Pred nama je nesvakidašnje izdanje koje bi svaki ljubitelj Warlorda (ali i heavy metal zvuka generalno) trebao imati u kolekciji

Godinu dana nakon što nas je tragično napustila jedna od centralnih ličnosti underground epic/heavy metal zvuka – alfa i omega američkog sastava Warlord William J Tsamis (13.03.1961 – 13.05.2021), kiparski Pitch Black Records realizovaće specijalno In Memoriam / Tribute izdanje, na kojem je 16 bendova iz različitih delova sveta odalo počast legendarnom muzičaru. Ovaj jedinstveni projekat u prodaji će se pojaviti 13. maja tekuće godine (preorder je već moguć na sajtu izdavača), a naš portal dobio je priliku da o istom napiše koji red pre zvaničnog izlaska.

Ovo izdanje odobrio je i Warlord menadžment, a kako i ne bi – projekat je očigledno odradila posvećena ekipa i rezultat je savršen Tribute u svakom pogledu. Bilo da govorimo o bendovima koji su uzeli učešće ili o veoma bogatom bukletu, ništa nije prepušteno slučaju. Pored emotivnog Tsamisovog citata iz 2012, u bukletu se nalazi i personalna poruka bubnjara Warlorda Marka Zondera, kao i komentari raznih relevantnih ličnosti sa metal scene na koje je Tsamis uticao svojim radom.

Bilo da govorimo o bendovima koji su uzeli učešće ili o veoma bogatom bukletu, ništa nije prepušteno slučaju

Bendovi su takođe podelili svoje misli i obrazložili zašto su odabrali pesme koje su obradili za potrebe ovog albuma. Cela priča zaokružena je efektnim coverom koji potpisuje Giannis Nakos (Remedy Art Design), i bez sumnje, pred nama je nesvakidašnje izdanje koje bi svaki ljubitelj Warlorda (ali i heavy metal zvuka generalno) trebao imati u kolekciji.

William J Tsamis

William J Tsamis (13.03.1961 – 13.05.2021). Foto: Chris Del Grande

OK, možda ćete se zapitati zašto pišem o internacionalnom izdanju s obzirom da je fokus rada SMP-a od dana osnivanja na domaćoj sceni. Naime, među 16 bendova koji su uzeli učešće na ovom Tributeu našao se i jedan domaći, tačnije Claymorean iz Lazarevca i to bi bilo sasvim dovoljno opravdanje u bilo kojoj drugoj situaciji. Ovde je, međutim, prisutan još jedan razlog potpuno subjektivne prirode, a to je da potpisnik ovih redova veoma poštuje Tsamisov lik i delo, bilo da govorimo o inspirativnoj i bogatoj Warlord diskografiji, ili o njegovim solo radovima (Lordian Guard, Lordian Winds). Nadao sam se prilici da Warlord vidim uživo barem jednom u životu, ali nažalost, to više nije moguće. Imajući sve to u vidu, ovo izdanje me je iskreno obradovalo, i drago mi je što mogu da podelim koju misao povodom istog.

Tribute otvara kiparski sastav Mirror sa numerom „Aliens“, na koju se nadovezuje Sumerlands sa „Lost and Lonely Days“. Početak nije mogao biti bolji! Oba benda su na visini zadatka i postavili su adekvatan tempo za ostatak izdanja. Sumerlands je takođe sastav čiji povratak na scenu očekujem sa nestrpljenjem, s obzirom da je od brilijantnog debija prošlo šest godina. Nastavljaju Stray Gods sa „War in Heaven“ i ovo je već šok druge vrste – bend, i pevač, zvuče identično kao Iron Maiden! Ne znam ko je ovaj čovek, ali nakon Raphaela Mendesa nisam verovato da postoji sličniji glas Dickinsonu iz najboljih dana, ali evo ga još jedan koji zvuči potpuno isto kao Bruce (možda bi i Iron Maiden trebao da odradi potez kao Whitesnake sa Dinom Jelušićem, i u bend dovedu ovog momka da pomogne vremešnom Bruceu na koncertima u višim registrima. Samo kažem…).

