Dušan Duško Nikolić, vokal i jedan od osnivača heavy metal sastava Warriors (Ratnici), preminuo je u Kanadi 10. novembra, u 65. godini.

Dušan NikolićBend je osnovan 1982. godine od strane Dušana i bubnjara Riblje Čorbe Miroslava Milatovića Vicka. U prvoj postavi nalazili su se i gitaristi Dragan Deletić i Zoran Konjević, kao i bas gitarista Slobodan Svrdlan (bivši član heavy metal benda Gordi). Tokom 1983. godine bend je objavio EP Ratnici/Warriors sa četiri pesme, dve na srpskom i dve na engleskom jeziku, za izdavačku kuću PGP RTB. Nakon objavljivanja, Milatović je napustio bend zbog odlaska na služenje vojnog roka, a kanadski gitarista Douglas Platt zamenio je Deletića.

Iste godine bend je objavio prvi studijski album Warriors, takođe za PGP RTB. Gost na albumu bio je bubnjar Tom Martin. Neposredno nakon objavljivanja albuma, sastav je potpisao ugovor za Attic Records (kasnije reizdao i Roadrunner Records). Godine 1984. bendu je pristupio kanadski bubnjar Lawrence Gretsch i objavili su drugi studijski album, takođe nazvan Warriors. Nakon objavljivanja albuma, sastav je imao kratku turneju sa škotskim hard rock bendom Nazareth a zvanično je prestao sa radom 1986. godine.

Dušanovi poslednji muzički radovi su dva solo albuma pod imenom Warrior Angel: „Griffin 1.29, Chapter 1.“ (2019.) i „Griffin 1.29 Chapter 2.“ (2020.).

(SMP)

Komentari