Ne znam da li, i koliko vas, zna za postojanje ovog benda, ali svrha intervjua upravo je u tome – da informiše. Beogradski sastav Esgaroth krenuo je sa koncertnim aktivnostima, posredstvom Radija 202, moguće je i videti ih na bini, kao i poslušati na talasima pomenute radio stanice. Popričali smo malo sa Markom oko svega toga.

  • Pitanja: Nebojša Lakić
  • Odgovori: Marko Miranović (vokal)
  • Web: Esgaroth.org
  • Copyright: SMP, 2005.

SMP: Esgaroth nije ime koje je poznato metal poklonicima na našim prostorima, pa bi ovo bila idealna prilika da se počne sa uvodnim rečima, kraćom biografijom, i svemu što mislite da bi neko ko se prvi put susreće sa vašim bendom trebao da zna.

Marko: Nemanja i ja smo osnovali Esgaroth februara 2004. pod imenom Franconian Frost. Ubrzo zatim, Damyan nam se pridružio na klavijaturama. Ovo je bila prva postava benda koja će trajati nekih šest meseci. Prilikom odlaska u studio oktobra 2004. Tar-Calion je ušao u postavu i tada je došlo do najvećeg preokreta. Baš negde u tom periodu Nemanja, koji danas svira klavijature u Consecrationu, je izašao iz benda, a ime je promenjeno iz Franconian Frost u Esgaroth. Grupa je imala duže vreme probleme sa članovima. No i pored svega toga, uspeli smo da nađemo odličnog gitaristu i basistu. Oni su iz benda Salvation. Najveći problem ovog trenutka nam je bubnjar. Za samo nekoliko meseci, mi smo promenili čak četiri bubnjara, tako da se nadam da ćemo uskoro naći bubnjara koji će biti stabilan član. Tokom perioda od osnivanja snimili smo više pesama, a prvi album je upravo u fazi komponovanja.

Koliko vas je u bendu, i da li je to originalna postava?

Danas Esgaroth broji šest članova. Pored standardne postave, u grupu se mogu ubrojati još dva vokala. U pitanju su muški (bas) i ženski (soprano) glas. Korišćenje ovih vokala je još u fazi eksperimentisanja i verovatno će se vremenom još uobličavati. Kao što možete primetiti iz biografije benda, Esgaroth je pretrpeo više promena, ne samo u članstvu nego i zvuku, tako da je teško govoriti o bilo kakvoj originalnoj postavi. Ja bih pre govorio o jezgru koga sačinjavamo Tar-Calion, Damyan i ja.

Jedini dostupan materijal do sad je vaš demo snimak iz 2005. Tri pesme se nalaze na disku. Šta bi trebalo reći za svaku od njih?

„Gates of the Kings“ je više promo CD nego demo snimak. Na njemu se mogu naći tri numere. Prva pesma „Zeus“ je u stvari beta verzija i ta numera će se naći na prvom albumu. Ostale dve pesme, „Ancient RavenGod“ i „Dragon of Erebor“ pripadaju prvoj fazi grupe kada smo se još zvali Francoinan Frost i one su ušle na CD čisto da pokažemo da je Esgaroth bend sa dužom egzistencijom.

Da, kad smo kod prve pesme, „Zeus“, može se reći da je dosta drugačija od ostalih. U nekom Summoning duhu, ako se slažete sa mnom?

Osim epskih elementata koji karakterišu pesmu „Zeus“, može se osetiti izvesna doza dramatičnosti, često karakteristična za filmsku muziku. Ne bih se mogao baš složiti da ona liči na Summoning, jer pomenuti bend nema toliko dinamike. „Zeus“ je produkt kompozitorskih mogućnosti (ali i veštine sviranja) našeg gitariste. Ona je naprosto drugačija od ostale dve pesme, jer se način komponovanja promenio. 2 i 3. koje se nalaze na promo CD su iz prve faze, kada je Nemanja bio glavni kompozitor u bendu, a nakon dolaska Tar-Calion-a se sve izmenilo. Tada su Damyan i on preuzeli na sebe komponovanje, pa je sve zvučalo mnogo profesionalnije i kompleksnije. Danas su sve pesme urađene u „Zeus“ maniru (naravno, ne baš isto).

Nakon preslušavanja diska, pored pomenute pesme (koja ide stazama kakve nisu viđene do sad na srpskoj sceni), ostale dve su više black metal orijentisane. Da li mislite da je ostalo još toga što se ima reći unutar black metala kao žanra?

