Specifičan potez na domaćoj sceni, split promo CD sa tri benda

  • Žanr: Cyber Black Metal – Prog Black Metal – Doom / Gothic Metal
  • Izdavač: Split Promo CD, 2003.
  • Web: –
  • Pišu: Nebojša Lakić i Boško Radišić

Draconic je relativno novo ime na domaćoj sceni, iako se sastav pod malo drugačijim imenom (Drakonik) pojavljivao s vremena na vreme po medijima. Međutim, nova postava je oformljena, a jedini originalni član je lider benda Branislav Stanković Antares, klavijaturista/pevač i ujedno i kompozitor kompletnog materijala. Ove dve pesme su skinute sa full-length albuma Conflux, na čijem se objavljivanju sada radi. Kroz njih je prezentovano sve ono čemu bend teži – progressive cyber black metal zvuk, tehnički veoma zahtevna svirka (pogotovo za bubanj i gitare), uz dva vokala, muški scream i ženski operski (devojka po imenu Mihaela Gačić – Tania, verovatno poseduje najbolji operski vokal na domaćoj metal sceni). Znači nova škola black metal zvuka, sa uzorima kao što su The Kovenant, Dimmu Borgir ili Arcturus, sa veoma izraženim klavijaturama, svemirskom tematikom (tekstovi su konceptualni) – dobili smo bend kakav je preko potreban domaćoj sceni, jer su današnja kretanja na inostranoj metal pozornici daleko odmakla, tako da bi Draconic mogli opisati i kao najmoderniji srpski metal sastav. Produkcija i snimanje su rađeni u studiju Paradox u Smederevu, a na albumu su svirali i braća Branković (Alogia, Psychoparadox) na gitarama i Damir Adžić (Alogia, Psychoparadox, Rapid Force) na bubnju. Pored pomenutih Antaresa i Tanie, tu je još i basista Milan Šuput – Atlas (Consecration). To je postava koja je postavila nove standarde, i granice metala kod nas pomerila i otvorila ka svetskim tokovima. Trenutna postava benda je znatno drugačija, ali to možete pročitati u intervjuu koji je nedavno urađen sa bendom. O pesmama smo manje više sve rekli, veoma zahtevne gitarske deonice, atmosferične klavijature sa odličnim svemirskim pasažima, bubanj odsviran od strane najboljeg domaćeg metal bubnjara… jednostavno, ovom materijalu ne fali apsolutno ništa, osim eventualno malo bolje produkcije (najviše na zvuku bubnja). Sve ostalo je sam vrh, i meni lično – ovaj album spada u top 5 domaćeg metala svih vremena. Ostaje da sačekamo da se album objavi, što će se desiti ubrzo ( draconic@yubc.net).

Nebojša Lakić

Interfector je za mene trentuno jedan od najinteresantnijih srpskih bendova. Tri pesme koje se nalaze na ovom promo disku treba da posluže za predstavljanje njihovog prvog dugosvirajućeg albuma snimljenog u Beogradu u studiju Kazablanka tokom prošlog decembra, albuma nazvanog The Force Within. Mother Serbia je od samog početka postala jedan od njihovih koncertnih favorita i pesma koja obavezno otvara svaku svirku. Nisam siguran kako bih opisao muziku koju ovaj bend svira, jer momci kombinuju različite elemente koje je svaki član uneo u bend. Ova mešavina ume da zbuni, ali na posletku zvuči veoma dobro. Kao što ste već mogli pretpostaviti, Mother Serbia je rodoljubiva pesma sa uvodnim stihovima na srpskom, dok je ostatak pesme na engleskom jeziku, a otvara je i kratak intro na kom se čuje srpski nacionalni instrument – gusle! S Druge Strane Svjetla nastavlja u istom mračnom, mizantropičnom stilu, sa hladnom atmosferom nekih modernih gothic metal bendova. Ovaj element je samo pojačan gostovanjem Marte Vlahović (Abonos) koja je otpevala pozadinske vokale. Poslednja numera je obrada grupe Iced Earth, i to pesme The Dark Saga, a ja stvarno ne mogu da zamislim pesmu koja bi savršenije pristajala njihovom stilu. Ova pesma zvuči sjajno u kombinaciji sa režećim i čistim vokalima koji ne oduzimaju ništa od izvornog Iced Earth stila, dok dodaju sebi svojstven način sviranja. Upravo to je detalj neophodan da se napravi dobra obrada. Sve pesme su obogaćene zvukovima klavijatura, zahvaljujući Antaresu (Draconic, Consecration), koje učvršćuju pesme u onom atmosferičnom delu ( band@interfector.net).

Boško Radišić

Amaranth je projekat/bend pevača/gitariste beogradskog gothic/doom metal sastava Consecration, Danila. Ova pesma je skinuta sa promo CDa nazvanog I Have the Right to Remain Silent. Moram reći da sam veoma prijatno iznenađen ovim projektom. Ovde je u pitanju sastav ponajviše inspirisan sastavima Anathema i Empyrium. Odmah da kažemo ponešto i o produkciji – odlična je! Prilikom preslušavanja nikad ne bi poverovali da je ovo naš bend. Sve je majstorski odrađeno. Bubanj, gitare (akustične, električne) i naravno klavijature, koje su stvorile odličnu atmosferu. Inače, ovaj materijal je sniman u beogradskom studiju Akademija. Vokal je otpevan upravo u maniru ovakve vrste muzike – melanholično, melodično. Veoma, veoma zrelo i znalački odrađeno. Obavezno obratite pažnju na ovaj projekat, i probajte da nabavite ovaj materijal. Jedina zameka bi išla na nedostatak originalnosti, ali kome to ne smeta, sigurno će uživati preslušavajući ovaj sastav. Sa nestrpljenjem očekujem kompletan album ( danilo_amaranth@hotmail.com).

Nebojša Lakić

 Spisak pesama:

1. Draconic – Stormillenium
2. Draconic – Exordium
3. Interfector – Mother Serbia
4. Interfector – S’ Druge Strane Svjetla
5. Interfector – Dark Saga (Iced Earth cover)
6. Amaranth – Silent

Komentari