Unveiling the Origin je veoma dobar EP koji preporučujem svim ljubiteljima „starog“ melodičnog death metala i onima iz mlađih generacija koji bi se sa njime hteli/trebali upoznati

  • Žanr: Atmospheric Death Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2014.
  • Web: Anguishsublime.com
  • Piše: Sava Karadžić

Posle desetogodišnje studijske pauze, Anguish Sublime su se vratili sa novim izdanjem. Predvođeni osnivačima: gitaristom Aleksandrom Crnobrnjom i Arpadom Takačem (Tales of Dark…), jednim od vodećih glasova srpskog ekstremnog metala, predstavili su nam EP Unveiling the Origin.

Ono što se na ovom albumu može čuti jeste melodični death metal stare (skandinavske) škole (npr. Dissection, Unanimated, Eucharist, Dark Tranquillity), što u prevodu znači odsustvo modernih elektronskih rešenja i klavijatura (uglavnom), ali je to više nego nadomešteno sa obilnom upotrebom predivnih melodija i atmosfere koja itekako fali melodičnom death metalu novog milenijuma (čast izuzecima).

Na Unveiling the Origin imamo pet naslova i samo tri kompletne pesme, od kojih svaka nosi svoj pečat. Meni su posebno legle „mirnija“ i melodijama nafilovana „Worm’s Eye-View“ i „Coffin for a Frozen Desire“, koja bi slobodno mogla da prođe kao je jedna od izgubljenih pesama sa kultnog Storm of the Light’s Bane.

Arpad Takač me uvek oduševi svojim glasom (ala Aaron iz My Dying Bride), što je potvrdio i na ovom izdanju, dok je Crnobrnja ponudio pregršt razbijačkih rifova i kvalitetnih muzičkih rešenja. Žao mi je što ovaj EP nema „živog“ bubnjara, koji bi sigurno još više upotpunio pozitivan rezultat. Ovako imamo „mašinu“ koja čak nije ni odrađena kako je mogla biti, te zvuči tanko i često je gurnuta u pozadinu. Anguish Sublime tek sa klasičnim bubnjarem mogu u studijskom okruženju dostići pun potencijal, onaj potencijal koji imaju uživo i koji su tokom godina pokazali/dokazali na nebrojenim svirkama.

Na sajtu grupe stoji kako će Anguish Sublime ubuduće biti pre svega studijski projekat, što je tužna vest koja (nadam se) nije i definitivna, s obzirom na to da je Unveiling The Origin veoma dobar EP koji preporučujem svim ljubiteljima „starog“ melodičnog death metala i onima iz mlađih generacija koji bi se sa njime hteli/trebali upoznati.

Spisak pesama:

1. Damnation Code
2. Worm’s Eye-View
3. Coffin for a Frozen Desire
4. Cycloneheart Vertigo
5. Episode Andromeda

Anguish Sublime - Unveiling the Origin
Produkcija64%
Originalnost71%
Vizuelni faktor76%
Uverljivost87%
75%Finalni utisak

Komentari