Debi album Expedition Delte je veoma lako najbolje progressive izdanje koje je srpska metal scena ikada videla

  • Žanr: Progressive Rock / Metal
  • Izdavač: ProgRock Records / One Records, 2008.
  • Web: Expeditiondelta.com
  • Piše: Nebojša Lakić

Expedition Delta je projekat smederevskog gitariste Srđana Brankovića (Alogia, Psychoparadox). Čovek je osmislio ceo koncept, napisao svu muziku, tekstove i sredio aranžmane, potom isproducirao to u sopstvenom Paradox studiju, grafički opremio disk (dizajn kompletnog omota), i time se na i više nego reprezentativan način predstavio svetskoj metal javnosti, jer braćo i sestre, debi album Expedition Delte je veoma lako najbolje progressive izdanje koje je srpska metal scena ikada videla.

A i nije u pitanju nešto što smo često u prilici videti, tačnije, nikada do sada jedan srpski muzičar nije okupio toliko svetski poznatih muzičara na sopstvenom albumu; pored kolega iz matične Alogije, na albumu su zasvirali i sledeći ljudi: Gary Wehrkamp (Shadow Gallery), Andrea De Paoli (Labyrinth), Santiago Dobles (Aghora), Rene Merkelbach (Ayreon, Within Temptation, Ian Parry…), Joost van den Broek (After Forever, Vandenberg, Star One, Ayreon…), Richard Andersson (Time Requiem, Majestic…), Erik Norlander (Lana Lane, Rocket Sciencist), Martin Hedin (Andromeda), Torsten Rorhe (Silent Force) i drugi. Album je u celosti otpevao Nikola Mijić, i ovde mu se mora odati posebno priznanje, ubedljiviji je nego ikada do sada, nešto mekša prog rock varijanta savršeno odgovara njegovim glasovnim mogućnostima, i verujem da će steći fanove širom sveta u veoma kratkom roku. Tri ženska vokala kompletiraju priču (Sabine Edelsbacher (Edenbridge), Irina Kapetanovic (Irina & Storm) i mlada Aleksandra Janković, koja briljira u pesmi Asunder Hearts).

Da pređemo na muziku: progressive metal i rock osnova su zvuka, a klavijature dominiraju na teritoriji celog albuma, što je i očekivano kad se vidi koliko je klavijaturista na guest listi. Pesme su više okrenute melodiji i emocijama (favoriti: Asunder Hearts, Not Too Late, It Needs a Happy End…), i zadovoljiće fanove kako prog rocka (Asia, Saga itd.), tako i prog metala (Dream Theater, Ayreon, Shadow Gallery itd.), dok izvedba istih (gde su naši momci pokazali da su muzičari koji mogu „na crtu“ sa svim inostranim facama ovde prisutnim), aranžmani, ideje & originalnost, zaslužuju samo pohvale.

Album je kod nas nabavljiv preko One Recordsa (licencirano izdanje, odlično opremljen disk, sa bukletom i posterom), dok je u inostranstvu objavljen za ProgRock Records.

Spisak pesama:

1. Asunder Hearts
2. Fading Images
3. Self Abstract
4. Into the Halls of Eternity
5. Flight With the Mind
6. The Awakening
7. Move On
8. Planets
9. Not Too Late
10. Reach for the Light
11. It Needs a Happy End

Komentari