SDM je dobro, hrabro ostvarenje za to što treba da bude. Mane koje sam naveo nisu ništa što se u budućnosti ne može korigovati, jer je očigledno da su Dawn of Creation na pravom putu. Isterati ovakav album, ovde, na ovim prostorima, je poduhvat za svako poštovanje

Self-Destructive Matters, prvi dugosvirajući album niškog tech-death tria Dawn of Creation, je zaista hrabar pokušaj da se srpska scena oplemeni jednim ostvarenjem kakvo se ne sreće često na ovim prostorima. Technical death, složićemo se svi, nije baš preterano zastupljen žanr kod nas. I kako su to momci uradili? Pošteno. Nema šta. Ima svojih manjkavosti naravno, a koji album ih nema, ali ja pretpostavljam da su za većinu njih krivi uobičajeni problemi sa kojima se bendovi ovde suočavaju prilikom realizacije autorskog materijala, kao što su budžetski deficit i sl.

Bilo kako bilo, materijal je tu i meni lično se jako dopada to što su Dawn of Creation uradili. Zaista. Svirka, koja deluje da je nešto svedenija u odnosu na vladajući trend da bendovi sve više idu ka prog vodama je prilično ubedljiva, iako, realno gledajući, SDM ne donosi ništa revolucionarno. Dobri rifovi, ekipa vlada materijom, dobar vokal, sve lepo upakovano, minus utisak da je sve po standardu i da se, ponoviću, ništa preterano originalno ne dešava. Sa druge strane, snage ne fali ni malo.

Dawn of Creation

Ono što bih ja zaista voleo da čujem, i ono što bi zapravo anuliralo neke od navedenih zamerki je nešto dugačiji miks albuma. Self-Destructive Matters zvuči korektno, ali po mojim parametrima, zvuk albuma je, za ovakav žanr bar, morao biti ispoliraniji i agresivniji. Kada se analiziraju elemetni posebno može se reći da su gitare tvrde i teške, dok bubanj malko anemičan, tačnije fali mu malko energije, a bas i vokal su otpilike tamo gde treba da budu. Sve ovo ima za rezultat da paket zvuči malo mirnije nego što bi trebalo jer, kao što rekoh, rifovima snage ne fali. Fali im logistička podrška ritam sekcije.

Na koncu, album je zaokružen sjajnim artworkom koji potpisuje gosn. Nenad Tasić, od koga se vrunski učinak zapravo i očekivao. SDM je dobro, hrabro ostvarenje za to što treba da bude. Mane koje sam naveo nisu ništa što se u budućnosti ne može korigovati, jer je očigledno da su Dawn of Creation na pravom putu. Isterati ovakav album, ovde, na ovim prostorima, je poduhvat za svako poštovanje.

Dawn of Creation – Self-Destructive Matters spisak pesama:

1. Armageddon Manifesto
2. Fuck Your Blood
3. I, God (feat. Stefan Milanović of Mud Factory)
4. Walking Hatred
5. Walls
6. Damned
7. Deformed
8. Ghost to the Machine

Dawn of Creation - Self-Destructive Matters
Produkcija71%
Originalnost73%
Vizuelni identitet82%
Uverljivost81%
77%Finalni utisak

Komentari