Redizajn portala nas je usporio sa postavljanjem novih sadržaja, pa je tako deo materijala, uključujući i ovaj intervju, završen nešto ranije, ali tek sad je dobio priliku da bude objavljen. Kako bilo, sa Jovanom, pevačicom novosadskog doom metal sastava Tales of Dark… porazgovarali smo malo o aktuelnom albumu Perdition Calls, učešću na kompilaciji pesnika Milana B. Popovića, i trenutnom stanju u bendu.

SMP: Jovana, na početku ovog razgovora, hteo bih da vam ispred Srpskog Metal Portala čestitam na objavljivanju i drugog albuma u inostranstvu, nije to mala stvar kad su naši prostori u pitanju. 🙂

Jovana: Hvala u ime svih. Mala stvar nije, ali srećom postaje sve češća pojava. 🙂

OK, Tales of Dark… je poznato ime svim doom metal poklonicima ovih prostora. Skoro ste, dakle, objavili album Perdition Calls za rusku kuću BadMoodMan Music, podetiketu Solitude Prod. Kako stvari izgledaju u ovom trenutku, stižu li reakcije iz inostranstva, recenzije, ponude za intervjue, koncerte…?

Reakcije iz inostranstva su čak i bolje nego nakon objavljivanja Fragile Monuments, a tada smo bili poprilično zadovoljni. Ponudama iz inostranstva još nismo preplavljeni <smeh>, no postoji nekoliko dogovora i ideja za Mađarsku, Poljsku… a u septembru smo imali i prvu svirku van zemlje, konkretno u Bugarskoj, u Sofiji, sa bendom The A.X.E. Project. Neki opšti utisak domaće publike kao da još nismo stekli, no nadam se da će se to promeniti nakon par svirki kod nas (najpre nakon promocije albuma u Novom Sadu).

Što se nabavke albuma na ovim prostorima tiče, da li ste rešili distribuciju, i gde fanovi mogu da ga kupe?

Što se tiče domaćih prostora (dakle Srbija i ex-YU) i dalje je aktuelna mogućnost kupovine albuma pouzećem, kontaktiranjem bilo kog člana benda (putem maila, facebooka, RS metal foruma, YUmetal foruma…).

Koliko je rad na drugom albumu bio teži ili lakši u odnosu na prethodni?

Za mene lično je bio mnogo lakši, jer sam ovaj put bila uključena u proces od samog početka. Takođe, jasnija nam je bila slika o tome kakav zvuk zapravo tražimo, pa su nam i ideje bile nekako usmerenije, što je umnogome doprinelo da sve ide nekako lakše i lepše.

Isti studio, bolji ili gori uslovi? Šta je u kraćim crtama drugačije ovaj put, tj. po čemu se ovaj album najviše razlikuje od debija?

Prostorija jeste ista, no studio nije. Home studio Davora Menzildžića se redovno unapređuje i opremljuje, te nam uslovi svakim albumom postaju sve bolji. <smeh> Perdition Calls (mada se čini sličnim) je po meni u mnogo čemu drugačiji od albuma Fragile Monuments. Pesme na ovom albumu su nekako zaokruženije, a opet slobodnije se bavimoi nekim drugim stilovima (što će tek doći do izražaja na trećem albumu) – pesme su kraće, konkretnije, povezanije…

Imali ste i određene promene u postavi…

Jesmo, i isprva se činilo kao jako strašna stvar – no, u bend su došli neverovatni ljudi! Oboje (Nina, klavijature; Dane, bas) su iznimno talentovani i u potpunosti se uklapaju u priču (tačnije – upotpunjuju je) i bend u ovom trenutku savršeno sarađuje.

Za pesmu Sounds of the Ravage, snimili ste i video u vlastitoj produkciji. Kako je izgledao rad na snimanju spota, i koliko vam se sviđa rezultat?

Uh, bilo je… zanimljivo (toplo, zbunjujuće, zabavno…). Rezultatom smo zadovoljni utoliko što je ceo projekat u potpunosti samostalno odrađen (od strane članova benda), a uspeli smo da dođemo do nečega što je (za naš ukus) ipak napredak od prethodnog snimka/spota. Međutim, ovo je pomalo bio i eksperimentalni pokušaj – jer želimo i dalje da sami ostvarujemo svoje ideje za spot, ali nam je trebalo jedno ovakvo iskustvo da se mnogo čemu naučimo…

Planirate li konkretniju promociju albuma? Čini mi se da je samo Novi Sad za sada najavljen za održavanje koncerta?

Za sada jedino Novi Sad, CK13 (tj. Crna Kuća). Planova za druge svirke još nemamo, jer je ova svirka vrlo verovatno poslednja svirka našeg dragog bubnjara Darka Stojanovića kao člana ToD-a. Još uvek nismo zvanično nigde ovu vest objavili, ali od januara 2010 bend će biti u (nadam se kratkotrajnoj) potrazi za novim bubnjarem.

OK, nešto ranije snimili ste i pesmu Prah, za predstojeću kompilaciju beogradskog pesnika Milana B. Popovića. Kakvi su tvoji utisci što se toga tiče, i šta misliš o samoj ideji kompilacije, praviti muziku na tekstove jednog pesnika? Inače, pesma je odlična, ako smem da dodam…

Hvala :), stvarno smo imali pozitivne reakcije, što svakako prija. Sama ideja (praviti muziku na tekstove jednog pesnika) i nije toliko čudna i neuobičajena (bar se meni tako čini), no bilo je izazovno. Postoji određen stepen odgovornosti u takvoj situaciji (prema autoru dela), no trudili smo se da shvatimo ideju i prenesemo je što je moguće bolje…

Tales of Dark… vam sasvim sigurno nije stalan posao niti izvor prihoda. Kako usklađujete dnevne obaveze sa potrebama ovako zahtevnog benda?

