Od blackened gotha do modern melodeatha, put je kojim se kreće novosadski sastav Sangre Eterna. Debi album objavili su u inostranstvu, pod endorsement ugovorom su sa Rotosoundom, privode kraju rad na novom albumu, planiraju nastupe u inostranstvu… Razloga za intervju i više nego dovoljno, pa popričasmo o svemu pomenutom sa pevačem „Večne Sangrije“, Ilijom.

  • Pitanja: Nebojša Lakić
  • Odgovori:  Ilija Stevanović
  • Web: Sangre-eterna.com
  • Copyright: SMP, 2010.

SMP: Osnovani ste 2005. godine. Kako je došlo do okupljanja postave, odluke da se svira simfonični gothic/black metal, i da li vam je Sangre Eterna svima prvi bend?

Ilija: Da, bend je nastao novembra 2005. godine, svi smo super ortaci i jednostavno, tada smo bili opterećeni tim žanrom, ako mogu tako reci. <smeh> Pa, tada smo svi imali neke projekte sa strane, ali trenutno smo uglavnom svi skoncentrisani na „Večnu Sangriju“. <smeh>

Koliko se za ovih pet godina promenilo to što radite, u samom zvuku posebno?

Pa, od kad sam ja „prihvatio“ ulogu pevača, dosta toga se promenilo, pogotovo u samom zvuku benda. Normalno je da bend modernizuje zvuk i slično,baš to se i sa nama desilo. Zvuk je sada mnogo jači nego ranije u svakom pogledu.

Iza vas su dva demo CD-a i jedan zvanično objavljen album. Koliko ste zadovoljni tim snimcima, i kako je došlo do potpisivanja ugovora sa Sleaszy Rider Records?

Uvek smo gledali koliko toliko da uradimo snimke da valjaju. Demo albumi su snimljeni bukvalno u mojoj kuhinji, tako da se nije moglo mnogo očekivati, ali u ono vreme u Srbiji, isti ti demo snimci su još i zvučali, mada kakvi god da su, to su naša deca i ponosni smo što su naši. <smeh> Što se tiče prvenca, trudili smo se da izvučemo maksimum iz takođe kućne produkcije koju smo kasnije masterizovali u studiju, tako da smo i dan danas, pored toga što bend ne priča istu priču i ne svira isti žanr, i dalje zadovoljn,i jer nam se trud isplatio potpisivanjem ugovora sa grčkom izdavačkom kućom Sleaszy Rider Records, i što smo sebe izgurali napolje sa tom pričom. Što se tiče potpisivanja ugovora, poslali smo samo jedan promo disk u inostranstvo i za mesec dana potpisali ugovor sa labelom. Realno gledano – bilo je tu i dosta sreće.

Šta ste dobili tim ugovorom, kakve su reakcije na vaš rad u inostranstvu?

World-wide distribuciju i promociju, što je bilo sasvim dovoljno za „probijanje leda“ i izvlačenje benda van granica Srbije. Uglavnom su reakcije pozitivne, naravno o ukusima ne treba raspravljati, svaku kritiku ili sugestiju pročitamo i drago nam je kad ljudi kažu ono što misle.

Amor Vincit Omnia, vaš debi album, pod jasnim je uticajima Cradle of Filtha, Dimmu Borgira i sličnih sastava. Produkcija je sasvim ok, ali pitanje bi išlo u pravcu live izvedbe svega ovoga – da li ste zadovoljni kako zvučite uživo? Koliko često uopšte svirate, i koja svirka vam je ostala u najboljem sećanju?

Naravno, odsvirati sve ono sa prvog albuma, pogotovo kad su klavijature i simfo aranžmani u pitanju je bilo nemoguće. Sada sviramo bukvalno jednu stvar sa prvog albuma koju smo takođe modernizovali, pa nemamo tih problema sa izvođenjem. Mislim, generalno nismo ni ranije imali, sada jednostavno gitare igraju glavnu ulogu u celoj priči.

Menjali ste postavu u prošlosti. Da li je ova trenutna stabilna?

Postava se menjala dva-tri puta. Vremenom sam shvatio da je moral u bendu jedna veoma bitna stvar i takođe naučio kako da ga održavam na nivou, takođe, tu je i disciplina koja mora da postoji u bendu. Postava benda je i više nego stabilna, znamo šta hoćemo, složni smo, nema usijanih glava, znamo se gomilu godina i jednostavno nam je lako da funkcionišemo kao bend.