Originalnost je najbitniji element naše muzike. Mi ne bismo želieli da budemo limitirani ni jednim muzičkim pravcem. I kao što sam već rekao, druge dve pesme, koje su više black metal orijentisane, su tipičan produkt prve faze benda. Što se tiče BM kao pravca, verovatno se još dosta toga može reći, ali je u poslednje vreme previše bendova kojima je najsigurnije da kopiraju one najpoznatije.

Iz prethodnog proizilazi sledeće pitanje – black metal scena, nekad i sad. Gde vi vidite budućnost tog pravca? Da li u vraćanju korenima, ili okretanju ka drugim muzičkim žanrovima, koji bi se mešali sa blackom? Da li ste protiv takve vrste modernizacije?

U isto vreme black metal se okreće i korenima, ali se i meša sa drugim pravcima. To je uslovljeno postojanjem ogromnog broja bendova, pa svaki od njih kreira neki svoj stil. Nisam baš najsigurniji kako će se kretati black metal scena u budućnosti, ali verovatno će doći do rasparčavanja na više podžanrova. Što se tiče modernizacije, ja nemam određeno mišljenje o tome. Jednostavno, ako neko želi to da uradi to je njegova stvar, ali sam primetio da je u poslednje vreme krenuo trend da se mešaju techno elementi sa metalom i to je postalo previše dosadno i cliché.

Ko je u bendu zadužen za tekstualni, a ko za muzički deo? Koliko pažnje planirate da posvetite promociji benda, i kojim medijima/izdavačkim kućama ćete da se obratite?

Uglavno su Damyan i Tar-Calion zaduženi za komponovanje. Ja se najviše brinem oko tekstova, što je i prirodno jer radim vokale.
Sačekaćemo da se materijal prvo snimi, a onda ću locirati određene izdavačke kuće koje bi bile potencijalni izdavači našeg materijala. Premda je zvuk Esgaortha dosta melodičan, očekivano je da neka ipak veća kuca bude aktivirana oko izdavanja materijala. Naravno, ovde treba dodati da ja lično imam dobre kontakte sa mnogobrojnim izdavačkim kućama preko Hornburg Magazina, tako da nam je taj put značajnije olakšan.

Hornburg magazin je takođe usko povezan sa Esgarothom, tačnije Marko, ti si tamo urednik?

Da, ja sam uredik Hornburg Magazina. Pre više od dve godine, Hornburg je počeo kao tipičan UG fanzin, danas on prerasta u pravi magazin. Promene u Hornburgu nisu samo zahvatile vizuelnu dimenziju, vec i sadržinski deo. Sa black metala se prešlo ka mnogo širim okvirima koji obuhvataju različite metal žanrove (death, black, gothic metal, pa čak i neke ambijentalne bendove).

Živi nastupi su mesto gde bi black metal energija trebala najbolje da dode do izražaja. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Hoće li biti prilike da Esgaroth vidimo na bini, i kad bi se to moglo desiti?

Esgaroth će svirati uživo u najskorijem periodu. Nadam se da ćemo konačno naći stabilnog bubnjara i time zaokružiti članstvo. Nije teško pretpostaviti da će za ovakvu vrstu muzike biti potrebno dobro ozvučenje. Ova stavka dovešće do toga da baš nećemo moći da sviramo svuda.

Svedoci smo da sve više i više stranih bendova dolazi kod nas (Cannibali, Vader, Kataklysm, Susperia, Paradise Lost, pa Megadeth, Slayer…). Da li se situacija popravlja, i kakva su vaša ramišljanja o tome? Vidite li nadu za ove prostore?

Naravno, stvari se ubrzano popravljaju. Sve je više ljudi u ovoj vrsti muzike. Mediji su sve bolji i bolji. Pogledajte samo koliko ima dobrih časopisa, pa onda različitih metal radio emisija itd. Tu su još i koncerti velikih bendova koje si pomenuo. Nadam se da će poboljšano stanje dovesti do boljeg položaja i naših grupa. Nije isključeno da će mlađi, agilniji bendovi zameniti starije. Na kraju, želeo bih da ti se zahvalim na ukazanoj prilici za intervju. Što se tiče Esgarotha, sledeći korak je promocija kroz koncerte i priprema, odnosno snimanje, debi albuma. Za sve one koji su zainteresovani da pronađu više informacija o Esgarothu, preporučio bih da posete oficijelni sajt.

Komentari