Glavna mana What I’ve Become je nedostatak pravog bubnjara, te sa nestrpljenjem očekujem dugosvirajući album The 11th Commandmenta, gde će ta mana biti (nadam se) eliminisana. U svim drugim elementima, Saša Grujić je pokazao solidnu veštinu i dokazao da i jedan jedini čovek, kada ga vodi strast i vera u sebe, može uraditi mnogo

Saša Grujić (alias Alex Krendor) i The 11th Commandment su jedno te isto. Jedna vizija, jedna volja iliti one-man projekat, koji je nastao u Vranju 2005, postao ozbiljniji 2013, da bi od ove godine nastavio svoj rad u Beogradu, za sada uz pomoć Marka Nenadovića (novog bubnjara Scaffolda), tražeći nove muzičare za novi početak. U novi početak spada i What I’ve Become EP, originalno izašao 2014. kao samizdat, a sada u novom ruhu i za pravu izdavačku kuću (Taurunum Records), nudi se potencijalnim slušaocima kao aperitiv pre glavnog jela, preciznije prvog albuma koji bi trebalo da se pojavi u skorijoj budućnosti.

Svih šest kompozicija su nešto bržeg tempa i pripadaju duhu novijeg talasa melodičnog death metala, mada se mogu čuti i neki gruv elementi proizašli iz Lamb of God škole

Šta možemo čuti na What I’ve Become? Pa, odmah na početku preslušavanja upada nam u uši da se radi o projektu jednog čoveka. Ko je slušao dosta one-man projekata zna o čemu pričam. Iako je navedeno da je ovo izdanje odradio čitav bend, ja u to jednostavno ne mogu da poverujem. Vokal i gitare je odradio sam Grujić, dok se za bubnjeve poslužio „mašinicom“, što je i najveća mana izdanja, koja ga košta prodornosti, prirodnosti i ukupnog zvučnog doživljaja.

Sledeći utisak su dobre pesme, kojima fale mali dodiri koji bi ih učinili još ubedljivijima, ali i ovako su sasvim u redu. Svih šest kompozicija su nešto bržeg tempa i pripadaju duhu novijeg talasa melodičnog death metala, mada se mogu čuti i neki gruv elementi proizašli iz Lamb of God škole. Meni su se na prvu loptu svidele uvodna “Vivemus in Gehennam” i “Forsaken”, da bi u kasnijim preslušavanjima i ostale numere pokazale svoje čari.

Produkcija je onakva kakvu očekujete od većine srpskih metal albuma (iako se situacija postepeno menja nabolje) i mada se sve razgovetno čuje, jednostavno osećate da tu nešto fali, te da je previše oslanjanja na kompjuter kao alfu i omegu ugušilo ono što je najvažnije u rock muzici uopšte, a to je osećaj žive svirke.

Kao što sam već naveo, glavna mana What I’ve Become je nedostatak pravog bubnjara, te sa nestrpljenjem očekujem dugosvirajući album The 11th Commandmenta, gde će ta mana biti (nadam se) eliminisana. U svim drugim elementima, Saša Grujić je pokazao solidnu veštinu i dokazao da i jedan jedini čovek, kada ga vodi strast i vera u sebe, može uraditi mnogo.

Spisak pesama:

1. Vivernus in Gehennam
2. God of War (Ares)
3. A Stream of Sorrow
4. Pain Unknown
5. Forsaken
6. Never Forget

The 11th Commandment - What I've Become EP (reizdanje 2016.)
Produkcija72%
Originalnost76%
Vizuelni identitet81%
Uverljivost83%
78%Finalni utisak

Komentari