Totalno opušteno i prijatno, oseti se mladalački duh, koji bih istakao kao najbitniju stranu ovog izdanja

  • Žanr: Heavy Metal
  • Izdavač: One Records, 2003.
  • Web: Apocalypsetb.tk
  • Piše: Nebojša Lakić

Apocalypse su novo ime na srpskoj melodic heavy/power metal sceni. U pitanju je mlađi sastav koji dolazi iz Trebinja, najjužnijeg grada u RS. Naravno, blizina mora, klima, morali su uticati na to da se tamo svira ovaj podžanr metala (znamo koliko sličnih bendova dolazi iz Italije, upravo iz istog razloga). Priznaćete da je teško svirati gothic/doom/black u tako toplim krajevima, gde sunce zrači samo pozitivnom energijom.

Moj prvi susret sa njihovom muzikom izgledao je ovako: sedim u kući i gledam neku seriju, kad me zove prijatelj i kaže: „prebaci na RTRS“. I ja to učinim. Kad tamo, gomila čupavaca (bile su prisutne i dve devojke, koliko se sećam, jedna na vokalima, a druga na klavijaturama) headbanguje, a sa zvučnika izlazi heavy/power veoma prijatnih melodija. Vidim da je u pitanju manifestacija „Leto na Trebišnjici“ (po reci koja protiče kroz Trebinje, očigledno), i onda ih voditelj najavi: „I to je bio naš mlad i perspektivan sastav Apokalipsa“. Ja nisam mogao da verujem da i u Trebinju postoji takav bend. Pozitivna energija njihovog nastupa me oduševila. To je bilo pre otprilike pola godine. Danas, njihov CD mi se vrti u playeru, upoznali smo se, i povezali za buduću saradnju. Sve u svemu – bogatiji smo za jos jedan bend.

CD je snimljen u studiju Paradox, u periodu između 27.9. i 4.10.2002. Kad uzmemo u obzir činjenicu da su ovi momci u proseku 1984. godiste, ne možemo, a da ne zaključimo da su uradili fantastičan posao. CD je skoro objavljen za beogradski One Records, koji sve više vremena posvećuje metal bendovima (Alister, Bombarder, Alogia…).

Kao što se da zaključiti po nazivima pesama, većina ih je na srpskom jeziku. Već pri slušanju prve pesme, odmah sam zapazio veoma prijatno odrađene klavijature, kao i sveukupnu svirku. Totalno opušteno i prijatno, oseti se mladalački duh, koji bih istakao kao najbitniju stranu ovog izdanja. Nema ovde preteranog filozofiranja – svi udarci su na svom mestu, vokal je OK, gitare… Kao najbolje pesme, da pomenem „1389“ (svi znate šta se desilo te godine, zar ne?), definitivno najjaču stvar na albumu, pa „Crucifixion“, „Svijet Iluzije“… Moramo spomenuti i odličan etno instrumental „Sumrak Vizantije“, u kojem je pokazan svirački potencijal ovih momaka. Odlican početak.

Beogradska publika je imala priliku da ih vidi uživo pre par nedelja (mi smo nažalost zakasnili na njihov nastup – nikad ne putujte Šabačkim prevoznikom!), i po onome što sam čuo, ostavili su dobar utisak. Samo napred braćo i bez posustajanja!

Spisak pesama:

1. Između Života i Smrti
2. 1389
3. Svijet Iluzije
4. Vječna Tajna
5. Crucifixion
6. Sumrak Vizantije (instrumental)
7. Igra

Komentari