Svima je već odavno poznato da bez malo (ili mnogo) žrtvovanja nema nekog velikog uspeha benda. Lično mislim da je to razlog zašto Tales of Dark… još uvek nije došao do svog „vrha“. <smeh> Bend se trenutno sastoji od dva profesora, dva studenta i dva (odnedavno) oca, te je teško dati svoj maksimum u svakom trenutku…

Koliko često radite probe, i stižete li se posvetiti bendu onoliko koliko bi trebalo?

…s obzirom na situaciju – da. Jednom nedeljno se sastajemo radi probe, ali smo aktivno u kontaktu i saradnji van proba. Nismo u mogućnosti da vreme provodimo isključivo jedni s drugima (uh, kakva zamisao…), ali se usklađujemo jedni s drugima i to za sada sasvim fino funkcioniše.

Ako mi dozvoliš subjektivnu konstataciju, tvoj glas lično smatram najlepšim i najkvalitetnijim na domaćoj metal sceni. Ono što me, sad kad sam to rekao, zanima (a verujem i dosta vaših/tvojih fanova deli slično mišljenje) – da li si razmišljala o solo projektu, ili nečemu sličnom, gde bi mogla u potpunosti da izbiješ u prvi plan? Ovo pitam i zbog toga što ti se među omiljenim izvođačima nalaze i recimo Anneke van Giersbergen, Dead Can Dance ili Lisa Gerrard, pa… da li postoji šansa da snimiš nešto u tom pravcu?

Prvo – mnogo hvala… Nisam sigurna da bih se složila (jer ima, čini mi se, mnogo kvalitetnih ženskih vokala na domaćoj sceni koji će tek da privuku pažnju publike…) ali zaista hvala. 🙂 Pa, pored mog dugogodišnjeg projekta (vrlo, vrlo sporog razvitka) Ellasa, trenutno postoji ideja (i polako se, ali sigurno ostvaruje) za projekat koji je u stilu Aenima/Swans, čemu se ja jako radujem. Tales of Dark… je muzika u kojoj s velikom ljubavlju učestvujem, i prisutna sam onoliko koliko osećam da bi, konceptualno, trebalo da budem. Ali želja za nekim ličnijim ostvarenjem je već tolika da joj se više ne mogu opirati. 🙂

Kad smo već kod toga, Anneke u The Gatheringu ili solo vode? Nighttime Birds ili (recimo) Souvenirs? 🙂

Zapravo, nikada nisam previše slušala The Gathering, ali jeste bilo nešto što mi se svidelo. Međutim, Agua De Annique (album Air) me je oduševio! Sve ono najlepše iz In Motion (Pt 1 i 2), Leaves i sličnih izraženo tako čisto i jednostavno… i prelepo.

talesofdark-perditioncalls350OK, a što se ostalih članova benda tiče, da li je Tales of Dark… prioritet, ili se dešava još nešto?

Nikola, Arpad i Davor jesu aktivni i u drugim bendovima (konkretno Reality Attack i već poznati Anguish Sublime i Nekropolis), ali je Tales of Dark… apsolutni prioritet. <smeh>

Relativno skoro smo na Srpskom Metal Portalu uradili presek trenutnog stanja na novosadskoj metal sceni, uz generalan zaključak da je ponuda bendova, i objavljenih albuma/endorsement ugovora…, bolja nego ikad! Pratiš li šta se dešava, stižeš li otići na svirku nekog lokalnog sastava, i onako usput, koje je najbolje mesto za izlazak u Novom Sadu?

Uh, u poslednje vreme nemam baš jasnu sliku o trenutnoj situaciji u Novom Sadu, ali CK13 se po meni izdvaja kao najkonkretniji prostor za neka muzička dešavanja. A bend koji je mene ove godine oduševio (mada je apsolutno van kategorije mojih omiljenih žanrova) je Disdained. Sjajan primer ozbiljnog predstavnika domaće metal scene koji je već, sasvim zasluženo, obišao Evropu promovišući svoju muziku (koja je, po mom mišljenju, kvalitetnija i jača od mnogih im inostranih konkurenata).

Pitanje bez kojeg se ne može je svakako ono koje se tiče daljnjih planova sa Tales of Dark… Konkretnija live aktivnost, ili nešto drugačije?

Tales of Dark… uskoro ulazi u studio i započinje rad na svom trećem albumu! Da, postoji mogućnost da na sledeći album nećemo čekati tri godine. <smeh> Live aktivnosti su poželjne i trenutno razmatramo mogućnosti (imajući u vidu novog člana benda i ponovno uvežbavanje…), no za sada ne mogu ništa konkretno reći.

Kako se 2009. godina skoro završila, imaš li možda formiranu listu od recimo pet omiljenih albuma? Koji album ti je ostao u najboljem sećanju, a objavljivanje kojeg (eventualno) isčekuješ?

Uglavnom pomalo kasnim s muzikom, pa sam u 2009. najviše slušala Opeth iz 2008. (album Watershed) i već pomenuti Air album od Agua De Annique (iz 2007.), a od ovogodišnjih izdanja bih izdvojila Black gives Way to Blue album, sastava Alice In Chains, neverovatno dobar zvuk, vredelo je dugogodišnjeg čekanja :), i predivni novi album Lise Gerrard, The Black Opal…

Komentari