Među hajlatima na ovom izdanju su takođe i Eternal Champion sa „Stygian Passage“, veterani Twisted Tower Dire sa „Mrs. Victoria“, FireWölfe sa „Battle of the Living Dead“, mada nema nikakvog smisla ovo nabrajanje, jer svaki bend je odradio posao na zavidnom nivou. Osim toga, ovo su sve tako dobre pesme da bi čovek morao baš da se potrudi da ih upropasti. Produkcijski, većina sastava je „tu negde“ sa zvukom, niko ne odskače preterano, mada je logično da poznatija imena i veterani zvuče ubedljivije, ali ovo je izdanje na kojem se pre svega najviše cene emocija, strast i srce ratnika, pa ne bih dužio što se toga tiče.

Claymorean je, kao što već pomenuh, jedini srpski bend na ovom izdanju, a ujedno i jedini sa damom za mikrofonom. Ne znam koji bi domaći bend bio prikladniji za ovaj zadatak od lazarevačke družine. Claymorean su upravo ta priča, sastav koji ponosno nosi true heavy/epic power metal barjak dugi niz godina (podsetimo da su se ranije zvali Claymore), iskusni su to vukovi koji žive i dišu za metal, a nema sumnje da je i Warlord, odnosno Bill Tsamis, ostavio traga na njihovom radu. Drugo, Dejana je prekaljena ratnica i ma koliko tvrdokorni metalci bili po pitanju žena u metalu, ovakav glas i stil pevanja teško da će bilo kome u ovim vodama predstavljati otežavajući faktor.

Lazarevčani su se odlučili za numeru „70,000 Sorrows“ zbog „balkanskog i pravoslavnog nasleđa“, te epic metal zvuka koji neguju. Kako kažu, nisu hteli da eksperimentišu, niti da se previše udaljavaju od originala, već su na prvom mestu hteli da odaju počast numeri i Tsamisu odsviravši je u duhu originala. Sa druge strane, činjenica da je žensko za mikrofonom dala je pesmi drugačiju atmosferu, plus obrada u svakom pogledu zvuči kao Claymorean, i uz očekivano ubedljivu izvedbu, to je više nego dovoljno razloga da odrađen posao ocenim visokom ocenom.

Album zatvara kratki akustični pasaž koji je odsvirao kiparski gitarista Socrates Leptos, i koji možete da poslušate ispod. Sve u svemu, Tribute obuhvata nešto više od 79 minuta istinskog epic/progressive/melodic heavy metal zvuka i kako već rekoh, morao bi da se nađe u kolekciji svakog poštenog fana pomenutih pravaca. Srca ovde iskreno kucaju za true/epic metal, od fanova za fanove što bi se reklo. Apsolutna preporuka što se mene tiče, i zaista adekvatno odavanje počasti jednom od najvećih imena UG heavy metal scene. Izdavaču svaka čast na obavljenom poslu!

VA – A Crack in the Sky – A Tribute to William J Tsamis spisak pesama:

1. MIRROR – Aliens
2. SUMERLANDS – Lost and Lonely Days
3. STRAY GODS – War in Heaven
4. TWISTED TOWER DIRE – Mrs. Victoria
5. CLAYMOREAN – 70,000 Sorrows
6. ETERNAL CHAMPION – Stygian Passage
7. ARRAYAN PATH (feat. Paolo Viani) – The Rainbow
8. FORSAKEN – Lucifer’s Hammer
9. FIREWÖLFE – Battle of the Living Dead
10. STEEL SHOCK – Child of the Damned
11. SOLITARY SABRED – Black Mass
12. WOTAN – Winds of Thor
13. REFLECTION – Winter Tears
14. GALAXY – Penny for a Poor Man
15. COMET RIDER – Soliloquy
16. SOCRATES LEPTOS – A Crack in the Sky (Outro)

Komentari