Nakon dva singla Armageddona – „Polaris 2018.“ i „Lavica 2019.“, Tmina Records objaviće tokom februara dva albuma – Duhovi šume, benda Armageddon, te Šapat prošlosti, projekta V.I.T.R.I.O.L. Albumi su autorsko delo multiinstrumentaliste, pevača i kompozitora Đorđa Letića.

Duhovi šume predstavlja jedini album Armageddona na srpskom jeziku, a sastoji se od najboljih numera sa niskotiražnog izdanja Savage DemoNS, od pre tačno 20 godina, plus dve bonus pesme.

– Popuno nova verzija starog hita ‘Lavica’ urađena je specijalno za ovo izdanje i traje duplo duže nego original. Ubačeni su dodatni vokali i gitare, još dve solo deonice i dva refrena, ali je u potpunosti zadržan retro zvuk iz 1999. – kaže za SMP Đorđe Letić, i dodaje da je drugi bonus namenjen samo najiskrenijim fanovima benda.

– Reč je o neobjavljenom snimku rock verzije pesme ‘Jednoj Vili’, koja je poznata samo kao akustična balada, objavljena na albumu Heavy Metal Saga 2002. godine. Demo snimak ove pesme urađen je za svega 90 minuta. U to vreme Armageddon je još uvek bio one-man-band, tako da su snimci svih pesama rađeni mnogo brže nego danas, sa mnogobrojnom ekipom, koju je komplikovanije organizovati. Nakon opsežnih postprodikcijih zahvata i editovanja, kvalitet demo snimka podignut je na najviši mogući nivo – ističe naš sagovornik.

Armageddon - Lavica i Polaris

Takođe, treba naglasiti da su za sve pesme sa albuma urađeni spotovi, u video produkciji Čabe Nemeta i Rastka Perišića.

– Radio drama Ukleta šuma 2018. takođe se nalazi na ovom albumu, kao bonus pesma u produženom izdanju. Takođe metal verzija pesme „Ukleta šuma“ je postprudcirana, produžena i obogaćena dodatnim vokalima, introm i outrom – kaže Letić.

Originalni artwork albuma Duhovi šume delo je umetnika Čabe Nemeta. Online izdanje postavljeno je na besplatno preuzimanje preko zvaničnog sajta benda Armageddona. U planu je i fizičko izdanje ovog albuma.

Kada je o V.I.T.R.I.O.L.-u reč, album Šapat prošlosti je koncertno izdanje iz Studija M, prve postave ovog projekta koji će biti objavljen 19 godina nakon ovog koncerta. Svi snimci su, prema Letićevim rečima, postproducirani, uklonjeni su šumovi, ali je u potpunosti očuvana atmosfera koncerta, uz aplauze publike.

Vitriol - Šapat prošlosti

Na albumu se nalazi 16 autorskih kompozicija, od kojih četiri nikada nisu studijski snimljene.

– Zvučno su zabeležene jedino na ovom nastupu, tako da predstavljaju prave raritete, pošto prvobitna postava ansambla više ne postoji. Bonus kompozicija je engleski tradicional „Greensleeves“ iz XVI veka. Na izdanje su uključene još dve pesme, „Uspomene“ i „Šumska vila“, izvedene uživo u jutarnjem programu RTV-a u martu 2004. godine – kaže Letić.

Ceo album je postavljen na besplatno preuzimanje preko oficijelnog sajta ansambla. Artwork je delo renesansnog slikara Hijeronimusa Boša, prilagođeno za format diska od strane Čabe Nemeta.

Specijalno za ovu priliku, pored dva navedena albuma, sa navedenih sajtova, postoji i ekstra iznenađenje – besplatno preuzimanje 14 autorskih izdanja Đorđa Letića (12 Armageddona a i dva V.I.T.R.I.O.L-a).

(SMP)

Komentari