U zvuku Gordija vidljivi su i hard rock uticaji, što je logično, jer u to vreme je još uvek bila tanka linija između hard rock i heavy metal zvuka

  • Žanr: Heavy Metal
  • Izdavač: Rock Express Records, 2006.
  • Web: Rockexpress.org
  • Piše: Nebojša Lakić

„Brzi voz, burazeru!“ – Zlatko Manojlović

Metal fanovi starije generacije i te kako bi se trebali sećati heavy metal sastava Gordi. Gordi je po mnogima prvi metal sastav stare Jugoslavije, i kako ih izdavač reklamira, jedan od najboljih istočnoevropskih metal sastava 80-ih. Pakleni Trio je originalno objavljen davne 1981. za Jugoton, i predstavlja pravi omaž novom talasu britanskog heavy metal zvuka.

Sastav su u to vreme činili, pre svega internacionalni muzičar Zlatko Manojlović (gitara, vokal), zatim Slobodan Svrdlan (bas gitara, back vokali) i Čedomir Petrović (bubanj, back vokali). Celi snimak je remasterizovan, i postproduciran, dok je sačuvana atmosfera tog vremena. Bolji zvuk od ovoga u to vreme nisu imali ni najveći svetski heavy metal bendovi. Svirka je takođe na vrhunskom nivou, i na pravi način predstavlja HM kao tada vodeći metal pravac.

U zvuku Gordija vidljivi su i hard rock uticaji, što je logično, jer u to vreme je još uvek bila tanka linija između hard rock i heavy metal zvuka. Ali ako želite da čujete najzdraviji heavy metal zvuk, samo poslušajte pesmu „Strašna Riba iz Daleka“, koju bih istakao kao najbolju na ovom disku, iako je jasno da ovaj materijal nema minusa, ni sa današnje tačke gledišta. Jednostavno, sve što se htelo postići, bilo sa svirkom ili produkcijom, postiglo se.

Da bi učinili stvar još zanimljivijom, disk je obogaćen i multimedijalnim delom, kojeg čine četiri video klipa i dve bonus pesme iz 1979., a u bukletu možete pročitati detaljnu biografiju benda… E da, obratite pažnju i na veoma zanimljiv intervju sa liderom benda Zlatkom Manojlovićem, koji je objavljen u Metal Marketu (Rock Express katalogu izdanja i distro liste, glasniku Mordor Shopa). Sve pohvale za ovo reizdanje, i nastavak Serbian Metal History edicije od strane Rock Express Records!

Spisak pesama:

1. Tebi Ne Treba Niko
2. Igraj, Luduj
3. Naivna Venera
4. Strašna Riba iz Daleka
5. San
6. Put do Pakla
7. Volim
8. Ona je Žena
9. Ona i Ja
+ BONUS multimedia

Komentari