Sirovi old school black/death metal, sa neizostavnim thrash rifovima, ponegde sa Mercyful Fate atmosferom, bez gubljenja intenziteta

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Wolfcult Records, 2003.
  • Web: The-stone.cjb.net
  • Piše: Nebojša Lakić

Došlo je vreme da progovorimo i o ovom izdanju. Tragom hromoga vuka nije novi album sastava The Stone. To je izdanje koje treba da posluži kao most u pauzi do sledećeg full-length albuma.

Bend je odlučio da na CD-u fanovima ponudi prva dva demo snimka, koja do sada nisu bila nabavljiva u toj varijanti – Serbian Wood i Killed by the Sun. To su pesme od broja tri pa do poslednje, devete. Dok su prve dve pesme, „Neba nigde nema“ i „Tragom hromoga vuka“ dve potpuno nove, do sad nigde objavljene pesme. Snimljene su krajem decembra 2002. u beogradskom studiju Kazablanka, a krasi ih specifična The Stone produkcija, malo izoštrenija nego do sada, sa glasnijim vokalom, čišćim bubnjem… Iako nisam dobio informaciju da u prvoj pesmi postoje klavijature, zakleo bih se da se čuju na momente. Dosta tiho, ali atmosferično i jasno, upotpunjuju ovu numeru. Ove dve pesme pokazuju kojim pravcem će bend da se kreće u budućnosti.

Brze gitare su već zaštitni znak ovoga benda, sve u srednjim i visokim registrima. Za razliku od prethodnog albuma, ovde nam se prvi put predstavio novi bubnjar benda Aksinomantijan, koji udara upravo kako i treba ovom bendu. Međutim, moram mu zameriti početak pesme „Neba nigde nema“, gde se jasno čuje da ispada na duploj bas pedali. Ne znam kako je to promaklo ušima ovako iskusnih muzičara, ali eto, dešava se izgleda i to.

Što se tiče pesama sa prva dva demo snimka, ne bih puno o njima, jer svi fanovi ovog benda ih smatraju kultnim izdanjima, a činjenica je da su prezentovali srpski black metal u doba kad to niko drugi ovde nije radio (ili još bolje – kad je malo ko znao šta je black metal uopšte!). Sirovi old school black/death metal, sa neizostavnim thrash rifovima, ponegde sa Mercyful Fate atmosferom (naravno, sa prva dva albuma), bez gubljenja intenziteta.

Nadam se da ćete naći načina da dođete do ovog, u svakom slučaju važnog izdanja, a svi zajedno čekajmo novi album jednog od najvećih metal bendova naših prostora.

The Stone – Tragom hromoga vuka spisak pesama:

1. Neba nigde nema
2. Tragom hromoga vuka
3. My Demonic Face
4. I Am Immortal
5. Killed By the Sun
6. Serbian Wood
7. Morana
8. Pagan Land
9. Vihor paganske osvete

Komentari