Srpski gitarski virtuoz Borislav Borko Mitić održao je aktustični koncert u muzičkoj kući “Metropolis”. Bio je to drugi Borkov “povratnički” nastup u Srbiji nakon svirke 4. juna tekuće godine, a gitarista je na svojoj Facebook stranici objavio brojne fotografije sa fanovima, muzičarima i novinarima, među kojima su Vlada Džet i ekipa 202-ke, članice bendova Jenner i Void Inn i ostali, te pozvao na ujedinjenje metal populacije!

„Metalci,… Borko, vas buduci „ministar kulture“ vam porucuje – ujedinite se!“, naveo je gitarista na svojoj Facebook stranici.

Mitić je na koncertu izveo autorske kompozicije aranžirane za akustičnu gitaru, a sa njim je, na pratećoj gitari nastupio i Nebojša Mitrović. Takođe, specijalni gost bio je i mladi gitarista Johnny Ranković, inače Borkov učenik. S obzirom da je Borko već duži niz godina aktivan van granica Srbije, te da domaći mainstream mediji uglavnom ostaju nemi na njegove uspehe u inostranstvu, sa njegovim radom na ovim prostorima upoznati su pretežno zagriženi ljubitelji heavy metal i gitarske muzike. Podsećanja radi, Borko iza sebe ima četiri studijska ostvarenja, albume Fantasy (1992), Borislav Mitic (1999), The Absolute (2009) i Electric Goddess (2013), od kojih je prvi pomenuti objavljen u Srbiji, a naredna tri za jednu od najjačih izdavačkih kuća kada je reč o virtuoznoj gitarskoj shred svirci, kanadski Shrapnel Records.

Borislav Mitić

U nedavnom intervjuu za portal Headliner.rs Mitić je, na pitanje koja je razlika između srpske i američko/kanadske muzičke scene, istakao da je jedan od najvećih problema kod nas, nedostatak entuzijazma.

– Stalno se vrti nekolicina istih izvođača, po svim festivalima, po nekom ključu, i to je to. Ovde ima sjajnih mladih bendova i muzičara sa kojima nema ko da radi, i mogla bi se napraviti zaista jaka i profitabilna scena, vodeća u regionu. Ali, čini se da ovde niko nije posebno zainteresovan da gradi neku novu rock scenu. A tako se gube i novac i kvalitet, i nada i kulturni uticaj – smatra Mitić.

Borislav MitićOn je takođe izrazio nadu da u Srbiji postoje talentovani mladi “Borislavi Mitići”.

– Ja sam se trudio da ih bude, zato sam i radio sve ovo, još od ’90-ih, da bih ih inspirisao. Dešava se danas da mi pišu mladi gitaristi i govore koliko sam imao uticaja na njih kad su me slušali kao klinci, još u mojim ranim danima, ’90-ih. Ljudi pamte razne moje nastupe na TV-u, gitarijadama i slično… Mislim da ima klinaca u Srbiji čije vreme tek dolazi, koji će biti jaki i postaviti stvari na pravo mesto. Danas ima mnogo više informacija nego pre, kad sam počinjao, gde nismo imali ništa osim licencnih LP ploča, Radija 202 i Vlade Džeta i svega nekoliko rock časopisa: ITD, Džuboks i Rok 82, pa očekujem da će se pojaviti neki još neverovatniji i nezaustavljivi mladi rock gitarista, koji će prodrmati svet. Nadam se da ovde neće biti ignorisan i onemogućen da radi, i biti prinuđen da ide u inostranstvo da traži svoj komad hleba – rekao je Mitić.

Borko se u intervjuu za Headline.rs osvrnuo i na temu propasti rock muzike u Srbiji, a koja je već godinama na aparatima za reanimaciju, kao i na problematiku online piraterije.

– Mislim da su aparati isključeni odavno. Rokenrol je globalno u krizi, ponajviše zbog decenije piraterije na Internetu, YouTubea, torenata i slično, što direktno pogađa industriju. Teško je nekome nešto prodati, ako se može nabaviti besplatno jednim klikom. Stvari se sada menjaju i ceo sistem distribucije, reklame i poslovanja je u previranju. Ali želim da verujem da će kriza biti prebrođena. Ipak, problem rokenrola kod nas je nešto drugačiji. U nekom trenutku je došlo do zamena teza, gde se jedna generacija bendova koji su svirački i muzički loši i neinventivni pokušala nametnuti kao nešto kvalitetno, a to je bilo daleko od istine. I tako se od toga pokušao napraviti mainstream rock muzike i glavna scena, koja zapravo pripada undergroundu. To je velikim delom izazvalo krah rock scene i nezainteresovanost publike, koja se okrenula nekoj drugoj vrsti muzike, koja je možda bila tupava, ali čija je pojava bila glamuroznija i atraktivnija. Prava rock muzika, kao i hard rock i heavy metal postali su nepoželjni, kao na nekakvoj crnoj listi, i dovedeni do nivoa izumrlosti, a samo oni su mogli biti kontrateža tzv. narodnjačkoj sceni, koja i nije naša, već zapravo prepevana grčka muzika. Nekome je sve to, valjda, bilo u interesu. Kome, kako i zašto, time nek se bave drugi. Verujem da će se pojaviti menadžeri koji će shvatiti da se od prave hard rock, pop rock, metal muzike može napraviti posao i da će uložiti sredstva, osnovati novu scenu, nove medije i obnoviti istinski rock izraz u Srbiji – kaže Mitić, koji je, na šaljivo pitanje šta će biti kad poraste, odgovorio: ministar kulture!

Borko i Aleksandra (Jenner)

Borko i Aleksandra (Jenner)

Borko i Jelena (Void Inn)

Borko i Jelena (Void Inn)

Borko, Nebojša i Vlada Džet

Borko, Nebojša i Vlada Džet

(SMP, Foto: Facebook / Borislav Mitić)

Komentari