The Exorcism je veoma obećavajuće debitantsko ostvarenje, koje nam budi velike nade za budućnost Thundersteela

  • Žanr: Heavy Metal
  • Izdavač: Tmina Records, 2015.
  • Web: Facebook
  • Piše: Sava Karadžić

Verovatno ste primetili kako je reč „retro“ u zadnjih nekoliko godina dobila negativnu konotaciju, bar što se tiče sveta muzike. E, pa, u redovima koji slede, biće upravo reči o nekim prošlim dobima upakovanim u novo ruho. Radi se o mladoj heavy metal grupi Thundersteel (osnovanoj 2012. godine u Novom Sadu) i njihovom prvencu The Exorcism, izdatom za domaću izdavačku kuću Tmina Records (podetiketu Grom Recordsa).

Sve na ovom izdanju vrišti, miriše i vuče na ’80-te godine XX veka! Počećemo sa velikim rifovima Radovana Miljića, koji u sebi možda nemaju preveliku originalnost (koje u današnje vreme i ne može biti), ali zato u ušima slušaoca stvaraju onaj stari osećaj koji je trajao do početka devedesetih godina, a koji su stvarali bendovi tipa Judas Priest, Armored Saint, Dio, Manowar ili Riot. Na zvučni zid Miljićeve gitare odlično naležu bas deonice Nebojše Bjeletića i po svim heavy metal šablonima (u pozitivnom smislu) odsvirani bubnjevi Dejana Ćetkovića.

thundersteel002

Stižemo i do četvrtog člana Thundersteela, pevača Miloša Krsmanovića, koga smo najpre upoznali u dugobivstvujućem projetku neumornog Đorđa Letića, Armageddon. Ovaj mladić ima jedinstvenu boju glasa na našoj sceni, što ga čini prepoznatljivim i čime izvlači i sam Thundersteel iz povelike skupine srpskih grupa koje sviraju tradicionalni/retro hard rock i heavy metal. Način na koji Krsmanović peva i njegov tonalitet odmah me je podsetio na Filipa Žmahera (seća li ga se ko?) i njegovo raskošno izvođenje na fenomenalnom Tornadovom albumu Triumph of the King. Miloš je pravo osveženje na našoj sceni i nadam se da ću ga u budućnosti slušati što češće.

Sadržaj tekstova (otpevanih na engleskom jeziku) možete i sami pogoditi iz naziva grupe, što će reći da se radi o klasičnim temama vezanim za heavy metal, dok je produkcija solidna i ostavlja dosta prostora za popravke na sledećim izdanjima.
Što se tiče samih pesama, radi se o kvalitativno prilično ujednačenom izdanju, na kome nema praznog hoda, počevši od uvodne i razarajuće „Anger on the Road“ (koju ste u demo varijanti mogli da čujete na našoj kompilaciji Serbia Goes Heavy), pa do završne (i takođe razbijačke) „Past Time Lords“, između kojih nailazimo i na mističnu/okultnu atmosferu u nalovnoj „Grotesque/The Exorcism“, kao i na „pesnice u vazduhu“ nabojem nabijenu himnu „Ride the Trigger“.

Sve u svemu, The Exorcism je veoma obećavajuće debitantsko ostvarenje, koje nam budi velike nade za budućnost Thundersteela.

Spisak pesama:

1. Anger on the Road
2. Outlaws Lament
3. Ride the Trigger
4. Sail Away
5. Stand Up
6. Idols Castle of Light
7. Lock ’em Out
8. Grotesque
9. The Exorcism
10. Past Time Lords

Thundersteel - The Exorcism
Produkcija79%
Originalnost68%
Vizuelni faktor82%
Uverljivost88%
79%Finalni utisak

Komentari