Vi ste jedan od retkih domaćih bendova koji adekvatno radi na vizuelnom identitetu, bilo kad je reč o vašem imidžu, ili dizajnu oficijelne web stranice i myspace profila. I koliko god iz ovoga pokušao izvući pitanje, ne ide mi, pa eto, samo bih pohvalio sve to. <smeh>

<smeh> Hvala na lepim rečima. Male stvari nekad puno znače, kad je bend u pitanju, gledamo u glavnom da budemo pedantni i uredni u svakom pogledu i u svakom smislu. Inače smo prljavi bastardi. <smeh> Šalim se, naravno.

OK, šalu na stranu, da pređemo na aktuelnosti. Sangre Eterna snima novi album. Koji studio je u pitanju, dokle ste stigli sa snimkom, i koliko si zadovoljan kako se stvari razvijaju do sada?

Tačno tako, drugi album smo počeli da snimamo novembra prošle godine kod našeg dragog prijatelja Davora Menzildžića (Tales of Dark…). Sve smo snimili, album je 80% gotov. Mi smo već sada presrećni kako materijal zvuči, a još nije dosta toga urađeno. Davor je pravi genijalac. Trenutno smo u mix modu, na kraju šaljemo materijal u Nemačku na mastering u Helion Studio (Equilibrium, Atargatis, Darkseed…).

Najavljeni su i gosti iz poznatih svetskih bendova, pa, daj nam kakvu ekskluzivu – otkrij nam neka imena koja će se pojaviti na albumu…

Aleksi Sihvonen – Norther (Finska) i Jovana Karajanov – Tales of Dark… (Srbija). Imena ostalih gostiju će biti objavljena na internetu čim dobijemo snimljeni materijal.

O čemu će biti reč ovaj put? Ostajete li na istoj (sympho/death/black metal) stazi ili će biti promena u zvuku?

Pravac više nije blackened goth, već modern melodeath. Jednostavno je dosta zreliji materijal, što će se moći i čuti. Svima poznat magazin Terrorizer je nedavno objavio da će „Amor Vincit Omnia“ kao lepotica uskoro pored sebe u diskografiji imati i zver koja se već sada odaziva na ime „Asphyxia“.

Koliko pesama će se naći na albumu?

Pa, kao što rekoh, album će se zvati „Asphyxia“ i biće 11 numera na istom, plus bonus pesma na kojoj će gostovati takođe jedna finska faca.

Debi album ste objavili, pomenuli smo, za grčkog izdavača. Postoje li planovi za objavljivanje naslednika? Ili će kontaktiranje izdavačkih kuća uslediti tek nakon završetka posla?

Trenutno smo u kontaktu sa nekim major izdavačkim kućama i booking agencijama, još ništa se ne zna, ako bude nešto, biće sigurno objaveljno na našim stranicama na internetu.

Koliko bi taj „posao“ još trebao trajati, postoji li deadline za album?

Maj 2010. godine, tako nešto. Tada bi trebalo da imamo masterizovan materijal u rukama. Znači, još par meseci, a kada će biti izdat, to još ne znamo.

Ok. Još jedan interesantan podatak je da ste vi pod endorsement ugovorom sa jednim od najvećih svetskih proizvođača žica za instrumente, Rotosoundom. Kako je došlo do tog kontakta i ugovora?

Jednostavno smo se nasli na pravom mestu u pravo vreme. Koristimo Rotosound žice već dugi niz godina i jednostavno smo hteli da pokušamo da stupimo u kontakt sa Rotosoundom i da porazgovaramo o mogućem endorsementu. Poslali smo mail i sledećeg dana dobili poziv na sastanak kod distributera u Srbiji.

Sve kad se sagleda, trenutni položaj Sangre Eterne je za svaku pohvalu. Tako se nameće pitanje vezano za sledeći korak – hoće li biti nastupa u inostranstvu, planirate li eventualnu turneju, postoji li interesovanje za tako nešto?

Naravno,planiramo turneju u Švedskoj u maju ove godine. Takođe imamo planove i za Rusiju. Još ništa nije sigurno, ali ako bude sve OK, biće objavljeno na našoj Myspace stranici i web sajtu.

Komentari