Za Zvijer nema ograničavanja i utapanja u već određene muzičke i idejne kalupe, te je ovaj EP prepun prijatnih iznenađenja, ali i obilja kvalitetnog materijala koji se ne može dovesti u pitanje

Gotovo godinu dana nakon objavljivanja prethodnog albuma, Navia (Zadah Jalovog Svijeta), Insanus i Knjaz ne razočaravaju realizovanjem novog EP-a, Pod balkanskim noćnim nebom. Zvijer kao projekat karakterišu ozbiljnost, posvećenost i konstantan progres, te su jasna visoka očekivanja od svake realizacije. Moram priznati da sam uživala u svakom ponovnom preslušavanju EP-a, kako zbog samog kvaliteta muzike, tako i zbog unikatne atmosfere koju Zvijer prenosi.

Zvijer nam i ovog puta servira hladan i direktan black metal, upotpunjen odličnom svirkom i atmosferom. Kao jedan od pokazatelja kvaliteta jeste i njihova okrenutost progresu kao i potreba za neprestanim nadograđivanjem i širenjem vizije. Verujem da je suvišno reći da su sve pesme jednakog kvaliteta, jer ekipa benda oduvek zna šta želi i kako to da realizuje najbolje moguće.

Zvijer nam i ovog puta servira hladan i direktan black metal, upotpunjen odličnom svirkom i atmosferom

Ne može se zaobići i tendencija za eksperimentisanjem, oličena u dve prerade pesama punk bendova. U pitanju su jugoslovenski punkeri Paraf („Crkva“), kao i britanski post-punk sastav Siouxsie and the Banshees („Sin In My Heart“). Jasno je da su obrade neobične i apsolutno drugačije od originala, ali i pokazatelj da ponekad spajanje nespojivog može doneti dobar rezultat.

Zvijer

Međutim, pomenute obrade, koliko god zanimljive bile, samo su dodaci. Glavninu čini black metal materijal mračne atmosfere sa primesama uticaja tradicionalnog balkanskog folklora. Kao i sve na ovom EP-u, i folklorni elementi su dodati sa merom. U pesmama variraju brži i sporiji delovi, kao i ubacivanje instrumenata koji možda i ne bi bili toliko očekivani, a u pitanju su klavijature i violina.  U sklopu poslednje autorske pesme na EP-u, „Sinteza propasti i stvaranja“, nalaze se trominutni zvukovi kiše i grmljavine, dok se u pesmi „Pulsirajuće ludilo“ javlja i omaž domaćem filmu Crni bombarder. Smatram da se ovi dodaci odlično uklapaju u muziku i efektnost EP-a kao celine. Za Zvijer nema ograničavanja i utapanja u već određene muzičke i idejne kalupe, te je ovaj EP prepun prijatnih iznenađenja, ali i obilja kvalitetnog materijala koji se ne može dovesti u pitanje.

Aktuelnim EP-om Zvijer znatno podiže nivo kvaliteta, što je svakako jedna prirodna pojava i pokazatelj rađanja novih tendencija i muzičkih dimenzija. Evolucija zvuka i ideja kroz koju je prošao projekat Zvijer jeste pokazatelj njihove perspektivnosti i zbog toga svakako zaslužuju pažnju. Osim toga, ovo je jedan krajnje zanimljiv EP, koji ni u jednom momentu ne upada u monotoniju, već je od početka do kraja jednako inovantan.

Zvijer – Pod balkanskim noćnim nebom spisak pesama:

1. Pod balkanskim noćnim nebom
2. Pulsirajuće ludilo
3. Sinteza propasti i stvaranja
4. Crkve (Paraf)
5. Sin In My Heart (Siouxsie and the Banshees)

Zvijer - Pod balkanskim noćnim nebom
Produkcija85%
Originalnost92%
Vizuelni identitet89%
Uverljivost93%
90%Finalni utisak

Komentari