Objavljen je prvi teaser za dokumentarni film Kontakt, reditelja Mihajla Obrenova (Dreddup), čije prikazivanje je najavljeno za septembar. Film se bavi ekstremnom, alternativnom i underground muzičkom scenom Novog Sada, a obuhvaćen je period 1989-2017. godine.

Rad na ovom nesvakidašnjem projektu trajao je tri godine. Za film govori 140 sagovornika, mahom iz alternativne priče, dok se među sagovornicima nalaze i metalci: Dušan iz War Engine, Blaža iz M.A.D:Goya, Khargash iz Obscured/Khargash, Mlađa iz Frozen Moonlight, Straja iz Riverroth, Gumeni iz Ground Zero, Poda iz Fear of Dog, Konstantin Polzović iz Explosive Records, te brojni drugi.

Mihajlo ObrenovNa pitanje šta ga je inspirisalo da uradi ovaj dokumentarac, Obrenov kaže da se ideja nametnula kao logična, s obzirom da je godinama skupljao audio i video snimke, fotografije, postere i sve ostalo vezano za alternativnu i underground scenu.

– Takođe, po profesiji sam filmski reditelj i još se bavim underground muzikom, te je nekako logično došlo do toga da svoju ljubav prema undergroundu uobličim i u jedan film. Krenuo sam u rad pre tri godine, samo godinu dana bilo je potrebno za rađenje istraživanja i sklapanje hronologije istorije novosadskog undergrounda, drugu godinu sam posvetio sakupljanjem video i foto dokumentacije za film i u tome su mi pomogli mnogi ljudi, koji isto kao i ja, dele ljubav prema undergroundu. Zatim je usledio mukotrpan deo posla sređivanja, retuširanja, digitalizacije raznih formata traka, super 8, beta, betamax, vhs, vhs-c, dv itd. Treća godina bila je odvojena za snimanje intervjua i samu montažu filma – rekao nam je Obrenov, i istakao da se u filmu nalaze snimci i fotografije koje niko nije bio u prilici do danas da vidi.

– Ovaj film želi da pokaže neku drugu stranu novosadske muzike koja je isto toliko bila vredna i dobra, ali na nju mediji nisu obraćali pažnju, iako je veoma bitna. Film ne sadrži cenzurisane elemente, sve je onako kako su sagovornici ispričali. Ovo će biti vredan dokument i putokaz za generacije koje dolaze – kaže Mihajlo.

Film će svoju premijeru ugledati tokom septembra meseca, a tačan datum prikazivanja biće poznat u predstojećem periodu.

(SMP)

Komentari