Eyesburn, eto imala sam prilike da vodim Romana na njihov koncert u Domu omladine koji je bio odličan… I naravno, Organized Chaos, koji je takođe nedavno imao odličan koncert.

Komentari