Novosadski sympho heavy metal sastav Armageddon povodom Noći veštica, objavio je specijalno izdanje – radio dramu „Ukleta šuma“, inspirisanu muzikom „Altum Silentium“ novosadskog kompozitora Stevana Divjakovića.

Reč je, kako kažu iz benda, o muzičkom eksperimentu koji iskače iz kalupa metala.

„Samo po mračnoj tematici i gotskom ambijentu, ova kompozicija ostaje bliska metalu, ali nema virtuoznih dvoboja električnim gitarama, dubokog oranja petožičanim bas gitarama u spuštenom štimu, dublih bas bubnjeva ispaljenih u rafalima, kao ni prepoznatljivih vokala naših pevača, širokog glasovnog opsega. Umesto toga, hladnoću u kostima i ježenje kože, izazvaće vam Simfonijski orkestar i hor Srpskog Narodnog Pozorišta iz Novog Sada, uz demonsku naraciju Đorđa Letića. Svojom sumornom poemom i autentičnim zvučnim efektima, Letić vas neumoljivo uvlači u „lavkraftovski“ svet drevnih bića – Mračnjaka, koji su vladali našom planetom, davno pre pojave ljudi“, navodi se u saopštenju, i dodaje da se ovde ne radi o standardnoj formi radio drame, već se „hrabro zakoračilo korak dalje“.

„Dok vas narator postepeno uvodi u dark fantasy priču, reči izgovorenog teksta volšebno se materijalizuju pred vašim očima, lukavo naglašene video animacijom i specijalnim zvučnim efektima! Uz hipnotišuću muziku u pozadini, koja vas neminovno uvlači u svoj košmarni vrtlog, shvatate da ste napravili kobnu grešku, ukoliko ste zakoračili u Ukletu šumu, ugasili svetlo i stavili slušalice! Zvučni horror efekti vrebaju u zasedi, a onda napadaju iznenadno, brutalno i nemilosrdno iz svih pravaca, u cilju da probude iskonske strahove, duboko zakopane u vašoj podsvesti. Ali, ovo iskustvo morate lično doživeti, pošto se rečima ne može dočarati ni delić magije, vešto utkane u sedmominutno putovanje, kroz vremensku crvotočinu, između naše i Mračne Dimenzije“, navedeno je u saopštenju.

Armageddon - Ukleta šuma

Muziku Stevana Divjakovića „Altum Siletnum“, izveo je hor i orkestar Srpskog Narodnog Pozorišta iz Novog Sada, a za ovu kompoziciju urađena je i baletska predstava, koja je na redovnom repertoaru SNP-a.

Tekst, naracija, horror zvučni efekti i scenario radio drame, delo su Đorđa Letića, dok je za artwork i dark fantasy video koncept, bio zadužen umetnik Csaba Nemeth. Za video montažu, animaciju i vizuelne efekte zaslužan je Magister Nocturnal.

Online izdanje radio drame „Ukleta šuma“ dostupno je za besplatan download sa zvaničnog sajta benda, a isto je podržala i izdavačka kuća Tmina Records.

(SMP)

Komentari