Po prvi put u svojoj istoriji, Srbija ima progressive power metal bend!

Slavlje poštivalaca melodičnog metal zvuka kod nas, sa ovim izdanjem, konačno može da počne. Ovaj album, pod imenom Priče o vremenu ima višestruki značaj, koji će tek budućnost moći u potpunosti da sagleda.

Alogia je projekat-bend braće Branković (Srđana i Miroslava), lidera kultnog srpskog technical death benda Psychoparadox iz Smedereva. Oko sebe su sakupili zaista impresivnu ekipu, kako muzičara, tako i pevača. Na ovom albumu se pojavljuju čak tri lead pevača: Nikola Mijić, Bojan Milovanović i Ivica Lauš, finalisti 3K-Dur takmičenja pevača. Sva trojica su sa oduševljenjem prihvatila da pevaju i tako učine ovaj album kompletnim. Još kad se na sve doda i produkcija (Paradox studio, vlasništvo Brankovića), koja je dosta dobro odrađena, rezultat je remek-delo neopisive važnosti u vreme kad ovakva muzika ni minimalno nije zastupljena na ovim prostorima. Publike još i ima, ali bendova nikako. Jedan od glavnih (ako ne i glavni) razlog je i taj što svi znamo kakvo je tehničko umeće potrebno da bi se ovaj žanr metala svirao. Međutim, ipak ima hrabrih ljudi, koji su se odlučili uhvatiti u koštac sa tim, i po prvi put u svojoj istoriji, Srbija ima progressive power metal bend!

Sam album sadrži 14 kompozicija (plus jedna bonus pesma) međusobno povezanih, tako da se utisak kvaliteta ne gubi ni u pauzama između pesama. Same pesme su spojene kratkim instrumentalima, zaista super odrađenim. Za prvi album – realizacija za 5.

Po nazivima pesama možete zaključiti da je album otpevan na srpskom. To je šlag na torti i potez koji značaj ovoga albuma višestruko uvećava, jer će tako dospeti i do kruga slušalaca koji ne bi obratili pažnju da je otpevan na engleskom. Tekstovi su filozofskog karaktera, većinom bazirani na temu „vreme i prostor“, odrađeni na način kako to samo svetski progressive metal bendovi mogu. Na kvalitetu se ni najmanje ne gubi zbog već pomenutog srpskog jezika. Naprotiv – ovim se dokazalo da naš jezik ne bi trebalo da predstavlja nikakvu prepreku u postizanju savršenstva.

Ovaj album bi se mogao nazvati i „uputstvo za korišćenje power-progressivea“, jer on široke neupućene mase, putem kompozicija uvodi u veličine ovoga žanra. Pojedine pesme urađene su baš u slavu/podsećaju na vodeća imena tog pravca, pa se paralele sa Rhapsody, Labyrinth i sl. mogu lako povući (ovde bi valjalo napomenuti i da je pesma „Zar sunce već zalazi“ zapravo obrada Conception hita „Roll the Fire“, a „Sećanje na slike iz sna“, Pretty Maids – „A Place in the Night“). Time se skreće pažnja onima koji do sada nisu imali prilike da se susretnu sa njima, da obrate pažnju. Takođe se nadam da će ovaj album uticati i na mlađe ljude koji počinju da se bave muzikom, da počnu da sviraju ovaj stil, jer vežbom ništa nije nemoguće.

Na kraju, još da uputimo sve čestitke ljudima koji su reazlizovali ovaj album, pionirima srpske power/prog metal scene, a to su redom:

Nikola Mijić – vokali
Miroslav Branković – solo, akustične, ritam gitare, guitar synth, fretless bass, bas
Srđan Branković – ritam gitare, guitar synth, bas
Branislav Dabić – klavijature, prateći vokali
Ivan Vasić – bas gitara
Damir Adžić – bubanj, udaraljke

Gosti:

Ivica Lauš – vokali
Bojan Milovanović – vokali
Ana Useinović – prateći vokali
Nemanja Plazinić – prateći vokali
Aleksandar Radojičić – udaraljke, frula

Alogia – Priče o vremenu spisak pesama:

1. Kontinuum
2. Mystica Aegyptiorum
3. Amon
4. Put u zoru života
5. Zar sunce već zalazi
6. Bajka
7. Lament
8. Tonem u san
9. Igra
10. Astralni horizonti
11. Sećanje na slike iz sna
12. Iznad vremena
13. Uvertira Solemnis
14. Samson
15. Gizmo (bonus)

Komentari