Free Nation je mogao biti pravo uživanje za ljubitelje heavy metala, ali će verovatno završiti u zapećku zahvaljujući nikakvoj produkciji. Nadajmo se da će na sledećim izdanjima doći do velikog poboljšanja u tom departmanu

  • Žanr: Heavy Metal
  • Izdavač: Dream Records, 2014.
  • WebZvekan.com
  • Piše: Sava Karadžić

Da li volite Painkiller? Veliki ste poštovalac “Ripper“ Owens ere Judas Priesta? Zahvalni ste svemogućoj sili što nam je podarila prva dva izdanja Halfordovog solo benda? Ako su odgovori na postavljena pitanja pozitivni, velike su šanse da će vam se svideti i Free Nation.

Ono što nam Metal Machine nudi na svom prvencu jeste totalno, iskreno i nepritvoreno obožavanje drugog dela karijere Judas Priesta i prvih solo izdanja Rob Halforda. To znači da će vas sve, ali bukvalno sve podsećati na ove metalne velikane, što može imati pozitivnu ili negativnu konotaciju, u zavisnosti od vašeg poimanja umetnosti.

Pokretač Metal Machine je Subotičanin pod imenom Čaba Zvekan, inače izuzetni heavy metal pevač (znamo ga iz grupa Raven Lord i Exorcism), koji na albumu Free Nation vrši odlično kopiranje Halfordovog vokala, sa dosta svojih primesa (pogotovu u donjim lagerima). Pored pevačke dužnosti, Zvekan je zadužen i za klavijature, dok je gitarski zadatak podelio sa drugim (studijskim) članom benda, Pierre Andre Mougenotom, koji je usput sasvim korektno isprašio i bubnjeve.

metalmachine02

Ono što sprečava Free Nation da bude monumentalna kopija Judas Priesta/Halforda jeste očajna, maltene neslušljiva produkcija! Izdati u današnje, tehnološko vreme album sa ovakvom “produkcijom“ graniči se sa kriminalom! Zamućeni, mutni i često neraspoznatljivi gitarski rifovi “bore“ se grčevito sa bubnjevima (koji kao da nisu prošli ni demo fazu) za dašak vazduha, ne bi li se predstavili u pravom svetlu, ali sve uzalud, pošto je finalni utisak više nego otužan.

Ipak, onaj ko može/hoće da pređe preko katastrofalne produkcije i malo naštimuje uši, može često čuti prave bisere od pesama, pošto bi Free Nation u neko bolje vreme ladno mogao da prođe kao treći Halfordov solo album, umesto bledog Made of Metal. “Nailed to the Cross“, “Black Sun“ ili “Morning Star“ su pesme koje verovatno najbolje reflektuju kvalitet samog materijala, sa razornim rifovima koji teraju na mlataranje, ludačkim bubnjarenjem i glasom koji će vam maltene odšrafiti glavu u svojim visokim registrima.

Free Nation je mogao biti pravo uživanje za ljubitelje heavy metala, ali će verovatno završiti u zapećku zahvaljujući nikakvoj produkciji. Nadajmo se da će na sledećim izdanjima doći do velikog poboljšanja u tom departmanu, pošto na svim ostalim (muzičkim) poljima Metal Machine dobija prolaznu ocenu.

Spisak pesama:

1. Skull And Bones
2. Nailed To The Cross
3. Detox
4. Morning Star
5. World Of Tempation
6. Hellraiser
7. Lord of War
8. Black Sun
9. Free Nation

Metal Machine - Free Nation
Produkcija16%
Originalnost47%
Vizuelni faktor64%
Uverljivost85%
53%Finalni utisak

Komentari